Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
pi±tek, 04 marca 2016
¦ledzie curry

Wiem, wiem już dawno po ¦więtach, a ja tu ze ¶ledziami wyskakuję:) .... choć u nas jako¶ ostatnio do¶ć sporo ¶ledzi:)... nie, nie, nikogo się nie spodziewam:).

Te, na które chcę Was dzi¶ zaprosić zrobiłam na ¶więta Bożego Narodzenia z przepisu Karoliny (klik). Mieli¶my w stosunku do nich mieszane uczucia, jako¶ ¶rednio nam zasmakowały ..... jednak po 3 dniach, jak się już konkretnie przegryzły, okazały się tak smaczne, że zjadłam je sama:). Zwiększyłabym w nich tylko ilo¶ć sosu, wówczas byłyby idealne (tutaj podam ze zwiększon± ilo¶ci±).

S± to jednak ¶ledzie dla wielbicieli curry:). 

 

                     ¶ledzie curry

 

¦LEDZIE CURRY

Składniki:

  • 500 g matjasów
  • 4 łyżki majonezu (lub mieszanina majonezu i ¶mietany/jogurtu)
  • 1 - 3 łyżeczki curry
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 ¶rednia cebula

Składniki zalewy:

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna pieprzu
  • 4 goĽdziki
  • 1 łyżeczka gorczycy

Wymocz ¶ledzie w wodzie (moim starczyła 1 godzina, ale może to trwać nawet kilka godzin). Wszystkie składniki zalewy umie¶ć w garnku, zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia. ¦ledzie wyjmij z wody, osusz i włóż do słoja, zalej je zimn± zalew± i wstaw na 5-7 dni do lodówki. 

Kilka - kilkana¶cie godzin przed podaniem przygotuj sos:pokrój cebulę i korniszony w kosteczkę. Wymieszaj je z curry i majonezem. ¦ledzia wyjmij z zalewy i pokrój (wg uznania). Wymieszaj z sosem i wstaw do lodówki, aby składniki się przegryzły.

 

Częstujcie się proszę:)

06:55, jolantaszyndlarewicz , ¦ledzie
Link Komentarze (1) »
¶roda, 20 stycznia 2016
¦ledzie po kaszubsku

Mam ostatnio fazę na ¶ledzie ... jak tylko zjem (lub zjemy) jedne od razu robię kolejne:) .... w tych od Izy (klik) się zakochałam po prostu. S± idealne, smaki słodki i kwa¶ny doskonale się równoważ±, a od samych ¶ledzi ciężko się oderwać:). Zróbcie je, zobaczycie na pewno znikn± w tempie natychmiastowym:). To najlepsze ¶ledzie po kaszubsku jakie jadłam w życiu:).

 

                   ¦ledzie po kaszubsku

 

¦LEDZIE PO KASZUBSKU

Składniki zalewy:

  • 300 ml wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 li¶cie laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

Składniki pozostałe:

  • 6-8 solonych płatów ¶ledziowych
  • 80 m oleju ro¶linnego
  • 3-4 ¶rednie cebule (zwykłe)
  • 6 suszonych ¶liwek (bez pestek)
  • 1/2 łyżeczki ziarenek białej gorczycy
  • 2 li¶cie laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku otartego
  • ok. połowa zalewy z marynowania ¶ledzi
  • do smaku - ew. sól

Zalewa: zagotuj wodę z przyprawami, dodaj ocet i wystudĽ. Filety ¶ledziowe (wcze¶niej wymoczone w wodzie) ułóż w pojemniku, zalej je zimn± marynat± i odstaw na przynajmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie ¶ledzie odcedĽ, pozostaw zalewę. Filety za¶ pokrój na 2-3 cm kawałki.

 

              ¦ledzie po kaszubsku

 

¦liwki pokrój w cienkie paseczki. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. W rondlu rozgrzej (niezbyt mocno) olej. Wrzuć cebulę i smaż powoli, aż do zeszklenia. Dodaj ¶liwki i smaż dalej. Ważne jest żeby cebula miękła powoli, ale nie przyrumieniła się. Do podduszonej cebuli dodaj gorczycę, li¶cie laurowe, ziele angielskie i  koncentrat pomidorowy. Chwilę razem podsmaż. Podlej mniej więcej połow± objęto¶ci marynaty, w której moczyły się ¶ledzie (autorka przepisu podpowiada, że można również podlać wod±, ale wówczas ¶ledzie będ± łagodniejsze i mniej kwaskowate w smaku). Dopraw do smaku majerankiem, pieprzem ziołowym i ew. szczypt± soli. Cało¶ć du¶ kilka minut po czym wystudĽ. ¦ledzie i duszon± masę cebulow± układaj w słoju warstwami, na przemian. Zamknięty słoik odstaw do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły.


Częstujcie się proszę:)