Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 01 października 2016
Fit sernik bananowo - kokosowy

Zapraszam dziś na bardzo smaczny sernik, na który przepis dostałam od swojej koleżanki Basi. Troszkę pozmieniałam proporcje, dostosowując je do tego co było w szafce i lodówce. Mój sernik nie wygląda zbyt cudownie w przekroju, niestety powoduje to dodatek wiórków kokosowych. Sernik jest wilgotny, bananowo - kokosowy, świetny z szklanką kawy z mlekiem:).

 

        Fit sernik bananowo - kokosowy

 

FIT SERNIK BANANOWO - KOKOSOWY

Składniki:

  • 1 kg sera (u mnie z wiaderka)
  • 2 większe banany
  • 5 jaj
  • 6 łyżek cukru dark musovado
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 120 g rodzynek

Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) włóż do miski i zmiksuj dokładnie. Wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Piecz ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Wystudź w piekarniku, a następnie przez kilka godzin w lodówce.

 

      Fit sernik bananowo - kokosowy

 

Częstujcie się proszę:)

08:47, jolantaszyndlarewicz , Serniki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 13 września 2015
Jogurtowiec na zimno

Mam w domu miłośnika serników na zimno, staram się je więc robić od czasu do czasu ... dziś odchudzona wersja takiego sernika. Odchudzona, ale wcale nie mniej smaczna:).

Jogurtowiec wyszedł orzeźwiający w smaku, nie za słodki (oczywiście można dodać więcej cukru), delikatny:) ... jednym słowem pyszny:).

 

                  Jogurtoweic na zimno

 

JOGURTOWIEC NA ZIMNO

Składniki masy jogurtowej:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 300 g śmietany kremówki
  • 350 g czerwonej porzeczki
  • 3 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 5 kopiastych łyżeczek żelatyny

 

Dodatkowo:

  • dowolne owoce (u mnie borówki i czerwona porzeczka)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1/2 paczki okrągłych biszkoptów (takich mniejszych)

 

              Jogurtowiec na zimno

 

Rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki wrzątku, przestudź. W tym czasie zmiksuj czerwoną porzeczkę (nie musi być zbyt dokładnie; jeśli nie lubisz pestek możesz przetrzeć otrzymany mus przez sito). Do musu dodaj jogurt naturalny oraz cukier puder i dokładnie wymieszaj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i wmieszaj ją do masy jogurtowo - porzeczkowej. Kilka łyżek mieszanki dodaj do przestudzonej żelatyny, dokładnie wymieszaj. Wlej do reszty masy i ponownie dokładnie wymieszaj. Masę wstaw na kilka minut do lodówki, aby delikatnie podtężała. W tym czasie wyłóż spód i boki  tortownicy (o średnicy 24 cm) folią spożywczą. Wyłóż spód biszkoptami. Wylej na biszkopty masę jogurtowo - porzeczkową i wstaw całość do lodówki, aby dobrze stężała. W tym czasie rozpuść galaretki w 4 szklankach wody i pozostaw je do wystudzenia. Na wierzchu jogurtowca ułóż owoce i zalej je tężejącą galaretką. Ponownie wstaw całość do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Częstujcie się proszę:) 

sobota, 18 lipca 2015
Sernik na zimno jagodowo - truskawkowy z malinową galaretką

Mój Mąż uwielbia serniki na zimno, dlatego też od czasu do czasu pojawiają się na naszym stole. Zazwyczaj robię je na serku homogenizowanym, tym razem jednak wykorzystałam twaróg śmietankowy... do tego sezonowe owoce i wyszedł naprawdę pyszny sernik. Mąż zachwycony, zajadał ze smakiem ... a ja przy okazji zrobiłam porządek z resztką ciasteczek spekulos:)... tak, tak stało w paczce zapomniane kilkanaście sztuk jeszcze od Bożego Narodzenia. 

Wbrew pozorom (3 warstwy) sernik szybko się robi (jeśli tylko dobrze rozplanujemy sobie pracę), ładnie zastyga. Jest nie za słodki, co dla nas też jest dużym plusem ... i ładnie wygląda w przekroju. Zapraszam:).

Dumna jestem z tego sernika, wiecie:).

 

             Sernik na zimno jagodowo - truskawkowy z malinową galaretką

 

SERNIK NA ZIMNO JAGODOWO - TRUSKAWKOWY Z MALINOWĄ GALARETKĄ

Składniki spodu ciasteczkowego:

  • 220 g ciastek spekulos lub owsianych / digestive
  • 60 g roztopionego masła

Ciasteczka pokrusz za pomocą tłuczka lub w blenderze, dodaj stopione masło i wymieszaj. Masę wyłóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej (spód i boki) folią spożywczą. Ugnieć palcami lub za pomocą łyżki i wstaw do lodówki.

