Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
środa, 15 kwietnia 2015
Mazurek malinowo - kajmakowy

Nie ma Wielkiej Nocy bez mazurka (taką sobie tradycje wprowadziłam kilka lat temu) i twardo jej przestrzegam:). W tym roku gościł u nas mazurek malinowo - kajmakowy. Przepyszne kruche ciasto, a do tego słodki kajmak ... dżem malinowy doskonale przełamywał jego słodycz. Wykorzystałam przepis na kruche ciasto od Dorotki (klik), a dekoracje zrobiły moje dzieci. Skromne, ale śliczne ....:). Nie mam zdjęć w przekroju niestety, ale jakoś w Święta miałam zdjęciowego lenia .... 

Ciasto zrobiłam z podwójnej porcji, można z niej zrobić 2 mazurki lub 1 większy i dwa mniejsze,

 

                    Mazurek malinowo - kajmakowy

 

MAZUREK MALINOWO - KAJMAKOWY

Składniki ciasta kruchego:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka

Składniki przybrania: 

  • 1/2 słoika dżemu malinowego
  • 3/4 puszki masy kajmakowej
  • cukierki M&M do dekoracji

Mąkę przesiej z cukrem pudrem. Przesiekaj siekaczką, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtka i śmietanę i zagnieć kruche ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i wytnij z niego kształt, jaki ma mieć mazurek (u mnie było to jajo większe, mniejsze i małe serce). Ciasto przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta uformuj wałeczki i przyklej je (za pomocą białka) do zewnętrznej krawędzi mazurka. Ciasto ponownie schłódź w lodówce przez 30-60 minut. Przed pieczeniem nakłuj je widelcem. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach C (do zrumienienia). 

Na wystudzone spody rozsmaruj cienką warstwę dżemu malinowego, a następnie grubszą warstwę kajmaku i dowolnie udekoruj.

 

Częstujcie się proszę:)             

niedziela, 09 listopada 2014
Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami laskowymi

Dziś tarta, która zapoczątkowała wielkie łuskanie orzechów laskowych w moim domu .... była cała wielka torba, dziś zostało może z 0,5 kg:) .... ale nie żałuję żadnej minuty tegoż łuskania, bo powstało mnóstwo smakowitych ciast i nie tylko. W ich znikaniu pomagała też mała Wiewióreczka, która (jak tylko zaczynałam łuskać) stawała koło stołu i wyjadała orzechy jeden po drugim:)... dobra, ale wracam do tarty, która jest pyszna. Słodka, choć tą słodycz równoważy gruba warstwa gorzkiej czekolady .... bardzo chrupiąca i  sycąca... ja osobiście zakochałam się w jej spodzie, który jest po prostu wyśmienity ... najlepszy z czekoladowych spodów jakie do tej pory piekłam:).

Za przepis dziękuję Dorotce (kilk). Jesteś prawdziwą kopalnią smakowitych receptur:).

             Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami laskowymi

 

TARTA CZEKOLADOWA Z KARMELEM I ORZECHAMI LASKOWYMI

Składniki kruchego spodu:

  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko

Mąkę z kakao, cukrem pudrem i solą przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, siekać siekaczką, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać jajo i szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je w folię i schłodzić przez 30-60 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować i dokładnie wyłożyć nim formę do tarty (o średnicy 24 cm). Gęsto ponakłuwać widelcem i  piec ok. 25-30 minut w 190 stopniach C. (można również na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać fasolę / groch / kulki ceramiczne. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 - 20 minut). Upieczony spód wystudzić.

 

Składniki na warstwę karmelową z orzechami laskowymi:

  • 300 g orzechów laskowych
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml wody
  • 50 g masła
  • 45 ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni. Obrać ze skórki, pocierając je między dłońmi w suchej szmatce.

