Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 16 lutego 2017
Bardzo dobra babka

Dzi¶ zapraszam na babkę, któr± piekę z my¶l± o moich dwóch Potworkach:). Uwielbiaj± j± i dosłownie kłóc± o ostatni kawałek. Babkę t± bardzo szybko się robi, jest mięciutka, puchata i długo ¶wieża. Szczerze Wam j± polecam.

Przepis na ni± znalazłam na blogu Uli (klik).

 

                     Bardzo dobra babka

 

BARDZO DOBRA BABKA

Składniki:

  • 6 całych jajek
  • 1 szklanka cukru (u mnie light lub dark muscovado)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej
  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszysta masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gor±c± dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ci±gle miksuj±c), dodaj±c jednocze¶nie obie m±ki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego poł±czenia składników. Ciasto podziel na dwie czę¶ci, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tart± bułk± (lub najpierw wyłóż jasne, póĽniej ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160 stopni C i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 04 grudnia 2016
Keks ¶wi±teczny Nigelli

Zapraszam dzi¶ na pyszne ¶wi±teczne ciasto - swoim smakiem cudownie wkomponowuje się w Bożonarodzeniowy klimat:). Ciasto jest wilgotne, wypełnione po brzegi bakaliami, aromatyczne .... nic dodac, nic uj±c:)... ale nie może by inaczej skoro zawiera w sobie pół butelki rumu:).

Keks ten piecze się 3 - 4 tygodnie przed ¶więtami, a więc będzie mnie przygotowań przed sam± Wigili±:).

Przepis pożyczyłam z bloga Ani (klik), a jest on autorstwa Nigelli Lawson.

 

               ¦wi±teczny keks Nigelli

 

KEKS ¦WIˇTECZNY NIGELLI

Składniki:

  • 500 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g suszonej figi (pokrojonej w kostkę)
  • 100 g suszonej, niesiarkowanej moreli (pokrojonej w kostkę)
  • 275 g rodzynek jumbo (duże, złociste)
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 110 g kandyzowanej wi¶ni
  • 110 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 ml rumu
  • 225 g miękkiego masła
  • 195 g cukru muscovado
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 4 duże jaja
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego (lub np. powideł)
  • 350 g m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Wszystkie owoce i kandyzowane skórki wsyp do miski i zalej alkoholem. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na noc, aby owoce wchłonęły alkohol.

Tortownicę o ¶rednicy 24 cm wyłóż podwójn± warstw± papieru do pieczenia (powinien wystawa ok. 10 cm ponad brzegi formy). Do miski przesiej m±kę, sól oraz przyprawy. Masło utrzyj na puch z cukrem muscovado i esencj± waniliow±. Ci±gle ucieraj±c dodaj skórki otarte z cytryny i pomarańczy, a następnie jajka (jedno po drugim). Dodaj dżem pomarańczowy i utrzyj. Nastepnie dodawaj na zmianę m±kę z przyprawami i namoczone owoce (mieszaj±c łyżk± lub łopatk± każdorazowo po dodaniu składników). Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez 3 - 3,5 godziny.  Upieczone, gor±ce ciasto, posmaruj po wierzchu kilkoma łyżkami rumu. Pozostaw ciasto w formie i zawiń je w folię aluminiow± (razem z form±). Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij ciasto z formy (pozostaw papier), owiń je now± foli± i zamknij w szczelnym pojemniku na 3 tygodnie.

 

Częstujcie się proszę:)

 

niedziela, 19 czerwca 2016
Babka pełnoziarnista z migdałami

Wiem, wiem teraz pełno truskawek, czere¶ni ... a ja dla odmiany chciałam zaprosić Was na babkę. Smaczn±, migdałowa .... raczej z gatunku tych suchych .... ale ze szklank± gor±cego kakao lub zimnego mleka ¶wietna:).

Przepis to po prostu moje eksperymenty z m±k± pełnoziarnist± .... idzie mi coraz lepiej z jej oswajaniem:).

