Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 25 lutego 2017
Katarzynka

Dziś zapraszam Was na ciasto, które stało się hitem ostatnich świat Bożego Narodzenia. Ochotę na Katarzynkę miałam od bardzo dawna, jednak jakoś nie było mi z nią po drodze. W internecie są setki jej wariantów, ja stworzyłam swój kierując się tylko tym jakie powinny się w niej znaleźć warstwy.

Budyń do ciasta najlepiej ugotować sobie poprzedniego dnia wieczorem, przykryć go folią spożywczą (tak, aby folia bezpośrednio stykała się z budyniem, zapobiegnie to powstaniu kożucha) i pozostawić do dokładnego wystudzenia.

 

                    Katarzynka

 

KATARZYNKA

Składniki biszkoptu:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (u mnie dark muscovado)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym 2 solidne łyżki kakao)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z solą. Ciągle ubijając dodawaj partiami cukier. Miksuj, aż cukier się rozpuści, a piana będzie szklista. Zmniejsz obroty miksera do minimum i wmieszaj żółtka. Dodawaj partiami mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj łopatką lub drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do formy (25x35 cm) wyłożonej papierem (tylko dno) i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt porządnie przestudź, a następnie przekrój na 2 warstwy.

Składniki masy budyniowej:

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 200 - 250 g miękkiego masła

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj budyń. Przykryj go folią spożywcza (tak, aby stykała się bezpośrednio z całą "taflą" budyniu) i pozostaw do dokładnego wystudzenia. Zmiksuj miękkie masło na puch. Ciągle miksując dodawaj po łyżce budyniu.

Dodatkowo:

  • 1 - 1 i 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • 3 opakowania pierników katarzynek
  • ulubiona polewa czekoladowa (u mnie 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 g masła roztopione w kąpieli wodnej)

Pierwszą warstwę biszkoptu posmaruj powidłami śliwkowymi, na nich ułóż pierniki katarzynki (jeden przy drugim). Na pierniki wyłóż masę budyniową i dokładnie ją rozsmaruj. Przykryj drugą warstwą biszkoptu. Polej ulubioną polewą i odstaw w chłodne miejsce. Ciasto potrzebuje kilku godzin, aby pierniki zmiękły. Najlepsze jest jednak 3 dnia od przygotowania (tak jednogłośnie orzekliśmy):).

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 19 lutego 2017
Biszkopt orzechowy (doskonały)

Dziś chciałam pokazać Wam przepis na doskonały biszkopt orzechowy. Piekłam go po raz pierwszy w listopadzie, kiedy to dostałam od Teściowej zamówienie na tort urodzinowy - koniecznie orzechowy:). Teściowa dobra, to i trzeba warto się postarać, aby i tort pyszny wyszedł. Tort orzechowy w naszej rodzinie piecze się od dawna, zawsze z tego samego przepisu (klik). To jeden z najdoskonalszych tortów (jak dla mnie). Tym razem jednak chciałam, aby biszkopt był mniej wilgotny, niż w naszym przepisie. Poszperałam po sieci i wybrałam przepis od Dorotki (klik). Jak zwykle się nie zawiodłam. Biszkopt jest fantastyczny. Równo wyrasta, jest delikatny, ale jednocześnie można pokroić go na cienkie płaty. Tort wyszedł rewelacyjny:) ... a co skromność to nie jest moja mocna strona:).

 

            Biszkopt orzechowy (doskonały)

 

BISZKOPT ORZECHOWY DOSKONAŁY

Składniki:

  • 195 g mąki pszennej
  • 12 jajek
  • 225 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 łyżki mocnej, zimnej kawy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami oba cukry, ciągle ubijając. Dodaj żółtka i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Dodaj kawę, skórkę cytrynową i ponownie ubij na niskich obrotach miksera. Przesiej mąkę z proszkiem, wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto przełóż do formy(24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno),wyrównaj. Piecz ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Przekrawaj dopiero po bardzo dobrym wystudzeniu. 

