Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 26 lutego 2017
Tortilla pełnoziarnista

Uwielbiamy tortillę, można z jej dodatkiem zrobić wiele cudownych potraw. Dzi¶ przepis na zdrowsz± jej wersję, bo pełnoziarnist±. Tak± domow± robi się chwilkę, tak więc zamiast i¶ć po ni± do sklepu zrób sam w domu:).

Przepis na tortille znalazłam na blogu Justyny (klik).

 

       Tortilla pełnoziarnista

 

TORTILLA PEŁNOZIARNISTA

Składniki:

  • 2 szklanki m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 160 ml gor±cej (ale nie wrz±cej) wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Wymieszaj ze sob± w misce m±kę z sol±, dodaj olej i wodę. Wymieszaj składniki łyżk±, a następnie zagniataj ok. 5 minut (może być potrzeba dolania niewielkiej ilo¶ci wody, bo m±ki różnie ja chłon±). Wyrobione ciasto przykryj ¶ciereczk±, odstaw je na 15 - 20 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 6 - 8 równych czę¶ci, uformuj z nich kulki, a następnie spłaszcz je dłoni±. Rozwałkuj jak najcieniej na kształt koła. Smaż po kilkana¶cie sekund z każdej strony na patelni z powłok± nieprzywieraj±c± (bez tłuszczu). Nie smaż tortilli zbyt długo, bo wyschn± i będ± się kruszyć. Gotowe tortille zawiń w ¶ciereczkę. Je¶li nie będziesz serwować ich od razu odgrzej je póĽniej przez kilka sekund na rozgrzanej patelni.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 18 czerwca 2015
Grillowane szparagi

W tym roku jaka¶ mało szparagowa jestem .... jedyne co mnie zachwyciło to grillowane szparagi. Szybki, prosty i smaczny dodatek do obiadu. ¦wietnie smakuje z faszerowan± pieczon± piersi± z kurczaka w szynce schwarzwaldzkiej.

 

             Grillowane szparagi

 

GRILLOWANE SZPARAGI

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • olej lub oliwa
  • sól, ew. ulubione zioła

Szparagi umyj, osusz, usuń zdrewniałe końcówki. Połóż je na talerzu, natrzyj olejem lub oliw±, posyp sol±. Ułóż na rozgrzanej patelni grillowej i smaż przez ok. 5 minut, co jaki¶ czas obracaj±c.

 

Częstujcie się proszę:)

07:22, jolantaszyndlarewicz , Dodatki do obiadu
Link Komentarze (2) »
wtorek, 29 maja 2012
Młoda kapusta z koperkiem

Każdy z nas czeka na wiosnę ...  na ¶wieże truskawki i czere¶nie, ale także na rzodkiewkę, sałatę czy młod± kapustę. T± ostatni± od lat robię wg wskazóek mojej Babci i tak± kocham najbardziej:). Nie wyobrażam sobie bez niej niedzielnego obiadu... aczkolwiek uwielbiam także je¶ć j± odgrzewan± z chlebem po prostu:).

 

               Młoda kapusta z koperkiem

 

MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • kilka łyżek masła / margaryny
  • sól, pieprz do smaku

Główkę kapusty obieramy z wierzchnich li¶ci, przekrawamy, wykrawamy gł±b i szatkujemy. Poszatkowan± kapustę wrzucamy do wrz±cej, osolonej wody i gotujemy, aż będzie "al dente"  (trwa to dosłownie chwilkę). Odcedzamy (zostawiaj±c sobie jednak ok. 1/2 - 1 szklanki wody spod kapusty). W rondlu roztapiam tłuszcz, wrzucam odcedzon± kapustę i wlewam trochę pozostałego wywaru. Doprawiam sol± i pieprzem, podduszam razem dosłownie 2-3 minuty (mieszaj±c). Dodaję posiekany koperek, mieszam i gotowe.

 

Częstujcie się proszę:) 

07:21, jolantaszyndlarewicz , Dodatki do obiadu
Link Komentarze (14) »
wtorek, 02 marca 2010
Taki zwykły obiad:)

¦miejemy się, ze nasz wczorajszy obiad był typowo polski - ziemniaki, schabowy i marchewka z groszkiem....ale o t± marchewkę z groszkiem wła¶nie chodzi...bo u nas nie jest ona robiona typowo z zasmażk±. Z zasmażk± też jest pyszna, ale taka smakuje nam bardziej.

marchewka z groszkiem

A dlaczego piszę o tej marchewce - bo tak się pyszniła kolarami na talerzu, ze nawet mój synek  (straszny niejadek) chwycił za maminy widelec i wyjadł mi 3/4 obiadu z talerza:) (ten ni to tłuszczyk ni to woda na zdjeciu to sosik z marchewki)

MARCHEWKA Z GROSZKIEM (na nasz sposób)

W garnku roztapiamy 1-2 łyzki margaryny, do roztopionej wsypujemy całe opakowanie marchewki z groszkiem (450g). Do tego dolewamy ok. 1/3 - 1/2 szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołow±. Dodajemy troszkę pieprzu mielonego i trzymamy na małym ogniu, aż do zmiękniecia warzyw. Gotowe i jak dla nas pyszne:)

11:43, jolantaszyndlarewicz , Dodatki do obiadu
Link Komentarze (3) »