 

                 Babka pełnoziarnista z migdałami

BABKA PEŁNOZIARNISTA Z MIGDAŁAMI

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru dark muscovado
  • 120 g masła
  • 110 g mielonych migdałów
  • 1 szklanka m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka kawy inki (zaparzonej z dwóch łyżeczek proszku)

Wymieszaj obie maki z migdałami, proszkiem i kakao. Roztop i wystudĽ masło. W tym czasie ubij na puszyst± masę żółtka z 1/2 szklanki cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemian mieszaninę m±ki z migdałami i wystudzon± kawę. Miksuj do poł±czenia składników. Dodaj masło i ponownie zmiksuj do poł±czenia. Dodaj pianę ubit± z białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru i delikatnie wymieszaj łopatk±. Masę przełóż do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kasza mann±. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka).

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 12 grudnia 2015
Keks / Ćwibak

Chciałam zaprosić Was dzisiaj na przepyszne ciasto wypakowane bakaliami - keks.... wypiek jakże ¶wi±teczny:)... i jakże pyszny. Od dłuższego już czasu piekłam rokrocznie keks biszkoptowy (klik), w tym roku jednak zdecydowanie wygrywa ten, na który przepis znalazłam u Kasi (klik). Jest mięciuchny, odpowiednio słodki, rozpływa się w ustach .... no może poza orzechami, które dla odmiany przyjemnie chrupi±:). Serdecznie polecam:).

 

           Keks / ćwibak

 

KEKS / ĆWIBAK

Składniki:

  • 500 g posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, figi, daktyle, skórka pomarańczowa, morele)
  • 500 g + 1 czubata łyżka m±ki
  • 250 g bardzo miękkiego masła
  • 200  cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Bakalie poł±cz z czubat± łyżk± m±ki i dokładnie wymieszaj. Masło ubij z cukrem na jasn± puszyst± masę (ok. 7 - 8 minut mikserem). Ci±gle miksuj±c dodawaj po jednym jajku, mleko i ekstrakt waniliowy (masa może wygl±dać na zważon±). Do masy ma¶lano - jajecznej dodawaj po łyżce m±ki przesianej z proszkiem do pieczenia, miksuj do poł±czenia składników.  Do ciasta dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj ciasto łyżk±. Przełóż je do keksówki (wymiary dolne 30 x 7 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 65 - 70 minut (do suchego patyczka, ale nie dłużej niż jest to konieczne).

 

             Keks / ćwibak

 

Częstujcie się proszę:)



sobota, 05 wrze¶nia 2015
Ciasto dwukolorowe z borówkami

W te lato jeste¶my monotematyczni - rz±dz± u nas ucierańce z owocami .... jednak pogoda się zmienia, więc chyba czas zacz±ć piec szarlotki czy kruche ze ¶liwkami:) ..... jednak dzi¶ jeszcze ostatni chyba letni ucieraniec z jagodami i borówkami. 

Upiekłam go wspólnie z Synkiem i Córeczk±, wspólnie tez go zjadali¶my .... dzieciakom podobało się, że jest dwukolorowy i w kropki. Oprócz tych dwóch kolorów ciasto jest wilgotne i puszyste, po prostu pyszne.

Lubię takie wspólne wypiekani z moimi dziećmi, jest zabawnie, a przy okazji dzieciaki ucz± się, że to jednak nic trudnego ... a jaka frajda:).

 

             Ciasto dwukolorowe z borówkami

 

CIASTO DWUKOLOROWE Z BORÓWKAMI

Składniki:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 60 g stopionego masła
  • 10 łyżek oleju
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 i 1/2 szklanki m±ki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 2 gar¶cie jagód
  • 1 gar¶ć borówek amerykańskich

 

             Ciasto dwukolorowe z borówkami

 

Jaja wbij do misy, dodaj cukier, esencję waniliowa i szczyptę soli, ubij na jasn±, puszyst± masę (ok. 7-8 minut na najwyższych obrotach). Do masy dodaj stopione i ostudzone masło, olej oraz jogurt, krótko zmiksuj. Dodaj m±kę przesian± z proszkiem i wymieszaj na mniejszych obrotach do poł±czenia składników. 2/3 ciasta wyłóż do tortownicy (¶rednica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Do pozostałej czę¶ci ciasta dodaj start± czekoladę mleczn±, wymieszaj i wyłóż kupkami na jasne ciasto. Posyp jagodami i borówkami amerykańskimi. Piecz ok. 35 minut w 180 stopniach C.

 

Ciasto dodajemy do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

              Kasia

 

Częstujcie się proszę:) 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13