Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 15 lutego 2016
Tort czekoladowo - kajmakowo z musem truskawkowym i 6 urodziny bloga

Kilka dni temu moje młodsze dziecię - Lili obchodziło swoje 3 urodzinki. Z tej okazji musiał być oczywiście tort - nasza ukochana Jubilatka poprosiła o czekoladowy .... a później do życzeń dołączyła jeszcze warstwę truskawkową. Przyznam szczerze, że po raz pierwszy nie miałam koncepcji na tort, w sensie dekoracji .... jakoś pomysłu totalnie zabrakło... toteż na wierzchu pojawiły się po prostu M&M-sy.

 

                 Tort czekolaodwo - kajmakowy z musem truskawkowym

 

        

Tort wyszedł naprawdę pyszny, puszyste biszkopty, a pomiędzy delikatny krem ... no i te truskawki:). Serdecznie polecam ... nawet jako wypasione ciasto na niedzielę.

Tortem tym chciałabym również uczcić 6 urodziny bloga i podziękować Wam za to, ze jesteście, za to, że zaglądacie ... buziaków moc:).

 

TORT CZEKOLADOWO - KAJMAKOWY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Składniki biszkoptu jasnego:

  • 10 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki biszkoptu ciemnego:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki (w tym 2 płaskie łyżki kakao)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy czekoladowo - kajmakowej:

  • 500 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 800 ml śmietany kremówki (30%) (dobrze schłodzonej)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 g kajmaku

Składniki musu truskawkowego:

  • 1200 g musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek świeżych lub zamrożony)
  • 3 galaretki truskawkowe (proszek)
  • 1 i 1/2 czubatej łyżeczki żelatyny

Dodatkowo do dekoracji:

  • biszkopty lady fingers
  • cukierki M&M

 

                  Tort czekolaodwo - kajmakowy z musem truskawkowym

 

Biszkopt jasny:  Oddziel białka od żółtek, ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, miksuj, aż piana będzie błyszcząca i nie będą wyczuwalne w niej kryształki cukru. Dodaj żółtka, wmiksuj je na niskich obrotach miksera. Dodaj przesianą mąkę (najlepiej w 2-3 porcjach) i delikatnie wmieszaj w pianę. Przełóż ciasto do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (dno), wygładź powierzchnię. Piecz ok. 40 - 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 165 stopni C. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i upuść je w formie na ziemię (z wysokości ok. 60 cm). Wstaw do uchylonego piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Wyciąg biszkopt z formy i przekrój na 3 blaty. 

Biszkopt ciemny: Oddziel białka od żółtek, ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, miksuj, aż piana będzie błyszcząca i nie będą wyczuwalne w niej kryształki cukru. Wmiksuj na niskich obrotach żółtka, a następnie dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łopatką. Ciasto wyłóż do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piecz ok. 20-25minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Oddziel ostrym nożem brzegi ciasta od formy, wyjmij je i wystudź.

Mus truskawkowy: rozmroź truskawki (świeże zmiksuj na mus), wlej je do rondla i podgrzej, niemalże do zagotowania. Do musu wsyp proszek galaretkowy i żelatynę i bardzo dokładnie i intensywnie mieszaj, aż do rozpuszczenia. Mus przestudź do temperatury pokojowej (najlepiej wspomóc się miską z lodowatą wodą).

Masa czekoladowo - kajmakowa: Czekoladę stop w kąpieli wodnej, a następnie przestudź. Przelej ją do mascarpone, dodaj kajmak i dokładnie wymieszaj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodawaj po czubatej łyżce mascarpone z czekolada i kajmakiem (rób to szybko, gdyż zbyt długie ubijanie śmietany, może doprowadzić do tego, iż zacznie się z niej wytrącać masło).

