Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 05 listopada 2016
Ciastka owsiane z żurawin±, orzechami i czekolad±

Je¶li lubisz płatki owsiane, żurawinę, orzechy i czekoladę to na pewno zainteresuje Cię ten przepis .... te ciasteczka s± boskie:). Polecamy.

Przepis pochodzi ze strony Kingi Paruzel (klik). Ciasteczka dodaje do Orzechowego Tygodnia (klik) - wspaniałej akcji, któr± od pięknych kilku lat prowadzi Atinka (klik).

 

          Ciastka owsiane z żurawin±, orzechami i czekolad±

 

CIASTKA OWSIANE Z ŻURAWINˇ, ORZECHAMI I CZEKOLADˇ

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki żurawiny (w oryginale 1 szklanka)
  • 1/2 szklanki ulubionych orzechów, posiekanych
  • 30-40 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka masła (1 kostka 200g)
  • 3/4 szklanki cukru dark muscovado (w oryginale 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wymieszaj w misce m±kę z sol±, proszkiem do pieczenia i sod±. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa utrzyj miękkie masło z cukrem muscovado, ekstraktem waniliowym i jajkami (przez ok. 5 minut). Ci±gle ucieraj±c dodaj m±kę. Na końcu dodaj płatki owsiane, żurawinę, orzechy i posiekan± czekoladę, cało¶ć wymieszaj łyżk± lub łopatk±. Formuj z ciasta kulki wielko¶ci orzecha włoskiego, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz ok. 13 - 15 minut. Po upieczeniu pozostaw je ok. 2-3 minut na blasze, a następnie wystudĽ na kratce. 

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 20 kwietnia 2016
Chocodoodles

Dzi¶ zapraszam na pyszne czekoladowe ciastka .... smakuj± naprawdę wybornie, trudno się od nich oderwać ..... i bardzo, ale to bardzo "podeszły" moim dzieciaczkom (również tym z klasy Olinka):). Polecam:).

Przepis znalazłam u Basi (klik). Dziękuję Kochana:).

Ciastka s± "zwarte" ale mięciutkie, mocno czekoladowe, ¶wietnie się przechowuj±:).

 

                    Chocodoodles

 

CHOCODOODLES

Składniki:

  • 225 g m±ki pszennej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do obtoczenia :

  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki drobnego cukru

Wymieszaj w misce m±kę, jajo, gałkę muszkatołow±, proszek do pieczenia i sól. W misie miksera zmiksuj na puszyst± masę masło z cukrem. Dodaj jajko i wanilię i zmiksuj do poł±czenia. Dodaj sypkie składniki i dokładnie wymieszaj (masa ma być jednolita). Z ciasta formuj kulki wielko¶ci orzecha włoskiego, obtocz każd± w cukrze wymieszanym z cynamonem. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem, zachowuj±c odstępy. Piecz je ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjmij z piekarnika, pozostaw na blasze przez 1 - 2 minuty, a następnie wystudĽ na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

06:25, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (5) »
czwartek, 25 lutego 2016
Herbatniki petit beurre

Jaki¶ czas temu szukałam fajnego przepisu na proste, kruche ciasteczka. Chciałam je upiec na bal karnawałowy dla dzieci w klasie Synka. Skusiłam się na przepis Doroty (klik) na klasyczne herbatniki petit beurre. Powiem Wam, że te ciasteczka s± tak pyszne, że nie doczekały balu. Dzieciaki chrupały, aż im się uszy trzęsły, a i nam bardzo, bardzo smakowały. Ciasteczka s± nie za słodkie, cudownie kruche i ma¶lane .... bardzo dobrze się przechowuj± (sprawdziłam na kolejnej porcji).

Wprawdzie moim daleko w wygl±dzie do ideału, ale przecież to nie o wygl±d tutaj chodzi:).

 

           Herbatniki petit beurre

 

HERBATNIKI PETIT BEURRE

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g m±ki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 ml ¶mietany kremówki 30% lub 36%

Wrzuć wszystkie składniki do malaksera i zmiksuj, aż ciasto utworzy kulę. Je¶li nie posiadasz malaksera (jak ja) umie¶ć wszystkie składniki w misce, posiekaj nożem lub siekaczk±, a następnie krótko wyrób. Ciasto owiń foli± spożywcz± i schłódĽ w lodówce przez min. 60 minut (ciasto może spędzić w lodówce nawet do 3-5 dni). Po schłodzeniu odrywaj kawałki ciasta, rozwałkuj je cienko (2-3 mm grubo¶ci) w razie potrzeby podsypuj±c delikatnie m±k±. Wykrawaj ciastka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 12 minut (do lekkiego zezłocenia brzegów) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 

Ciastka cudownie smakuj± z kubkiem gor±cego kakao:)

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 15 stycznia 2016
Cytrynowe ciasteczka z polent± i żurawin±

Lubimy ciasteczka i najczę¶ciej mamy jakie¶ zachomikowane w słoju czy puszce .... gdy się kończ± mam powód do kuchennej zabawy z dziećmi ... wszędzie jest pełno m±ki, ale ile szczę¶cia za to .... bo pieczenie ciasteczek samej to już nie to samo:).

Cytrynowe ciasteczka, na które przepis znalazłam u Dorotki (klik) również piekli¶my wspólnie. S± pyszne, nie za słodkie, pełno w nich zdrowej żurawiny.

 

               Cytrynowe ciasteczka z polent± i żurawin±

 

CYTRYNOWE CIASTECZKA Z POLENTˇ I ŻURAWINˇ

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 duże żółtka
  • 1/2 szklanki m±ki kukurydzianej (żółtej)
  • 1 i 1/4 szklanki m±ki pszennej
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynków)

Umie¶ć masło i cukier w misie miksera i utrzyj na puszyst± masę. Dodaj skórkę z cytryny, sól, żółtka i zmiksuj. Dodaj obie m±ki i zmiksuj na gładk± masę. Dodaj żurawinę i ponownie zmiksuj. Ciasto owiń foli± spożywcz± i schłodĽ w lodówce przez ok. 60 minut. Po tym czasie formuj z ciasta kuleczki wielko¶ci małego orzecha włoskiego, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Spłaszcz łyżk±. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 13 - 15 minut (do zezłocenia brzegów). WystudĽ na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 02 grudnia 2015
Ciasteczka z wróżb±

2 dni temu mój Synko w ramach imprezy andrzejkowej zaniósł do szkoły puszkę ciasteczek z wróżb±... z tego co słyszałam od Rodziców jego kolegów i koleżanek z klasy dzieciakom bardzo się one spodobały... tak więc moja rado¶c podwójna:).

Wprawdzie głownie o zabawę tutaj chodzi, ale ciasteczka same w sobie też s± smaczne:)... choc dla mnie troszkę za słodkie:).

Przepis na ciasteczka znalazłam na blogu Asiek (klik). Dziękuję Kochana:)

 

              Ciasteczka z wróĽb±

 

CIASTECZKA Z WRÓŻBˇ

Składniki:

  • 280 g m±ki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody

Z podanych składników zagniec gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je cienko (prawie jak na pierogi), szklank± wykrawaj kółka. Na ¶rodku każdego połóż zrolowan± karteczkę z wróżb±. Ciasteczko sklej jak pieroga, następnie uformuj w rogalika. Ułóz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka prawie nie rosn± wiec można je ulóżyc blisko siebie). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia). Po ostudzeniu ciasteczka można oprószyc cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)         

09:18, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9