W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Gotować (już nie mieszając!!!) do momentu, aż karmel będzie miał bursztynowo - złoty kolor (ok 15 min.) Garnuszek zdjąć z palnika. Do karmelu dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Ponownie wstawić garnuszek na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzechy (kilkanaście zostawić do dekoracji), wymieszać. Masę przelać na kruchy spód, wyrównać, wstawić do lodówki do schłodzenia.

 

Składniki ganache:

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 170 g gorzkiej czekolady

Czekoladę połamać na małe kawałki (najlepiej uderzając czekolada w opakowaniu o kuchenny blat), wsypać ją do miski. Kremówkę zagotować w małym garnuszku. Zalać nią połamaną czekoladę i odstawić na ok. 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową, posypać odłożonymi orzechami. Umieścić w lodówce, do stężenia. Przechowywać w lodówce.



               Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami laskowymi

 

Tartę dołączam do Orzechowego Tygodnia (klik) u Anitki.

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 05 października 2014
Tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami

Dziś zapraszam na obłędną tartę, na którą przepis znalazłam u Dorotki (klik). Tartę, która aż błaga o powtórkę ... i ta na pewno będzie:). Karmelizowane gruszki z cynamonem .... pyszna budyniowa warstwa i te czekoladowe kruche ciasto (ja już wiem, że to moje ulubione)... całość wręcz rozpływa się w ustach ... nawet mój Połówek, który raczej nie gustuje w tego rodzaju wypiekach prosił o kolejny kawałek:). Polecam, póki sezon na gruszki trwa:).

 

                Tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami

 

TARTA Z BUDYNIEM I KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI

Składniki na kruche ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Mąkę, kakao, cukier puder i sól przesiać na stolnicę, dodać masło. Dokładnie przesiekać nożem lub siekaczką, aż do osiągnięcia konsystencji kruszonki. Dodać śmietanę i żółtko i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić je w lodówce przez 30 - 60 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 29 cm (dobrze docisnąć do brzegów). Ponakłuwać gęsto widelcem i włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Po schłodzeniu piec przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni C. Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki budyniu waniliowego:

  • 600 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru 
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

W garnku zagotować 500 ml mleka z wanilią. W naczyniu zmiksować 100 ml mleka, cukier, żółtka, obie mąki. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i zagotować jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia. Gorący budyń przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), dobrze wystudzić (ja najczęściej gotuję budyń dzień wcześniej). Zimny budyń przełożyć do rękawa cukierniczego / szprycy z okrągłą tylką i wycisnąć na spód tarty.

Karmelizowane gruszki:

  • 4 gruszki np. konferencje
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki brązowego cukru (u mnie dark muscovado)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki gładkiego dżemu gruszkowego, morelowego lub brzoskwiniowego podgrzanego w małym garnuszku

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zagotowania mieszaniny. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę. Gotować do miękkości gruszek i ich zezłocenia. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu bo zrobi się gorzki. Smażenie gruszek będzie trwało max. 10 minut. Ważne jest, aby gruszki pozostały w całości). Gruszki delikatnie przełożyć na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku i karmelu. Po wystudzeniu ułożyć je na tarcie (tak, aby na siebie zachodziły). Gruszki posmarować podgrzanym dżemem. Tartę schłodzić w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

05:13, jolantaszyndlarewicz , Ciasta kruche
Link Komentarze (12) »
wtorek, 30 września 2014
Tarta z malinami

Ostatnio w naszym domu królują tarty ... jakoś bardzo nam posmakowały tego typu wypieki .... bo są szybkie, łatwe ... a przy tym smaczne. Ta, na którą chciałam Was dziś zaprosić powstała z ostatnich zamrożonych zeszłorocznych malin (w ramach czyszczenia zamrażalnika na nowe malinowe zbiory). Można ją oczywiście zrobić i ze świeżych, jeśli macie jeszcze takowe na krzaczkach (u nas już końcóweczka). Przepis na ciasto kruche zaczerpnęłam z książki M. Roux "Jajka". To ciasto jest genialne, bardzo kruche, maślane .... jedno z najlepszych jakie jadłam. Reszta tarty to radosna twórczość własna.