Składanie tortu: Ułóż w blaszce (24x28 cm) jedną część jasnego biszkoptu, wylej na nią mus truskawkowy (taki lekko tężejący), przykryj drugą częścią jasnego biszkoptu (tą, która ma być na spodzie tortu). Dociśnij i włóż do lodówki, aby mus dobrze stężał. W tym czasie przygotuj masę czekoladowo - kajmakową. Gdy mus dobrze stężeje odkrój ostrym nożem biszkopt od brzegów formy. Na blaszce ułóż tacę (na której ma być tort), odwróć i wyjmij tort. Rozsmaruj na nim niecałe 1/3 masy czekoladowo - kajmakowej, ułóż ciemny biszkopt i posmaruj go kolejną częścią masy czekoladowo - kajmakowej. Ułóż jasny biszkopt, dociśnij. Posmaruj wierzch i boki pozostałą częścią masy. Boki tortu obłóż biszkoptami, wierzch gęsto posyp cukierkami lub udekoruj w dowolny sposób. Włóż do lodówki na kilka godzin, aby tort dobrze stężał.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 29 września 2015
Tort kajmakowy z owocami

Dziś chciałam zaprosić Was na torcik, który upiekłam dla Męża z okazji naszej rocznicy ślubu. Chciałam, aby było to coś innego, coś z kajmakiem, coś z owocami. Na masę kajmakową od Kornika (klik) miałam ochotę już od dawna, pozostało więc tylko zerwać owoce i upiec biszkopt. Poszło szybko i sprawnie, a Mąż i dzieci były zachwycone ... ja również:).

Zdjęcia dość ciemne, ale niestety robione wieczorem:).

 

             Tort kajmakowy z owocami

 

TORT KAJMAKOWY Z OWOCAMI

Składniki biszkoptu:

  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki (w tym 1,5 łyżki kakao) 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki masy kajmakowej:

  • 450 g masy kajmakowej
  • 450 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • maliny
  • borówki
  • jeżyny

 

              Tort kajmakowy z owocami

 

Biszkopt: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z szczyptą soli na sztywno, nadal ubijając stopniowo dodawaj cukier. Miksuj na najwyższych obrotach do czasu, aż piana stanie się szklista i nie będą w niej wyczuwalne kryształki cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj w masę jajeczną za pomocą łopatki. Ciasto przełóż do tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównaj. Piecz 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Wystudź biszkopt i przekrój go na 3 krążki.

Masa kajmakowa: Mascarpone przełóż do miski, krótko zmiksuj. Ciągle ubijając stopniowo dodawaj masę kajmakową. Zmiksuj do dokładnego połączenia składników.

Ułóż na paterze krążek biszkoptu, wyłóż na niego ok. 1/3 masy, posyp borówkami, przykryj drugim krążkiem i delikatnie dociśnij. Ponownie wyłóż ok. 1/3 masy, rozsmaruj i posyp borówkami. Resztą masy posmaruj wierzch i boki tortu, dowolnie udekoruj owocami. Tort wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. 

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 04 września 2015
Tort czekoladowy Olka

Dziś, zgodnie z obietnicą, chciałam zaprosić Was na urodzinowy tort czekoladowy mojego Synka .... który wyobraźcie sobie pokochał szkołę już pierwszego dnia ... i oby mu tak zostało:).

Tort zgodnie z życzeniem Olka był bez żadnych dżemowo - owocowych dodatków. Początkowo chciałam zrobić go z masą na bazie kremówki i mascarpone .... jednak masa taka mimo dodatku gorzkiej czekolady jest dość jasna ... a ja chciałam prawdziwego czekoladowego koloru na wierzchu tortu .... poszperałam i znalazłam u Dorotki (klik) masę, która odpowiadała moim wymysłom.

Tort wyszedł pyszny - czekoladowy biszkopt genueński i masa z mascarpone, kremówki i czekolady nie były za słodkie .... gdyby był to jedyny zestaw ciasta i masy rzekłabym, że tort byłby zbyt wytrawny .... jednak masa z czekolady i kajmaku dodawała mu cudownej słodyczy ... wiem, że będę do tej masy często wracać.

Masa z kajmaku i czekolady wychodzi dość rzadka i wg mnie nie nadaje się do super gładkiego wykańczania tortu, ale czyż tort zawsze musi wyglądać jak od linijki?:) .... dla nas najważniejsze było zadowolenie Olka:).

Nie mam niestety zdjęć środka, ale nie chciałam się już pchać z aparatem podczas urodzin:).

 

              Tort czekoladowy Olka

 

TORT CZEKOLADOWY OLKA

Składniki czekoladowego biszkoptu genueńskiego:

  • 8 jaj
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 160 g mąki
  • 67 g kakao
  • 53 g masła     

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jaja pół godziny przed pieczeniem biszkoptu włóż do bardzo ciepłej wody, aby się ogrzały. Wystudzoną wodę wymieniaj na ciepłą. Masło roztop, wystudź do temperatury pokojowej. 

