Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 15 lutego 2017
Potrawka z indyka z soczewic±

Dzi¶ przepis na potrawkę, któr± robiłam już wielokrotnie i która cierpliwie czekała na pojawienie się na blogu .... w końcu się doczekała:). Przepis na ni± poleciła mi koleżanka Daria, a znalazła go na blogu Zakochane w zupach (klik).

Potrawkę szybko się przygotowuje, jest pyszna, syta i aromatyczna. Szczerze j± Wam polecam. 

 

           Potrawka z indyka z soczewic±

 

POTRAWKA Z INDYKA Z SOCZEWICˇ

Składniki:

  • 20 dag filetu z piersi indyka
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • mała czerwona papryka
  • kawałek papryczki chili (można użyć suszonej w płatkach)
  • z±bek czosnku
  • mała cebula
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka ¶wieżo posiekanej pietruszki lub szczypiorku

 

Soczewicę gotuj przez ok. 10 minut w nieosolonej wodzie. W tym czasie oczy¶ć i pokrój w cienkie plasterki lub paseczki filet z piersi indyka. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie lub oleju z każdej strony. Odłóż mięso na talerz, a na tej samej oliwie poddu¶ posiekan± cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj przeci¶nięty przez praskę czosnek oraz paprykę pokrojon± w drobn± kostkę. Chwilkę poddu¶, dodaj pomidory z puszki oraz mięso i du¶ pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodaj soczewicę, dopraw sol±, pieprzem i chili. Chwilkę pogotuj. W tym czasie zahartuj jogurt grecki, wymieszaj z reszt± potrawki. Podawaj posypan± natk± pietruszki.

 

Częstujcie się proszę:)

06:35, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 13 lutego 2017
Szybki makaron z cukini± i papryk±

Dzi¶ pomysł na bardzo szybki obiad .... z makaronem - a ten kocha cała moja Rodzinka:).

Makaron jest bardzo smaczny, lekki, ale jednocze¶nie syc±cy. Szczerze polecam:).

Przepis znalazłam na blogu Z kuchni do kuchni (klik).

 

        Szybki makaron z cukini± i papryk±

 

SZYBKI MAKARON Z CUKINIˇ I PAPRYKˇ

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty (najlepiej tagliatelle)
  • 1 duża żółta lub czerwona papryka
  • 2 z±bki czosnku
  • młoda cukinia (nie za duża)
  • olej kokosowy lub rzepakowy
  • parmezan/pecorino/inny ulubiony ser
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • sól do smaku
  • bazylia lub natka pietruszki do posypania

Rozgrzej na dużej patelni olej, dodaj paprykę pokrojon± w kostkę i czosnek przeci¶nięty przez praskę. Podsmaż na niewielkim ogniu (aby nie przypalić czosnku). Dodaj cukinię start± na tarce o dużych oczkach. Podsmaż. Dodaj krojone pomidory, dopraw sol± i pieprzem. Chwilę razem podsmaż. Dodaj do sosu makaron ugotowany al dente. Wymieszaj, serwuj posypane natka pietruszki i bazyli± oraz startym serem.

 

Częstujcie się proszę:)

06:33, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
niedziela, 12 lutego 2017
Zupa z soczewic± i cebul±

Dzi¶ czas na zupę idealn± na mrozy - soczewicow± z cebul±. Zupę tę szybko się robi (pod warunkiem, że mamy gotowy bulion), jest pyszna, aromatyczna, rozgrzewa i syci. Polecam:).

Przepis na ni± znalazłam na blogu Kingi Paruzel (klik).

 

           Zupa z soczewica i cebul±

 

ZUPA Z SOCZEWICˇ I CEBULˇ

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • 4 cebule
  • 2 z±bki czosnku
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Wrzuć pęczak do garnuszka, zalej wod± i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 20-25 minut (aż będzie miękki). W rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim na złoto cebulę pokrojon± w piórka oraz przeci¶nięty przez praskę czosnek. Możesz odłożyć 3-4 łyżki cebuli do dekoracji. Do cebuli wlej bulion. Dodaj soczewicę, cało¶ć gotuj na małym ogniu aż soczewica zmięknie. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i ugotowany pęczak. Cało¶ć dopraw sol±, pieprzem i kuminem. Zupę podawaj posypan± szczypiorkiem, najlepiej z kromk± razowego chleba:).

