Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 01 listopada 2016
Sałatka z ciecierzyc±, fasol± i awokado

Zapraszam dzi¶ na przepyszna sałatkę, która ostatnio bardzo często go¶ci na naszym stole. Jest w niej pełno warto¶ciowego białka i cennych tłuszczy ... a przy okazji pięknie się prezentuje:).

Przepis na ni± znalazłam na blogu Pełny talerz (klik). Pocz±tkowo robiłam j± wg przepisu, jedynie pomijaj±c sos (zastępowałam go po prostu olejem lnianym). Teraz wzbogacam j± o dodatkowe warzywa (ogórek, papryka, roszponka), jest jeszcze pyszniej i bardziej kolorowo:).

 

        Sałata z ciecierzyc±, fasol± i awokado

 

SAŁATKA Z CIECIERZYCˇ, FASOLˇ I AWOKADO

Składniki:

  • 1 puszka (400g) ciecierzycy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 awokado
  • 12 pomidorków koktajlowych lub 1 większy pomidor
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • 2-3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sok z cytryny
  • 1-2 łyżki oleju lnianego
Ods±cz z zalewy ciecierzycę i fasolę (tę dodatkowo przepłucz na sicie). Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Mi±ższ pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na połówki. Wszystkie składniki umie¶ć w misce, polej sokiem z cytryny i olejem lnianym. Wymieszaj i zajadaj.
Częstujcie się proszę:)
pi±tek, 11 marca 2016
Sałatka z ciecierzyc±, papryk± i awokado

Jaki¶ czas temu Ola (klik) wstawiła na swojego bloga smakowita sałatkę z ciecierzyc± .... tzn. smakowicie wygl±dała, bo nigdy w życiu nie jadłam ciecierzycy więc ciekawa byłam czy mi posmakuje .... zrobiłam i to była miło¶ć od pierwszego wejrzenia. Sałatka jest syta (za spraw± awokado i ciecierzycy), chrupi±ca (za spraw± reszty warzyw) i cudownie kolorowa ... taka wiosna na talerzu:).

Oleńka poleca t± sałatkę biegaj±cym, a ja każdemu .. bo jest cudowna:).

 

            Sałatka z ciecierzyc±, papryk± i awokado

 

SAŁATKA Z CIECIERZYCˇ, PAPRYKˇ I AWOKADO

Składniki na 2 porcje:

  • opakowanie ulubionej mieszanki sałat
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • mały z±bek czosnku
  • 1 łyżka oliwy (do smażenia)
  • mała szczypta słodkiej papryki
  • 1/2 awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka pomidorów suszonych
  • gar¶ć ulubionych oliwek
  • 1/2 papryki

Rozgrzej delikatnie oliwę na małej patelni. Dodaj ciecierzycę, obrany i rozgnieciony z±bek czosnku oraz słodk± paprykę. Podgrzewaj wszystko na niewielkim ogniu, aż czosnek zacznie pachnieć i lekko się poddusi, a ciecierzyca się podgrzeje. Do misy wsyp sałaty, dodaj obrane i pokrojone w kostkę awokado, pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół oliwki, pokrojone w plasterki suszone pomidory oraz paprykę pokrojon± w kostkę. Polej wszystko łyżk± oleju z suszonych pomidorów lub oliw± extra virgi. Dodaj ciecierzycę i wszystko delikatnie wymieszaj. Podawaj z chlebem (najlepiej pełnoziarnistym) lub br±zowym ryżem.

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 16 wrze¶nia 2015
Surówka z kalafiora z koperkiem

Dwa proste składniki i pyszny sos - i od kilku dni więcej mi do szczę¶cia nie trzeba .... 

Przepis na surówkę z kalafiora i koperku znalazłam na blogu Wedelki (klik). Zrobiłam j± po kilku dniach i zakochałam się. ¦wietnie smakuje, jest chrupi±ca, doskonała zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Polecam.

 

           Surówka z kalafiora i koperku

 

SURÓWKA Z KALAFIORA I KOPERKU

Składniki:

  • nieduży kalafior
  • 2 pęczki ¶wieżego koperku
  • 3-4 z±bki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Zmieszaj ze sob± jogurt naturalny, majonez, czosnek przeci¶nięty przez praskę. Dopraw do smaku sol± i pieprzem. Odstaw na czas przygotowania surówki. Surowy kalafior zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do niego posiekany koperek. Wymieszaj z sosem czosnkowym. Przed podaniem schłódĽ w lodówce (choć i taka od razu zrobiona jest pyszna). 

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 27 marca 2015
Surówka z topinamburA i jabłka

Jaki¶ czas temu pokazałam Wam surówkę z selera (klik). Robię j± bardzo często ... choć ostatnio zamiennie z surówk± z topinamburA. Powoli zakochuję się w tym warzywie, jest pyszne i bardzo zdrowe. 

Surówka jest bardzo smaczna, a żurawiny fajnie przełamuj± jej lekko słodkawy smak.

 

                    Surówka z topinamburu i jabłka

 

SURÓWKA Z TOPINAMBURA I JABŁKA

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g topinambura
  • 3/4 sporego jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • garstka suszonej żurawiny
  • kilka orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego.

Orzechy laskowe podpraż na patelni, po ostygnięciu do¶ć grubo posiekaj. Topinambur obierz i zetrzyj na tarce o ¶rednich oczkach, skrop go sokiem z cytryny. Jabłko umyj i również zetrzyj na ¶rednich oczkach tarki. Dodaj jogurt naturalny, żurawinę oraz orzechy. Wymieszaj i podawaj. 

 

Częstujcie się proszę:)

 

06:18, jolantaszyndlarewicz , Surówki i sałatki
Link Komentarze (4) »
¶roda, 18 lutego 2015
Surówka z selera

Lubię smak selera, często podgryzam sobie kawałek kiedy szykuję włoszczyznę na rosół ... nigdy jednak nie robiłam z niego surówki ... może dlatego, że nie znałam ich smaku z rodzinnego domu. Dlatego też gdy znalazłam u AndĽki (klik) surówkę z selerem od razu j± zrobiłam. M±ż gdy zobaczył rodzynki podziękował, mówi±c, że nie lubi poł±czenia warzyw z czym¶ słodkim .... a ja się cieszyłam, bo zostało więcej dla mnie. Surówka jest po prostu genialna, cudowna w smaku i chrupi±ca od orzechów. Moja nieznacznie różni się od wersji AndĽki, ale na pewno obie wersje s± równie pyszne:).

 

                  Surówka z selera

 

SURÓWKA Z SELERA

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 dużego selera
  • 1 twarde i słodkie jabłko
  • pół gar¶ci rodzynek
  • pół gar¶ci orzechów laskowych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z ok. 1/3 cytryny
Seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do selera zetrzeć również umyte jabłko i skropić sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu. Składniki wymieszać z jogurtem naturalnym, dorzucić rodzynki i posiekane (niezbyt drobno) orzechy laskowe. Podawać. 
Częstujcie się proszę:)
 
1 , 2 , 3 , 4