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 03 września 2015
Biszkopt genueński czekoladowy

W sierpniu Olko miał 7-me urodziny. Poprosił o tort czekoladowy, bez żadnych dżemów, bez żadnych owoców ... po prostu czekoladowy. Bałam się, że będzie za słodko lub za wytrawnie, bo jednak jakiś dżem czy owoc wspaniale przełamują słodycz lub wytrawność czekolady ... ale od czegóż mamy internet ... poszperałam, pokombinowałam, z kilku przepisów i własnego doświadczenia powstał tort, który pokażę jutro ... dziś wstęp do niego - biszkopt genueński czekoladowy.

Przepis na biszkopt genueński znalazłam u Dorotki (klik). Przyznam szczerze, że jest on troszkę trudniejszy do wykonania w porównaniu z tradycyjnym biszkoptem .... ale wierzcie mi nie taki znów trudny:). Ważne, aby delikatnie obchodzić się z masą i wszystko pięknie wyjdzie. Jest to ważne, gdyż biszkopt rośnie dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do ubitej masy. Jeśli będziemy zbyt mocno mieszać masę jajeczną z mąką i kakao zniszczymy pęcherzyki i biszkopt nam nie urośnie.

Sam biszkopt wyrasta mniej niż tradycyjny, jest puszysty i można go bez trudu pokroić na cienkie warstwy. Jak dla nas jest praktycznie wytrawny, ale ta cecha akurat bardzo mi się spodobała ....

  

 

              Biszkopt genueński czekoladowy

 

BISZKOPT GENUEŃSKI CZEKOLADOWY

Składniki:

  • 8 dużych jaj
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 160 g mąki
  • 67 g kakao
  • 53 g masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jaja pół godziny przed pieczeniem biszkoptu włóż do bardzo ciepłej wody, aby się ogrzały. Wystudzoną wodę wymieniaj na ciepłą. Masło roztop, wystudź do temperatury pokojowej. 

Do misy miksera wbij ogrzane jaja, dodaj cukier i esencję waniliową. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera (7 - 10 minut mikserem planetarnym; 10-15 minut mikserem ręcznym), aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (powinna ona potroić swoją objętość). Dobrze ubita masa jajeczna podnoszona na mieszadle będzie opadała lekko w postaci wstążki i utrzymywała się kilka sekund na jej powierzchni. Dodaj 1 łyżkę masy jajecznej do masła i wymieszaj. Do masy jajecznej przesiej w trzech turach mąkę i kakao, mieszając delikatnie rózgą do połączenia. Podczas ostatniego mieszania dodaj masło, bardzo delikatnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównaj. Piecz ok. 35 - 40 minut w 175 stopniach C. Natychmiast po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i upuść go dwukrotnie na podłogę z wysokości 30-40 cm. Po wystudzeniu wyjmij z formy i przekrój na 3 blaty.

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 12 czerwca 2015
Truskawkowo - rabarbarowy puszek

Lekkie, puszyste, nie za słodkie, pełne smaku i aromatu...posmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciaczkom ... śmiało może wystąpić w roli letniego tortu, bo jest wysokie i ładnie się prezentuje. Jedynym minusem jest to, że szybko znika:). Mój Synek powiedział, że jest dumny z mamy, że takie dobre ciasto wymyśliła:).

 

              Truskawkowo - rabarbarowy puszek

 

TRUSKAWKOWO - RABARBAROWY PUSZEK

Składniki biszkoptu:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki (w tym 1 łyżka kakao)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy rabarbarowej:

  • 450 g rabarbaru (najlepiej różowego)
  • 2 - 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 galaretki truskawkowe

Składniki pianki truskawkowej:

  • 300 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 galaretka truskawkowa

Dodatkowo:

  • kilka okrągłych biszkoptów

 

Biszkopt: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie, ciągle miksując, stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj do czasu, aż piana będzie szklista i rozpuszcza się kryształki cukru. Dodaj żółtka i wymieszaj na małych obrotach miksera. Następnie dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. delikatnie wymieszaj łopatką. Masę przełóż do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem (tylko spód). Piecz ok. 20 minut w 175 stopniach C (do suchego patyczka). Wyjmij biszkopt z formy i pozostaw do wystudzenia. Zimny biszkopt przekrój na 2 krążki. Jeden z nich połóż na dnie tortownicy.

