Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 27 lutego 2017
Szarlotka tatrzańska - zdrowsza wersja

Moja Lili uwielbia jabłka (podobnie jak mamusia), wielk± miło¶ci± darzy też szarlotkę, na któr± chcę Was zaprosić. To jej ukochane ciasto, a ja nie marudzę jak o nie prosi ... bo i moje również:). Ta szarlotka to poł±czenie owsianego batonika (klik) i szarlotki tatrzańskiej (klik). Jest pyszna, zaręczam:)... a Lili potwierdza:).

 

                    Szarlotka tatrzańska - zdrowsza wersja

 

SZARLOTKA TATRZAŃSKA - ZDROWSZA WERSJA

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki m±ki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru dark muscovado
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 200 g masła

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, dodaj do nich gor±ce roztopione masło i wymieszaj. Powstanie co¶ na kształt kruszonki.

Dodatkowo:

  • 3 kg jabłek szara reneta (inne się nie nadaj±)
  • 1 łyżka cynamonu

Obierz i pozbaw gniazd nasiennych jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach (je¶li s± duże). Za pomoc± malaksera lub ręcznie pokrój je na cieniutkie plasterki. Dodaj do nich cynamon i delikatnie wymieszaj, tak aby nie połamać plasterków.

Na spód blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż 2/3 kruszonki, delikatnie ugnieć dłoni±. Na to wykładaj plasterek przy plasterku (poziomo) jabłka aż do ich wykończenia. Doci¶nij warstwy. Na wierzch wysyp resztę kruszonki. Ciasto piecz ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Dobrze wystudĽ przed krojeniem.

 

Częstujcie się proszę:) 

wtorek, 14 lutego 2017
Batoniki owsiane z owocami

Dzi¶ zapraszam na co¶ słodkiego, pysznego i zdrowego - batoniki owsiane z owocami. S± doskonałe, nie sposób się od nich oderwać.

Przepis na nie znalazłam na blogu smakołyki alergika (klik). Oczywi¶cie okazało się, że namieszałam podczas przygotowywania tych batoników, ale wyszły i od tej pory robię je w takiej wła¶nie zmodyfikowanej postaci ... o jest szybciej:).

 

         Batoniki owsiane z owocami

 

BATONIKI OWSIANE Z OWOCAMI

Składniki:

  • 3 szklanki m±ki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki cukru dark muscovado
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 4-4 i 1/2 kubka umytych i dobrze os±czonych owoców (je¶li s± większe należy je niezbyt drobno pokroić)
  • 1 płask± łyżkę skrobi ziemniaczanej

Wszystkie suche składniki ciasta wymieszaj w misce, dodaj rozpuszczone gor±ce masło i dobrze wymieszaj. Powstanie co¶ na kształt kruszonki. Ok. 2/3 ciasta wsyp do formy (25x35 cm) wyłożonej papierem, lekko ugnieć dłoni±. Na to wyłóż owoce (wymieszane ze skrobi±). Owoce posyp pozostał± kruszonk±. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C i piecz ok. 35 minut. Gdy całkowicie wystygnie pokrój je w batoniki.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 13 wrze¶nia 2016
Pełnoziarniste ciasto z owocami

Dzi¶ zapraszam na pyszne ciasto na m±ce pełnoziarnistej. Jest szybkie i proste do zrobienia, co ważne kiedy za oknem skwar:). Przepis na nie znalazłam u Doroty (klik). Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, można je upiec z praktycznie każdymi owocami ... u mnie wersja z wi¶niami.

Ważne, aby (jak to w przypadku każdego ucierańca) składniki były w temperaturze pokojowej.