Do misy miksera wbij ogrzane jaja, dodaj cukier i esencję waniliową. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera (7 - 10 minut mikserem planetarnym; 10-15 minut mikserem ręcznym), aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (powinna ona potroić swoją objętość). Dobrze ubita masa jajeczna podnoszona na mieszadle będzie opadała lekko w postaci wstążki i utrzymywała się kilka sekund na jej powierzchni. Dodaj 1 łyżkę masy jajecznej do masła i wymieszaj. Do masy jajecznej przesiej w trzech turach mąkę i kakao, mieszając delikatnie rózgą do połączenia. Podczas ostatniego mieszania dodaj masło, bardzo delikatnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównaj. Piecz ok. 35 - 40 minut w 175 stopniach C. Natychmiast po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i upuść go dwukrotnie na podłogę z wysokości 30-40 cm. Po wystudzeniu wyjmij z formy i przekrój na 3 blaty.

 

Składniki czekoladowego biszkoptu:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki (w tym 1,5 łyżki kakao)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łopatką. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem (tylko dno). Piecz 20-25 minut w 175 stopniach C. Biszkopt wyjmij z blaszki i wystudź. Przekrój go na 3 krążki.

 

Składniki masy czekoladowej I:

  • 400 g śmietany kremówki (u mnie 30%)
  • 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Czekoladę połam na małe kawałki, wrzuć ją do szklanej miseczki i roztop w kąpieli wodnej, wystudź. Połącz ją z serkiem mascarpone. Dobrze schłodzoną kremówkę wlej do misy, ubij na sztywno. Następnie nadal ubijając dodaj szybko mascarpone z czekoladą. Miksuj tylko do połączenia. 

 

Składniki masy czekoladowej II:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 150 g gorzkiej czekolady

Czekoladę połam na małe kawałki, umieść w szklanej misce i roztop w kąpieli wodnej. Lekko przestudź (może być ciepła, ale nie gorąca). Masę kajmakową przełóż do misy miksera. Miksując masę dodawać stopniowo roztopioną czekoladę. Miksuj do otrzymania gładkiego kremu.

Do dekoracji:

  • cukierki M&M

Składanie tortu: pierwszy krążek większego biszkoptu posmaruj troszkę mniej niż 1/3 masy z mascarpone, przykryj drugim krążkiem. Wyłóż na niego taką samą ilość masy i przykryj trzecim krążkiem. W taki sam sposób przełóż mniejszy biszkopt. 

Wierzch i boki większej części tortu obsmaruj ok. 3/4 masy czekoladowej z kajmakiem. Na środek połóż piętro tortu. Obsmaruj je pozostałą częścią masy. Wstaw tort do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wyjmij z lodówki i udekoruj dowolnie M&M-sami. Tort przechowuj w lodówce.

 

              Tort czekoladowy Olka

 

Tort dodajemy do akcji "Z dziećmi i dla dzieci" (klik) prowadzonej przez Kasię:).

 

                      Kasia

 

Częstujcie się proszę:)

środa, 18 marca 2015
Tort porzeczkowo - śmietankowy

Dziś zapraszam na pyszny tort, nie za słodki, nie za tłusty, taki którego kawałek nasyci zarówno oko, jak i podniebienie. Chciałam zrobić tort, którego zdjęcie widziałam kiedyś w gazecie ... i udało się:). Wykorzystałam do niego swoje sprawdzone przepisy na biszkopt i masy, do przełożenia użyłam domowego dżemu porzeczkowego (żeby nie było za słodko) .... no i tadam .... Mąż i dzieciaki zajadali z wielką przyjemnością:). Polecam:).

 

              Tort porzeczkowo - śmietankowy

 

TORT PORZECZKOWO - ŚMIETANKOWY

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cały cukier się rozpuści. Dodać żółtka i zmiksować na małych obrotach. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec ok. 25 minut w 175 stopniach C (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić i przekroić na 2 płaty. Najlepiej ciemny biszkopt upiec sobie dzień wcześniej, wówczas będzie się dobrze kroił. 

