Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 12 lipca 2015
Ptasi puszek

Podczas Dnia Dziecka w naszym przedszkolu miał miejsce słodki poczęstunek. Moja Lili szczególnie upodobała sobie jedno z ciast - pyszn± piankę z galaretkami. Zapytałam Panie czyjego autorstwa jest owe ciasto, po czym poprosiłam Mamę o przepis. Dostałam je jeszcze tego samego dnia, a już w sobotę ciasto stało na naszym stole ... i cieszyło podniebienia mojej Rodzinki. Wszystkim bardzo smakowało, nawet Olko niejadek pałaszował:).

W przepisie podaję składniki na tortownicę o ¶rednicy 24 cm, je¶li kto¶ chce zrobić na blaszce o wymiarach 25x35 cm wówczas należy wzi±ć podwójn± porcję składników.

           Ptasi puszek

 

PTASI PUSZEK

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 8 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • sok z 1/2 - 1 cytryny

Dodatkowo:

  • 1,5 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1,5 opakowania galaretki cytrynowej

Galaretki truskawkowe rozpu¶ć w 1/2 l wody, cytrynowe również w takiej samej ilo¶ci wody. Pozostaw je do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem na biał±, puszyst± masę. Dodaj żółtka i jeszcze chwilę miksuj. Do masy dodaj pianę ubit± z białek i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na 2 równe czę¶ci, do jednej dodaj kakao, a do drugiej sok z cytryny. Wymieszaj. 

Zagotuj mleko, przestudĽ je przez kilka minut, a następnie dokładnie rozpu¶ć w nim żelatynę. PrzestudĽ. Wlej połowę do masy z kakao i dokładnie wymieszaj. Masę od razu wylej do tortownicy wyłożonej foli± spożywcz±, gdyż szybko stężeje. Włóż na kilka minut do lodówki. Na zastygnięt± masę wylej tężej±c± galaretkę truskawkow±. Wstaw do lodówki i pozostaw do zastygnięcia. Resztę żelatyny rozpuszczonej w mleku (gdyby stężała wstaw ja na chwilę do naczynia z gor±c± wod±) dodaj do masy z sokiem cytrynowym, wymieszaj i natychmiast wylej na zastygnięt± galaretkę truskawkow±. Wstaw do lodówki do stężenia, po czym jako ostatni± warstwę wlej tężej±c± galaretkę cytrynow±. Umie¶ć w lodówce do zupełnego zastygnięcia.

 

Częstujcie się proszę:)

07:25, jolantaszyndlarewicz , Ciasta bez pieczenia
Link Komentarze (5) »