Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
piątek, 04 marca 2016
Śledzie curry

Wiem, wiem już dawno po Świętach, a ja tu ze śledziami wyskakuję:) .... choć u nas jakoś ostatnio dość sporo śledzi:)... nie, nie, nikogo się nie spodziewam:).

Te, na które chcę Was dziś zaprosić zrobiłam na święta Bożego Narodzenia z przepisu Karoliny (klik). Mieliśmy w stosunku do nich mieszane uczucia, jakoś średnio nam zasmakowały ..... jednak po 3 dniach, jak się już konkretnie przegryzły, okazały się tak smaczne, że zjadłam je sama:). Zwiększyłabym w nich tylko ilość sosu, wówczas byłyby idealne (tutaj podam ze zwiększoną ilością).

Są to jednak śledzie dla wielbicieli curry:). 

 

                     śledzie curry

 

ŚLEDZIE CURRY

Składniki:

  • 500 g matjasów
  • 4 łyżki majonezu (lub mieszanina majonezu i śmietany/jogurtu)
  • 1 - 3 łyżeczki curry
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 średnia cebula

Składniki zalewy:

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna pieprzu
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka gorczycy

Wymocz śledzie w wodzie (moim starczyła 1 godzina, ale może to trwać nawet kilka godzin). Wszystkie składniki zalewy umieść w garnku, zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Śledzie wyjmij z wody, osusz i włóż do słoja, zalej je zimną zalewą i wstaw na 5-7 dni do lodówki. 

Kilka - kilkanaście godzin przed podaniem przygotuj sos:pokrój cebulę i korniszony w kosteczkę. Wymieszaj je z curry i majonezem. Śledzia wyjmij z zalewy i pokrój (wg uznania). Wymieszaj z sosem i wstaw do lodówki, aby składniki się przegryzły.

 

Częstujcie się proszę:)

06:55, jolantaszyndlarewicz , Śledzie
Link Komentarze (1) »
środa, 20 stycznia 2016
Śledzie po kaszubsku

Mam ostatnio fazę na śledzie ... jak tylko zjem (lub zjemy) jedne od razu robię kolejne:) .... w tych od Izy (klik) się zakochałam po prostu. Są idealne, smaki słodki i kwaśny doskonale się równoważą, a od samych śledzi ciężko się oderwać:). Zróbcie je, zobaczycie na pewno znikną w tempie natychmiastowym:). To najlepsze śledzie po kaszubsku jakie jadłam w życiu:).

 

                   Śledzie po kaszubsku

 

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

Składniki zalewy:

  • 300 ml wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

Składniki pozostałe:

  • 6-8 solonych płatów śledziowych
  • 80 m oleju roślinnego
  • 3-4 średnie cebule (zwykłe)
  • 6 suszonych śliwek (bez pestek)
  • 1/2 łyżeczki ziarenek białej gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku otartego
  • ok. połowa zalewy z marynowania śledzi
  • do smaku - ew. sól

Zalewa: zagotuj wodę z przyprawami, dodaj ocet i wystudź. Filety śledziowe (wcześniej wymoczone w wodzie) ułóż w pojemniku, zalej je zimną marynatą i odstaw na przynajmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie śledzie odcedź, pozostaw zalewę. Filety zaś pokrój na 2-3 cm kawałki.

 

              Śledzie po kaszubsku

 

Śliwki pokrój w cienkie paseczki. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. W rondlu rozgrzej (niezbyt mocno) olej. Wrzuć cebulę i smaż powoli, aż do zeszklenia. Dodaj śliwki i smaż dalej. Ważne jest żeby cebula miękła powoli, ale nie przyrumieniła się. Do podduszonej cebuli dodaj gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie i  koncentrat pomidorowy. Chwilę razem podsmaż. Podlej mniej więcej połową objętości marynaty, w której moczyły się śledzie (autorka przepisu podpowiada, że można również podlać wodą, ale wówczas śledzie będą łagodniejsze i mniej kwaskowate w smaku). Dopraw do smaku majerankiem, pieprzem ziołowym i ew. szczyptą soli. Całość duś kilka minut po czym wystudź. Śledzie i duszoną masę cebulową układaj w słoju warstwami, na przemian. Zamknięty słoik odstaw do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły.


Częstujcie się proszę:)