 

Częstujcie się proszę:)

08:52, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (4) »
niedziela, 02 paĽdziernika 2016
Kurczak z ciecierzyc± i suszonymi pomidorami

Dzi¶ szybka propozycja na kurczaka .... no dobrze jest szybko je¶li mamy wcze¶niej ugotowana (i np. zamrożon±) ciecierzycę .... chociaż je¶li użyjemy ciecierzycy z puszki będzie równie szybko:). Danie jest smaczne i syte, aromatyczne dzięki użytym przyprawom. Polecam.

 

         Kurczak z ciecierzyca i suszonymi pomidorami

 

KURCZAK Z CIECIERZYCˇ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 -3 małe marchewki
  • 25 dag ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy)
  • 10 połówek suszonych pomidorów
  • 1 z±bek czosnku
  • mały jogurt naturalny
  • sól, pieprz, tymianek, kumin do smaku

Umyj i osusz piersi z kurczaka, pokrój je w cienkie plastry. Obsmaż na 2 łyżkach oleju z suszonych pomidorów. Dodaj zmiażdżony z±bek czosnku oraz marchewki pokrojone w półplasterki. Dopraw 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczk± suszonego tymianku. Du¶ ok. 3-5 minut (w wytworzonym sosie). Po tym czasie dodaj suszone pomidory pokrojone w plasterki oraz ciecierzycę. Poddu¶ ok. 2 - 3 minut, a następnie dodaj jogurt naturalny (możesz go wcze¶niej zahartować), dopraw do smaku sol±, pieprzem i kuminem.

 

Częstujcie się proszę:)

 

10:15, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 wrze¶nia 2016
Pożywna zupa z ciecierzycy ze ¶wież± trybul±

Dni jakby coraz chłodniejsze i organizm zaczyna się domagać rozgrzewaj±cych potraw .... jednym z takich dań jest zupa z ciecierzycy ze ¶wieżymi ziołami. Może to być ¶wieża trybula(jak u mnie), tymianek, natka pietruszki - co kto ma i co kto lubi:).

Zupa dzięki ziołom jest aromatyczna, dzięki ciecierzycy pełna zdrowego białka i pożywna. Koniecznie j± ugotujcie:).

Przepis na te zupę pochodzi z serwisu Zakochane w zupach (klik).

  

         Pożywna zupa z ciecierzycy ze swież± trybul±

 

POŻYWNA ZUPA Z CIECIERZYCY ZE ¦WIEŻˇ TRYBULˇ

Składniki:

  • 1 szklanka suchych ziaren ciecierzycy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 ¶rednia cebula
  • kawałek pora (biała czę¶ć)
  • z±bek czosnku
  • kilka gał±zek ¶wieżej trybuli, tymianku, natki pietruszki, kolendry
  • łyżka oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 100 ml ¶mietany 18% ;ub jogurtu naturalnego
  • ew. gar¶ć makaronu (kokardki lub inny ulubiony)

Zalej ciecierzycę wod± i odstaw na ok. 12 godzin. Po tym czasie przepłucz nasiona, zalej je 1 i 1/2 l wody i ugotuj do miękko¶ci (trwa to ok. 1,5 godziny; sprawdzaj czy nie trzeba dolać wody). W tym czasie przesmaż na oleju drobno posiekan± cebulę i pokrojony w półplasterki por (ważne, aby warzywa się zeszkliły, nie zrumieniły). Dodaj przeci¶nięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmaż razem. Dodaj pomidory z puszki i du¶ wszystko ok. 5 minut. Dodaj pomidory do garnka z ciecierzyca i gotuj wszystko ok. 5 minut. Zahartuj ¶mietanę lub jogurt naturalny i dodaj do garnka z zup±. Czę¶ć zupy można zblendować, aczkolwiek ja tego nie robię. Przelej zupę do miseczek, dodaj ugotowany makaron (je¶li masz ochotę) oraz ¶wieże zioła.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24