 

Składniki na jasny biszkopt (należy upiec takie 2) (źródło: klik):

  • 3 jaja
  • niepełna szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować na małych obrotach. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i wodę. Delikatnie wymieszać łopatką. Masę wyłożyć na blachę (duża piekarnikową) wyłożoną papierem. Wyrównać wierzch. Piec ok. 17 minut w 190-200 stopniach C. Wyłożyć na ściereczką posypaną delikatnie cukrem pudrem, oderwać papier i wystudzić. Gdy ostygną przekroić je (wzdłuż dłuższego boku) na 7-8 cm pasy. 

 

Składniki masy śmietanowej:

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 375 g serka mascarpone

Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ciągle miksując, dodać serek mascarpone. Miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej bo masa się zważy i powstanie nam masło.

Dodatkowo:

  • 1,5 - 2 słoiczki dżemu porzeczkowego
  • owoce do dekoracji

 

                Tort porzeczkowo - śmietankowy

 

Płaty jasnego biszkoptu smarować z jednej strony dżemem porzeczkowym. Zwijać je jak roladę, tworząc ślimaka. Ślimak powinien mieć średnicę kakaowego biszkoptu.

Na pierwszy blat ciemnego biszkoptu wyłożyć kilka łyżek masy, rozsmarować, wyrównać. Ułożyć na nim ślimaka z jasnych biszkoptów. Na to ponownie wyłożyć kilka łyżek masy, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciemnego biszkoptu. Wierzch i boki posmarować resztą kremu i dowolnie udekorować owocami. Schłodzić w lodówce. 

 

                Tort porzeczkowo - śmietankowy

 

Częstujcie się proszę:)

 

piątek, 20 lutego 2015
Tort czekoladowo - chałwowy

Kilka dni temu pokazałam Wam urodzinowy torcik Lili (klik), dziś kolejny - upieczony na rodzinną imprezę Małej. Tort wyszedł pyszny, jednak nie jestem zadowolona z wyglądu. Zrobiłam motyle z czekolady (któregoś dnia pokażę jak), miały być na wierzchu ... i nie wiem co strzeliło mi do głowy, żeby tenże wierzch udekorować zawijasami.... w rezultacie motyli prawie nie było widać .... ale tort był pyszny dlatego pokazuję:)... 

Tortu nie nasączałam, gdyż biszkopt sam w sobie jest wilgotny, ale oczywiście można to zrobić (np. wiśniówką, malinówką:)).

 

          Tort czekoladowo - chałwowy

 

TORT CZEKOLADOWO - CHAŁWOWY

Składniki biszkoptu:

  • 10 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym 3 łyżki kakao)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po kolei żółtka, ubijając na małych obrotach. Mąki oraz kakao przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Piec ok. 50-55 minut w 160-170 stopniach C (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić je w formie na podłogę (z wysokości ok. 60 cm). Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić (najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej). Przekroić na 4 blaty.

 

                Motylk

 

Składniki masy czekoladowej:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 mleczna czekolada
  • 400 ml śmietany kremówki

Czekoladę połamać na małe kawałki, stopić w kąpieli wodnej. Przestudzoną wymieszać dokładnie z mascarpone (najlepiej wyjąć je z lodówki na ok. 1 godz. przed przygotowaniem masy). Kremówkę ubić na sztywno, nadal ubijając (można troszkę zmniejszyć obroty miksera) dodawać po łyżce czekoladowego mascarpone (tutaj działamy szybko i ubijamy tylko do połączenia składników).

 

Składniki masy chałwowej:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g chałwy (u mnie fantazyjna)
  • 400 ml śmietany kremówki

Chałwę rozetrzeć widelcem i wymieszać z mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać po łyżce mascarpone z chałwą. Ubijać tylko do połączenia składników.

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu malinowego
  • gorzka czekolada do dekoracji / kolorowe cukierki itp.

Pierwszy krążek biszkoptu położyć na paterze, posmarować go dżemem malinowym, przykryć następnym krążkiem. Delikatnie docisnąć. Pozostałe krążki przełożyć kremem czekoladowym. Wierzch i boki tortu pokryć kremem chałwowym, dowolnie udekorować. 

 

              Tort czekoladowo - chałwowy

Zdjęcie przekroju robiłam na kawałeczku, który został z tortu (dlatego taki nierówny troszkę) .... ale już nie było jak wyrównać, żeby ładniej wyglądał:).

 

Tort dołączam do akcji Atinki "Czekoladowy Tydzień" (klik).

                Czekoladowy tydzięń

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4