Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 16 lutego 2016
Nale¶niki pełnoziarniste

Dzi¶ przepis na zdrowe, pyszne i szybkie nale¶niki .... ¶wietne z dżemem, z kremem korzennym, albo na wytrawnie ...  o czym jutro:). Smakuj± w każdym wydaniu:).

Nale¶niki s± elastyczne, nie łami± się przy składanie ... czego przyznam szczerze się obawiałam:).


             Nale¶niki pełnoziarniste

 

NALE¦NIKI PEŁNOZIARNISTE

Składniki na ok. 13 nale¶ników:

  • 2 szklanki m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody (może być troszkę mniej lub więcej, w zależno¶ci od chłonno¶ci m±ki)

Wszystkie składniki umie¶ć w misce i dokładnie wymieszaj trzepaczk±. Ciasto odstaw na 15 - 20 minut, aby odpoczęło, po czym smaż nale¶niki na rozgrzanej patelni (przed pierwszym nale¶nikiem posmaruj j± kapk± oleju) z obu stron.

 

Częstujcie się proszę:)

 

czwartek, 21 stycznia 2016
Tortilla pełnoziarnista

Od do¶ć dawna samodzielnie robię placki tortilli, ale takie pełnoziarniste zrobiłam dopiero po raz pierwszy. Zawsze wydawało mi się, że dodatek m±ki razowej spowoduje, że będ± się one kruszyć, nie będ± elastyczne. Nic bardziej mylnego:).

Przepis na pełnoziarniste tortille znalazłam na blogu Klaudii (klik). S± one elastyczne, mięciutkie i bardzo dobre. Polecam.

 

                  Tortilla pełnoziarnista

 

TORTILLA PEŁNOZIARNISTA

Składniki:

  • 1 szklanka m±ki pszennej tortowej
  • 1 szklanka m±ki pszennej razowej
  • 160 ml gor±cej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Wymieszaj w misce obie m±ki, sól i olej. Dodaj gor±c± wodę.Mieszaj (pocz±tkowo łyżk±, bo ciasto jest gor±ce), a póĽniej zagnieć ręk± (ok. 2 minut). Zagniecione ciasto przykryj ¶ciereczk± i odstaw na ok. 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie podziel je na 5-6 kawałków. Rozwałkuj je cieniutko na kształt okręgu (ew. podsypuj±c odrobin± m±ki). Placki smaż na rozgrzanej suchej patelni po ok. 20-25 sekund z każdej ze stron. Gotow± tortillę przykryj ¶ciereczk± i odczekaj 5 - 10 minut, aż zmiękn± i wystygn±. Można je przechowywać do 3-4 dni w lodówce (w woreczku lub pojemniku próżniowym).

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 07 sierpnia 2015
Racuszki z jabłkami bez drożdży

Dzi¶ zapraszam na pyszne i szybkie placuszki z jabłkiem ... któż ich nie lubi ... nie znam takiego:). Moje dzieciaki uwielbiaj±. Te s± szybkie i naprawdę smaczne ... podane z owocami lub owocowym musem stanowi± wspaniałe ¶niadanie lub deser:).

Smażyłam już kiedy¶ wersję bez jabłek (klik), ta jednak jest zdecydowanie lepsza ... ale tutaj nie jestem obiektywna bo kocham jabłka:). 

Wersję z jabłkiem zobaczyłam na blogu Cook and look (klik).

 

            Racuszki z jabłkami bez drożdży

 

RACUSZKI Z JABŁKAMI BEZ DROŻDŻY

Składniki:

  • 1 jajo
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki m±ki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jabłko

Wbij jajo do miski, dodaj cukier i ubij na jasn±, puszyst± masę. Ci±gle miksuj±c dodawaj na przemian mleko oraz m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Dodaj obrane i pokrojone w drobn± kostkę jabłko, wymieszaj łyżk±. Smaż na rozgrzanym oleju na małym ogniu na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem, owocami, musem owocowym.

 

                    Racuszki z jabłkiem bez drożdzy

 

Racuszki dodaję do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

                  Z dziećmi i dla dzieci

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 14 lipca 2015
Racuchy drożdżowe - idealne

Dzi¶ zapraszam na kolejne racuchy - te idealne. Bardzo puchate, mięciutkie, przepyszne, takie po które mała i duża łapka chętnie sięga. Wspaniale smakuj± posypane cukrem pudrem i podane z ¶wieżymi owocami.

Przepis na nie znalazłam u Bayaderki (klik), zdziwił mnie sposób przygotowania, a mianowicie ubijanie piany ... ale to chyba wła¶nie dzięki niej racuchy sa tak gruba¶ne:). Musicie je zrobić, zobaczcie jakie s± pyszne:).

 

              Racuchy

 

RACUCHY DROŻDŻOWE - IDEALNE

Składniki:

  • 2 jaja
  • 300 ml letniego mleka
  • 350 g m±ki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Pokrusz drożdże, zalej je letnim mlekiem. Dodaj 100 g m±ki, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie ubij na sztywno białka ze szczypt± soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Do sztywnych białek wmiksuj (na mniejszych obrotach) żółtka. Gdy zaczyn drożdżowy ruszy poł±cz go z ubitymi jajkami, a następnie stopniowo wsypuj resztę m±ki. Obserwuj konsystencję ciasta - nie powinno być zbyt gęste, raczej rzadsze. Wyrabiaj energicznie ciasto ręk± lub łyżk± przez 4-5 minut, a następnie odstaw pod przykryciem do wyro¶nięcia (ok. 40 - 60 minut). Smaż na rozgrzanym tłuszczu na mniejszym ogniu z obu stron na złoty kolor (porcja ciasta to mniej więcej duża łyżka). Os±cz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 

 

Racuchy dodaję do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

             Kasia

 

Częstujcie się proszę:)

 

czwartek, 09 lipca 2015
Placuszki z serem ricotta

Moje placuszkowe dzieci ogl±dały którego¶ dnia ksi±żki kucharskie. Podczas lektury "Lato w kuchni przez okr±gły rok" Nigelli Lawson znalazły placuszki z ricott±. Poprosiły o ich usmażenie, a że akurat w lodówce  była ricotta powstała pyszna kolacja. Placuszki podane z dodatkiem ¶wieżych, sezonowych owoców smakuj± rewelacyjne. S± mięciutkie i delikatne, pyszne po prostu. 

 

            Placuszki z ricott±

 

PLACUSZKI Z RICOTTˇ

Składniki:

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jaja
  • 100 g m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ¶wieże owoce do podania

Zmieszaj w misce ricottę, mleko i żółtka. Dodaj m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia i sol±. Delikatnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Dodaj pianę ubita z białek i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzan± patelnię wlej troszeczkę oleju, nakładaj porcje ciasta (1 łyżka) i smaż po ok. 1 minucie z każdej ze stron na ¶rednim ogniu (do zezłocenia). Podawaj z sezonowymi owocami lub posypane cukrem pudrem.

 

Placuszki dodaję do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

            Kasia

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5