Składniki masy serowej:

  • 600 g twarogu śmietankowego
  • 215 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 250 g truskawek
  • 215 g jagód

Śmietanę kremówkę bardzo mocno podgrzej (nie zagotuj), dodaj do niej żelatynę i wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia. Zostaw do wystudzenia, a następnie podziel rozpuszczoną żelatynę na pół. W tym czasie zmiksuj blenderem (w oddzielnych naczyniach) jagody i truskawki. Twaróg śmietankowy, jogurt i cukier przełóż do miski i zmiksuj do połączenia składników. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj zmiksowane truskawki, wymieszaj. Do połowy żelatyny dodaj 1-2 łyżki masy serowo - truskawkowej, dobrze wymieszaj. Wlej ją do reszty masy serowej i szybko i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Masę wylej na schłodzony spód i wstaw do lodówki do zastygnięcia (trwa to kilka minut). Do drugiej części masy serowej dodaj zmiksowane jagody i postępuj analogicznie jak z masa serowo - truskawkową. Masę z jagodami wylej na zastygnięta masę z truskawkami. Wstaw do lodówki do zastygnięcia

Składniki galaretki malinowej:

  • 700 g malin (u mnie mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 łyżeczki żelatyny

Maliny włóż do garnka, zasyp cukrem i postaw na średnim ogniu. Gotuj kilka minut, aż maliny się rozpadną. Masę zestaw z ognia, dodaj proszek z obu galaretek i żelatynę i wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia. Ostudź. Wystudzoną masę wyłóż na warstwę jagodowa i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 02 października 2012
Sernik z brzoskwiniami

W życiu każdego z nas zdarzają się chwile, że trzeba na jakiś czas odpuścić .... ja też musiałam...ale już wracam do blogowania i regularnego pichcenia:). Po dość długiej przerwie chciałam się z Wami przywitać pysznym sernikiem. Zapewne wielu z Was go zna, dla mnie jednak jest to odkrycie tego lata:). 

Sernik z brzoskwiniami próbowałam upiec już kilkukrotnie, zawsze jednak (mimo wydłużonego czasu pieczenia) trzeba było wyjadać go łyżkami z blaszki .... w końcu trafiłam na przepis u Doroty, upiekłam i wow - da się kroić:). Dodatkowo jest przepyszny, choć dość słodki:), aksamitny i bardzo delikatny:). Wielbicielom serników polecam:).

 

             Sernik z brzoskwiniami

 

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Składniki ciasta:

  • 250g masła lub margaryny (u mnie Kasia)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, każdą część spłaszczyć, owinąć folią i włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie twarde na tyle, by je zetrzeć na tarce).

Składniki masy serowej: 

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (u mnie twaróg President)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3/4 - 1 szklanka cukru

Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając (aż do dokładnego połaczenia).

Ponadto:

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

Brzoskwinie osączyć, pokroić w kostkę (ok. 1,5x1,5 cm) lub połówki pokroić na 4 części (wówczas trzeba zużyć 1,5 - 2 puszki). Białka ubić na sztywno z cukrem. 

Następnie:

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku (ja po prostu rozsypuję kostkę po masie serowej). Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

Piec około 1 h w temperaturze 180ºC (gdyby wierzch za bardzo się spiekał należy przykryć go folią aluminiową, błyszczącą stroną do ciasta).

 

 

Jakiś czas temu ze strony 3 przemiłych Pań spotkało mnie wyróżnienie - Versatile Blogger Award. Crummblle, Basiu i  Ilenio dziękuję:)

 

                                 VBA

 

Zgodnie z zasadami powinnam wytypować do zabawy 15 swoich ulubionych blogów. W związku z tym, że ulubionych i odwiedzanych blogów mam znacznie więcej pozwolę sobie urwać łańcuszek ....zwłaszcza, że większość z tychże blogów nominacje już otrzymała i o niej pisała:). 

Jeśli chodzi o 7 rzeczy o sobie to napiszę może tylko tyle: jestem bardzo szczęśliwą żoną swojego Męża i mamą cudownego Synka:) .... moją kolejną miłością jest pieczenie chleba i Harry Potter:) .... i tak na dokładkę jabłka, których potrafię zjeść wielkie ilości:). 

 

Częstujcie się proszę:)

10:05, jolantaszyndlarewicz , Serniki
Link Komentarze (25) »
piątek, 18 maja 2012
Sernik orzechowy

W spiżarni stoi cały wór orzechów, wzięłam się wiec do ich łuskania i przetwarzania:). Całkiem sprawnie i smacznie mi to idzie:). Jednym z tych orzechowych czyścicieli jest sernik, który upiekłam z przepisu Dorotki. Sernik jest przepyszny, choć dla mnie (o dziwo) jednak za słodki i kolejnym razem zmniejszę ilość cukru. Sama masa orzechowa jest doskonała i mogłabym ją jeść samodzielnie:), a ser bardzo puszysty i aksamitny. Polecam wielbicielom orzechów i słodkości:).

 

               Sernik orzechowy

 

SERNIK ORZECHOWY

Składniki spodu:

  • 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive (u mnie rózne ciastka, które znalazłam w słoju)
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

Składniki masy orzechowej:

  • 2/3 szklanki golden syrupu
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru (u mnie light muscovado)
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

Składniki masy serowej:

  • 750 g sera śmietankowego (u mnie wiaderkowy z Lidla)
  • 1 szklanka brązowego cukru (u mnie light muscovado)
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC (*). Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem. 

 

* polecam wstawić tortownicę do jakiejś większej blaszki bo troszkę płynów wycieka podczas pieczenia (przynajmniej u mnie:))

 

Częstujcie się proszę:) ...i miłego weekendu życzę:) 

14:14, jolantaszyndlarewicz , Serniki
Link Komentarze (14) »
 
1 , 2 , 3