Zdjęcie niestety ciemne .... bo i pora dość późna była, a i ze mnie fotograf bardzo kiepski.

 

              Tarta z malinami

 

TARTA Z MALINAMI

Składniki ciasta kruchego:

  • 250 g mąki
  • 100 g lekko rozmiękczonego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Składniki nadzienia:

  • 700 g malin (mrożone lub świeże)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ew. cukier (ja nie dodawałam)
  • ulubiona kruszonka (ja swoją najczęściej robię na oko lub wg tego przepisu: klik)

Mąkę, sól i cukier puder przesiać. Dodać masło i przesiekać siekaczką lub nożem, aż mieszanina nabierze konsystencji kruszonki. Zrobić dołek, wbić jaja i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Następnie rozwałkować, wyłożyć ciastem formę do tarty (u mnie o średnicy 29 cm), schłodzić ponownie przez 30 minut w lodówce. Gęsto nakłuć widelcem i podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach C.

W czasie gdy ciasto się podpieka zrobić kruszonkę. Maliny wymieszać delikatnie, ale dokładnie z mąką ziemniaczaną i ew. z cukrem. Wyłożyć je na podpieczony spód, posypać kruszonką. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem porządnie wystudzić.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: maliny
07:39, jolantaszyndlarewicz , Ciasta kruche
Link Komentarze (1) »
wtorek, 23 września 2014
Tarta sernikowa z figami i solonym karmelem

Zapraszam Was dziś na smaczną i nieskomplikowaną tartę .... tartę, która nie od razu zdobyła moje serce ... ale z każdym kolejnym kawałkiem moja sympatia do niej rosła ... a gdy się skończyła to żałowałam, że jej już nie ma:) ... dlatego tez upiekłam kolejną, ale o tym wkrótce:).

Przepis na tę tartę to zlepek dwóch przepisów (klik i kilk). Nie lubujemy się jednak w białej czekoladzie, stąd zastąpiłam ją ciemną ... masa serowa bardzo fajnie komponuje się z figami i solonym karmelem (klik) ...  najlepsza jest drugiego i kolejnego dnia ... mimo, iż figi nie wyglądają już tak pięknie jak świeżo położone:).

 

                  Tarta sernikowa z figami i solonym karmelem

 

TARTA SERNIKOWA Z FIGAMI I SOLONYM KARMELEM

Składniki ciasta kruchego:

  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g mąki
  • 1żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Mąkę,kakao i sól przesiać na stolnicę, dodać cukier i zimne masło. Przesiekać siekaczką lub nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Zrobić dołek, dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić je przez 30-60 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i dokładnie wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 29 cm. Nakłuć widelcem i ponownie włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach C. Wystudzić.

Składniki masy serowej:

  • 500 g sera białego (u mnie 250 g tłustego i 250 g półtłustego, ale prawdopodobnie jeszcze lepszy byłby sernik wiaderkowy)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka (gdyby masę ciężko się blendowało)

Dodatkowo:

  • 7-8 łyżek solonego karmelu
  • 4-5 świeżych fig

Czekolady stopić w kąpieli wodnej. Ser pokruszyć i włożyć do naczynia, dodać stopiona czekoladę i miksować blenderem, aż masa będzie gładka. Jeśli masa ciężko będzie się miksować dodać kilka łyżek mleka. Masę wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Schłodzić w lodówce (jeśli masa robiona będzie z twarogu wiaderkowego). Na serze rozprowadzić warstwę (ok. 3-4 łyżek) solonego karmelu. Na to wyłożyć figi pokrojone w półplasterki. Polać solonym karmelem i schłodzić w lodówce.

 

Częstujcie się proszę.

09:19, jolantaszyndlarewicz , Ciasta kruche
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4