Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 27 maja 2010
Szaszłyki

Jak grill to musz± być i szaszłyki:)....szkoda tylko, że kiedy już były gotowe spadł deszcz i robiły się w warunkach domowych:). Towarzystwo do jedzenia szaszłyków było jednak tak przemiłe, że szybko odżalowali¶my ten deszcz:).

Zapewne każdy z Was ma swój ulubiony zestaw szaszłykowy. Jednym z naszych najukochańszych jest ten:


Szaszłyki


SZASZŁYKI

Składniki na ok. 20 szaszłyków:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 papryki (u nas najczę¶ciej czerwona lub żółta) pokrojone w duż± kostkę
  • 3 cebule pokrojone w grube piórka
  • 1 - 1 i 1/2 cukini pokrojonej w kr±żki
  • patyczki do szaszłyków wcze¶niej namoczone w wodzie
  • przyprawa do kurczaka (ulubionej firmy) lub np. zioła prowansalskie
  • olej

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grubsz± kostkę. Wrzucamy je do miski i zasypujemy przypraw±, dodajemy z 2 łyżki oleju. Mieszamy i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Na namoczone wcze¶niej patyki do szaszłyków nabijamy kolejno poszczególne składniki. Szaszłyki kładziemy na aluminiowej tacce i grilujemy po kilka minut z każdej ze stron.

Szaszłyki


Szaszłyki dodaję do akcji Przytulanki "Co na grilla?".