Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 12 stycznia 2011
Strucla makowa od Kasi

Jedno z kilku ciast, które pojawiło się na naszym ¶wi±tecznym stole - pyszny, aromatyczny, wypełniony po brzegi makiem i ulubionymi bakaliami, bardzo długo utrzymuj±cy ¶wieżó¶ć makowiec, a wła¶ciwie strucla makowa. Gdybym powiedziała, że to prawie mój struclowy debiut to bym się nie pomyliła. Dawno, dawno temu próbowałam co¶ wymodzić w tej kwestii ...bez żadnego przepisu, tak na oko. Co¶ tam wyszło, ale do prawdziwego zwijanego makowca było temu do¶ć daleko:). W tym roku uparłam się że próbę ponowię. Przepatrzyłam kilkana¶cie przepisów, 100 razy zmieniałam decyzję....w ostatecznym rozrachunku wygrał makowiec kochanej Kasiuli prowadz±cej cudownego bloga Smakiaromaty. Kasiu będę próbowała innych, ale wiedz, że Twojemu będę wierna do końca życia.

Strucla makowa


STRUCLA MAKOWA

Składniki ciasta:

  • 50 dag m±ki tortowej (u mnie m±ka typ 650, bo tylko tak± ostatnio kupuję)
  • 15 dag masła
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/8 l ¶mietanki (dałam ¶mietanę 12%)
  • 5 dag drożdży
Składniki masy makowej:
  • 50 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 białka
  • 5 dag masła
  • bakalie - ilo¶ć wg uznania (u mnie było ich 1,5 szklanki: rodzynki, orzechy włoskie, suszona wi¶nia i żurawina, kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa)
  • olejek migdałowy - kilka kropli (u mnie taki bardzo solidny chlust amaretto)
Składniki lukru:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 2-3 kropli esencji migdałowej (u mnie amaretto)
  • łyżeczka miękkiego masła
Ciasto: m±kę  posiekać nożem z masłem , dodać jajka , żółtka i ¶mietankę. Drożdże rozetrzeć w miseczce z 1 łyżk± cukru aż będ± płynne i dodać do m±ki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ¶ciereczk± i pozostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia (podwojenia objęto¶ci).

Masa makowa: sparzyć mak (najlepiej wieczorem w przeddzień pieczenia), ods±czyć- pozostawiaj±c na sicie na cał± noc. Na drugi dzień zmielić dwukrotnie. Wlać do niego rozpuszczone masło, dodać cukier, miód, bakalie, aromat migdałowy i dobrze wymieszać. Na koniec poł±czyć delikatnie z pian± z białek,  mieszaj±c łyżk±.

Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować każd± czę¶ć na prostok±t i posmarować roztrzepanym białkiem. Nałożyć na każdy placek masę makow± , rozłożyć równo na całej powierzchni, pozostawiaj±c 2cm margines dookoła. Następnie zwin±ć struclę i zawin±ć niezbyt ¶ci¶le w papier do pieczenia( pozostawiaj±c miejsce na podro¶nięcie a krawędĽ arkusza musi znaleĽć się pod spodem ciasta). Ułożyć makowce na płaskiej blasze z piekarnika i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto zacznie rosn±ć. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temp.180 st. 

Lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny i masłem, posmarować upieczone, letnie strucle. Można posypać pokruszonymi orzechami.

Częstujcie się proszę:)

22:14, jolantaszyndlarewicz , Makowce
Link Komentarze (15) »
poniedziałek, 03 stycznia 2011
Makowiec z kruszonk± i jabłkami

Doskonały zarówno do niedzielnej kawy, jak i na ¦więta. U nas go¶cił już kilkukrotnie, a przepis za każdym razem wędrował dalej. Je¶li kto¶ lubi makowce zdecydowanie powinien go upiec:).

Przepis znalazłam u Edytki:). Dziękuję Kochana:).