 

                Pełnoziarniste ciasto z owocami

 

PEŁNOZIARNISTE CIASTO Z OWOCAMI

Składniki:

  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 120 g ciemnego br±zowego cukru (nie zastępujcie go jasnym)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • 250 g m±ki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • dowolne owoce, je¶li mrożone to wcze¶niej rozmrożone na ręczniczku kuchennym
  • płatki migdałów do posypania - opcjonalnie
  • cukier puder do oprószenia

Utrzyj masło z cukrem na jasn±, puszyst± masę. Dodaj szczyptę soli i dalej ucieraj. Wbijaj kolejno jajka, ucieraj±c po każdym dodaniu (tylko do poł±czenia się składników). Dodawaj na zmianę przesian± m±kę i mleko, mieszaj±c szpatułk±. Ciasto przełóż do blaszki (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Na wierzchu ułóż owoce, ew. posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 16 czerwca 2016
Fit ciasto z truskawkami

Dzi¶ zapraszam na pyszne i zdrowe ciasto z truskawkami, w moim przypadku całkowicie bez m±ki ... ale je¶li nie macie orzechów lub migdałów, można je upiec na m±ce gryczanej. Ciasto jest odpowiednio słodkie, wilgotne, rozpływa się w ustach .... dodatkowo je¶li posypiecie je płatkami migdałowymi (niestety nie miałam ich) będzie wygl±dało jeszcze piękniej:).

 

             Fit ciasto z truskawkami

 

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Kingi Paruzel (klik).

 

FIT CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 255 g mielonych migdałów, orzechów lub m±ki gryczanej
  • 45 g wiórek kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/8 szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 3/8 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 szklanki truskawek
  • gar¶ć płatków migdałów
  • do dekoracji: 1 łyżka m±ki kokosowej i gar¶ć ¶wieżych truskawek

 

            Fit ciasto z truskawkami

 

Wymieszaj w misce zmielone migdały (orzechy lub m±kę gryczan±), wiórki kokosowe, miód, proszek do pieczenia, olej, skórkę start± z cytryny i jaja. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylej do formy (o ¶rednicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia), a na wierzchu ułóż truskawki. Cało¶ć posyp płatkami migdałów i piecz 40 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C(do tzw. suchego patyczka). Przed podaniem posyp m±k± kokosow± i udekoruj ¶wieżymi truskawkami.

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 12 czerwca 2016
Pełnoziarnista tarta ze szparagami

Mój M±ż gdy tylko zobaczył szparagi poprosił o tartę ... tak± jak± robiła¶ rok temu Kochanie... :) ... oczywi¶cie upiekłam, ale w troszkę zdrowszej wersji:). Wyszło pysznie .... a takich tart zjedli¶my już chyba z 3:) .... i pewnie póki szparagi będ± je¶ć będziemy:).

Ciasto wg tego przepisu nie namaka, jest kruche, chrupi±ce .... bardzo ważne jest jednak, aby dobrze przestudzić ciasto po podpieczeniu.

 

          Pełnoziarnista tarta ze szparagami

 

PEŁNOZIARNISTA TARTA ZE SZPARAGAMI

Składniki ciasta:

  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 4 - 6 łyżek lodowatej wody

Dodatkowo:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego (370 g)
  • 3 jaja
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

M±kę wymieszaj z sol±, dodaj masło i dokładnie przesiekaj siekaczk± lub nożem. Dodaj żółtko i lodowat± wodę i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je między dwoma arkuszami folii spożywczej i wylep nim formę do tarty o ¶rednicy 30 cm. Formę włóż do lodówki i schłódĽ przez godzinę. Ponakłuwaj gęsto widelcem ciasto i podpiecz je przez 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. WystudĽ spód.

W czasie gdy spód się studzi wymieszaj trzepaczk± jaja z jogurtem naturalnym. Dopraw je do smaku sol±, pieprzem i gałk± muszkatołow±. Z szparagów odłam zdrewniałe końce. Szparagi ułóż na wystudzonym spodzie i zalej mieszanin± jogurtu i jaj. Piecz ok. 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

Tartę można odgrzać następnego dnia, wystarczy przykryć j± foli± aluminiowa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120- 130 stopni C na ok. 30 minut.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8