W czasie gdy biszkopt stygnie rozpuść 2 galaretki do masy rabarbarowej w 1/2 l wody. Po ok. 30 minutach rozpuść 1 galaretkę w szklance wody do pianki truskawkowej. Pozostaw do ostudzenia.

Rabarbar umyj, pokrój na 1 cm kawałki. Włóż na patelnię, dodaj cukier waniliowy, 1 łyżkę wody. Smaż na mniejszym ogniu, aż rabarbar lekko się rozpadnie. Wystudź masę. Do zimnej masy dodaj tężejącą galaretkę (2 sztuki rozpuszczone w 1/2 l wody). Wymieszaj i wstaw na 2-3 minuty do lodówki. Następnie wyłóż masę na pierwszy krążek biszkoptu, wygładź masę i ułóż na niej okrągłe biszkopty (jeden obok drugiego). Wstaw do lodówki, aby masa dobrze się ścięła (potrwa to kilka - kilkanaście minut). W tym czasie ubij na sztywno kremówkę, dodaj do niej tężejącą galaretkę (1 sztukę rozpuszczoną w szklance wody) . Krótko zmiksuj i wyłóż na biszkopty, wyrównaj masę i przykryj drugim krążkiem biszkoptu. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny do zupełnego zastygnięcia. 

 

Częstujcie się proszę:)

środa, 25 marca 2015
Biszkoptowa rolada z jabłkami

Dawniej bałam się rolad, dziś uwielbiam je piec ... zwłaszcza tą z jabłkami. Jest po prostu wspaniała i szybka... bo piecze się ją od razu z "nadzieniem". Jest chyba najczęściej pieczonym ciastem w moim domu ostatnimi czasy ... jest delikatna, leciutka, puszysta i bardzo, bardzo smaczna ... tak bardzo, że moja Lili jak widzi roladę to je 3 kawałki zamiast śniadania... oczywiście, jak to dama, za każdym razem żądając widelczyka do ciast. 

Przepis znalazłam na blogu Eweliny (klik). Jeśli jeszcze nie trafiliście (a wątpię) do Anyżkowa (klik) to serdecznie polecam Wam ten blog, bo pełno na nim cudownych receptur i zdjęć. 

 

                     Biszkoptowa rolada z jabłkami

 

... a na zdjęciu rolada w towarzystwie Bożonarodzeniowych pierników, które jak zwykle jemy do kwietnia:).

 

BISZKOPTOWA ROLADA Z JABŁKAMI

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • 1 łyżka oleju
  • 5 jaj
  • 100 g mąki
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Skrop je sokiem z cytryny i posyp cynamonem, wymieszaj. Blachę (dużą piekarnikową) wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go olejem. Wysyp na blachę jabłka i rozprowadź je na całej powierzchni papieru. 

Białka ubij na sztywną pianę. Ciągle miksując, partiami dodawać cukier. Ubijaj, aż do momentu kiedy zanikną kryształki cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łopatką. Masę wyłóż na jabłka i rozprowadź ją po całej powierzchni. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach C. Wyjmij blachę z gorąca roladą. Chwyć za końce papieru i przełóż roladę na ściereczkę kuchenną (najlepiej od razu ją odwracając ciastem do ściereczki). Zdejmij ostrożnie papier i zwiń roladę. Zawiń ją w ściereczkę i odłóż do wystudzenia. Posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

 

 
1 , 2 , 3 , 4