Mój makowiec został upieczony w mniejszej blaszce (bł±d przy przepisywaniu przepisu), dlatego jest taki wysoki.

makowiec z jabłkami


MAKOWIEC Z KRUSZONKˇ I JABŁKAMI

Składniki ciasta:

 

  • 180 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego (dałam swojski)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 250 g + 3 łyżki m±ki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Składniki masy makowo - budyniowej:
  • 800 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
  • 750 g gotowej masy makowej (ja dałam cał± puszkę)
  • 6 jajek
Składniki kruszonki:
  • 200 g roztopionego masła (u mnie margaryna)
  • 300g m±ki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 150 ml gor±cego mleka (pominęłam, bo u mnie masło wystarczyło, aby zrobiła się kruszonka)
Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
Ciasto: masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórk± z cytryny i szczypt± soli. Wci±ż ucieraj± dodawać po jednym jajka na przemian z 3 łyżkami m±ki. Poł±czyć z pozostał± m±k± wymieszan± z proszkiem do pieczenia.

Masa makowo - budyniowa: 650 ml mleka zagotować. W pozostałych 150 ml mleka rozprowadzić budynie, a następnie poł±czyć z zagotowanym mlekiem. Mieszaj±c doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Garnek przykryć foli± spożywcz± i odstawić do ostygnięcia. Masę makow± utrzeć z jajkami, następnie stopniowo dodawać zimny budyń.

Kruszonka: m±kę wymieszać z cukrem, wlać roztopione letnie masło i gor±ce mleko, wrobić kruszonkę, Zostawić do wystygnięcia.

Jabłka obrać, usun±ć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Blachę o wymiarach 40x25 cm posmarować masłem i posypać m±k±. Przełożyć do niej ciasto, na im ułożyć jabłka. Na jabłka wyłożyć masę makowo-budyniow±, posypać kruszonk±. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.

Częstujcie się proszę:)

 

12:39, jolantaszyndlarewicz , Makowce
Link Komentarze (10) »
wtorek, 23 lutego 2010
Makowiec

Jak już pisałam znalazłam ostatnio w swoim rodzinnym domu stary zeszyt z przepisami z przepiękn± (narysowana osobiscie) żon± kaczora Donalda (ale nie dziwcie się przepisy zaczęłam gromadzić w wieku 11 lat:)). Na pierwszy ogień poszedł makowiec. Niestety nie podam Ľródła przepisu bo po prostu nie pamiętam....znalazłam go w starym notatniku  babci, a więc jest zapewne do¶ć stary:). Ja osobi¶cie, choć za makowcami nie przepadam to ten wcinam aż mi sie uszy trzęs±:). Ciasto jest wilgotne, prawie jak babkowe, a mak pyszniutki:)

makowiec

 

MAKOWIEC

Ciasto: 40 dag m±ki krupczatki, 25 dag cukru, 6 jajek, 8 łyżek mleka, 1 margaryna, cukier waniliowy, 2 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i po łyżce m±ki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, a na końcu ubit± na sztywno pianę z białek.

Mak: 2 szklanki maku sparzyć przez 20 minut we wrz±cej wodzie, wystudzić i przekręcić  dwukrotnie przez maszynkę. 3 żółtka utrzeć z 1 szklank± cukru pudru i zapachem migdałowym (ja dodałam amaretto). Poł±czyć z makiem, dodać pianę ubit± z 3 białek. Wmieszać bakalie.

Na duż± blachę wyłożon± papierem do pieczenia wyłożyć 3/4 ciasta, na to wyłożyć mak, nastepnie wyłożyc reszte ciasta (górna warstwa ciasta będzie cieniutka, ale taka wła¶nie ma być). Piec ok. 40 - 45 minut  w 170-180 stopniach. Ciepły polukrowac lub posypać cukrem pudrem.

Tagi: bakalie mak
13:18, jolantaszyndlarewicz , Makowce
Link Dodaj komentarz »