Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 30 listopada 2017
Babka Sylwii

Pyszna, wilgotna, długo ¶wieża (gdy przechowujemy j± w pojemniku na ciasto)  ... moje dzieci j± uwielbiaj±... mowa o babce, na któr± przepis dostałam od kuzynki, a ta od swojej Bratowej Sylwi.

 

        Babka Sylwii

 

BABKA SYLWI

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub esencji waniliowej)
  • 4 jaja
  • 250 g masła / margaryny

Zmiksuj jaja z cukrami na jasn±, puszyst± masę (może to potrwać kilka minut). Ci±gle miksuj±c dodaj m±ki przesiane z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj gor±ce, stopione masło. Zmiksuj do poł±czenia składników. Masę przelej do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tart± bułk±. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudĽ. Posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 28 listopada 2017
Babka na oleju II

Moje dzieci bardzo lubi± babki, dlatego też często im je piekę. Dzi¶ przepis na kolejn±, na któr± przepis znalazłam na blogu Doroty (klik). Babka jest puszysta, mięciutka, do¶ć wilgotna ... ma tylko jedna wadę - znika w oka mgnieniu:).

Ważne, aby przed pieczeniem pozostawić składniki na kilka godzin w temperaturze pokojowej.

 

                    Babka na oleju II

 

BABKA NA OLEJU II

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki i 1 łyżka oleju (lub 220 g roztopionego masła)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¶wieżo starta skórka z 1 cytryny i pomarańczy

Zmiksuj jaja z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy, która prawie 3-krotnie zwiększy swoja objęto¶ć (może to potrwać ok. 7-10 minut). Nadal ubijaj±c cieniutk± strużk± wlewaj olej lub masło. Dodaj ekstrakt waniliowy i skórki starte z owoców cytrusowych. Ubij. Dodaj przesiane suche składniki (obie m±ki z proszkiem do pieczenia) i wymieszaj łopatk±, tylko do poł±czenia się składników. Formę babkow± (o pojemno¶ci 2,30 litra) wysmaruj masłem i wysyp tart± bułk±. Przelej do niej ciasto. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C. (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudĽ, oprósz cukrem pudrem.

Babkę można również zrobić w wersji łaciatej: należy wówczas ciasto podzielić na pół i do jednej czę¶ci dodać 1,5 łyżki kakao.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 16 lutego 2017
Bardzo dobra babka

Dzi¶ zapraszam na babkę, któr± piekę z my¶l± o moich dwóch Potworkach:). Uwielbiaj± j± i dosłownie kłóc± o ostatni kawałek. Babkę t± bardzo szybko się robi, jest mięciutka, puchata i długo ¶wieża. Szczerze Wam j± polecam.

Przepis na ni± znalazłam na blogu Uli (klik).

 

                     Bardzo dobra babka

 

BARDZO DOBRA BABKA

Składniki:

  • 6 całych jajek
  • 1 szklanka cukru (u mnie light lub dark muscovado)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej
  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszysta masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gor±c± dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ci±gle miksuj±c), dodaj±c jednocze¶nie obie m±ki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego poł±czenia składników. Ciasto podziel na dwie czę¶ci, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tart± bułk± (lub najpierw wyłóż jasne, póĽniej ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160 stopni C i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 04 grudnia 2016
Keks ¶wi±teczny Nigelli

Zapraszam dzi¶ na pyszne ¶wi±teczne ciasto - swoim smakiem cudownie wkomponowuje się w Bożonarodzeniowy klimat:). Ciasto jest wilgotne, wypełnione po brzegi bakaliami, aromatyczne .... nic dodac, nic uj±c:)... ale nie może by inaczej skoro zawiera w sobie pół butelki rumu:).

Keks ten piecze się 3 - 4 tygodnie przed ¶więtami, a więc będzie mnie przygotowań przed sam± Wigili±:).

Przepis pożyczyłam z bloga Ani (klik), a jest on autorstwa Nigelli Lawson.

 

               ¦wi±teczny keks Nigelli

 

KEKS ¦WIˇTECZNY NIGELLI

Składniki:

  • 500 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g suszonej figi (pokrojonej w kostkę)
  • 100 g suszonej, niesiarkowanej moreli (pokrojonej w kostkę)
  • 275 g rodzynek jumbo (duże, złociste)
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 110 g kandyzowanej wi¶ni
  • 110 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 ml rumu
  • 225 g miękkiego masła
  • 195 g cukru muscovado
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 4 duże jaja
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego (lub np. powideł)
  • 350 g m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Wszystkie owoce i kandyzowane skórki wsyp do miski i zalej alkoholem. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na noc, aby owoce wchłonęły alkohol.

Tortownicę o ¶rednicy 24 cm wyłóż podwójn± warstw± papieru do pieczenia (powinien wystawa ok. 10 cm ponad brzegi formy). Do miski przesiej m±kę, sól oraz przyprawy. Masło utrzyj na puch z cukrem muscovado i esencj± waniliow±. Ci±gle ucieraj±c dodaj skórki otarte z cytryny i pomarańczy, a następnie jajka (jedno po drugim). Dodaj dżem pomarańczowy i utrzyj. Nastepnie dodawaj na zmianę m±kę z przyprawami i namoczone owoce (mieszaj±c łyżk± lub łopatk± każdorazowo po dodaniu składników). Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez 3 - 3,5 godziny.  Upieczone, gor±ce ciasto, posmaruj po wierzchu kilkoma łyżkami rumu. Pozostaw ciasto w formie i zawiń je w folię aluminiow± (razem z form±). Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij ciasto z formy (pozostaw papier), owiń je now± foli± i zamknij w szczelnym pojemniku na 3 tygodnie.

 

Częstujcie się proszę:)

 

niedziela, 19 czerwca 2016
Babka pełnoziarnista z migdałami

Wiem, wiem teraz pełno truskawek, czere¶ni ... a ja dla odmiany chciałam zaprosić Was na babkę. Smaczn±, migdałowa .... raczej z gatunku tych suchych .... ale ze szklank± gor±cego kakao lub zimnego mleka ¶wietna:).

Przepis to po prostu moje eksperymenty z m±k± pełnoziarnist± .... idzie mi coraz lepiej z jej oswajaniem:).

 

                 Babka pełnoziarnista z migdałami

BABKA PEŁNOZIARNISTA Z MIGDAŁAMI

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru dark muscovado
  • 120 g masła
  • 110 g mielonych migdałów
  • 1 szklanka m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka kawy inki (zaparzonej z dwóch łyżeczek proszku)

Wymieszaj obie maki z migdałami, proszkiem i kakao. Roztop i wystudĽ masło. W tym czasie ubij na puszyst± masę żółtka z 1/2 szklanki cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemian mieszaninę m±ki z migdałami i wystudzon± kawę. Miksuj do poł±czenia składników. Dodaj masło i ponownie zmiksuj do poł±czenia. Dodaj pianę ubit± z białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru i delikatnie wymieszaj łopatk±. Masę przełóż do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kasza mann±. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka).

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13