Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 11 lipca 2016
Deser wi¶niowo - jogurtowy z chia

Po raz pierwszy od bodajże 4 lat na naszych drzewach pojawiły się wi¶nie .... były cudownie słodkie (jak nie wi¶nie dosłownie) ... zrobiłam z nich pyszny dżem, zamroziłam, całe mnóstwo zjedli¶my ... a z ostatnich zrobiłam pyszny deser z chia i jogurtem naturalnym (podobny robiłam z truskawkami i czere¶niami, też były pyszne).

 

             Deser wi¶niowo - jogurtowy z chia

 

Deser nie do¶ć, że pyszny i zdrowy to dodatkowo ładnie się prezentuje.

 

DESER WI¦NIOWO - JOGURTOWY Z CHIA

Składniki na 3 porcje:

  • 3 szklanki wydrylowanych wi¶ni
  • 1 łyżka miodu (lub więcej, je¶li wi¶nie s± kwa¶ne)
  • 3 łyzki nasion chia
  • 1 duży jogurt naturalny
  • wi¶nie i mięta do przybrania

 

                    Deser wi¶niowo - jogurtowy z chia

 

Wi¶nie zmiksuj w blenderze, przelej je do miski i wymieszaj dokładnie z nasionami chia. Przykryj miseczkę talerzem i pozostaw na kuchennym blacie na ok. 30 minut, a następnie włóż na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmij wi¶nie z chia i nakładaj je do pucharka naprzemiennie z jogurtem naturalnym. Udekoruj wi¶niami i listkami mięty.

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 14 marca 2016
Budyń jaglany kakaowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami .... powinny być babki, mazurki ... a ja zapraszam Was na pyszny budyń jaglany. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, dlatego warto używać jej w naszej kuchni do¶ć często ... a że równie dobrze smakuje na słodko, jak i na wytrawnie możliwo¶ci mamy tysi±ce:).

 

                 Budyń jaglany kakaowy

 

BUDYŃ JAGLANY KAKAOWY

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (ostudzonej)
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub ro¶linnego)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru dark muscovado
  • 2 suszone figi

Wszystkie składniki włóż do misy blendera i zmiksuj na gładk± masę (trwa to 3-4 minuty, choć pewnie zależy od mocy blendera). Przełóż do pucharków i schłodĽ w lodówce. Przed podaniem udekoruj owocami lub np. frużelin±.

 

Częstujcie się proszę:)        

07:31, jolantaszyndlarewicz , Desery
Link Komentarze (1) »
¶roda, 30 wrze¶nia 2015
Pieczone ¶liwki z twarogiem

Zimny twaróg i gor±ce, cudowne pieczone ¶liwki - to smakowy hit ostatnich dni:). Nie umiem się oprzeć temu daniu, jest po prostu obłędne:)... a z tego co mi wiadomo to zakochało się już w nim kilka innych osób ... i słusznie. Jest zdrowe, lekkie, pyszne:). 

Poł±czenie twarogu i pieczonych ¶liwek, jak już wspominałam w jednym z poprzednich wpisów (klik), zobaczyłam na jednym z blogów ... jednak nie pamiętam, którym. Je¶li tylko uda mi się go zlokalizować podam Ľródło. 

 

           Pieczone ¶liwki z twarogiem

 

PIECZONE ¦LIWKI Z TWAROGIEM

Składniki na 1 porcję:

  • 4 - 5 ¶liwek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • cynamon
  • 80 - 100 g twarogu

¦liwki umyj, wysusz, przekrój na pół i wyci±g pestki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym (rozcięciem do góry), polej miodem i posyp cynamonem. Piecz ok. 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (do czasu, aż ¶liwki będ± upieczone i uwolni się nich sosik). 

Twaróg rozkrusz do miseczki, wyłóż na niego gor±ce ¶liwki i polej wytworzonym podczas pieczenia sosem.

 

Częstujcie się proszę:)

07:31, jolantaszyndlarewicz , Desery
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 28 wrze¶nia 2015
Pieczone ¶liwki

Kilka dni temu na jednym z blogów (niestety zamknęłam zakładkę, ja lub M±ż, i nie pamiętam jaki to był blog) zobaczyłam propozycję doskonałego (jak dla mnie) drugiego ¶niadania. Jego składow± były pieczone ¶liwki. Na sam ich widok ¶linianki zaczęły mi zdecydowanie mocniej pracować ... jeszcze tego samego dnia wypestkowałam ¶liwki, polałam miodem (bo zdrowiej niż cukrem), posypałam cynamonem (tak mi jako¶ pasuje do ¶liwek) i upiekłam. Spróbowałam na ciepło .... pyszne ... spróbowałam na zimno - niebiańskie ... i tak od kilku już dni nie umiem im się oprzeć:). Zróbcie, mówię Wam pokochacie:).

 

            ¦liwki pieczone z cynamonem

 

PIECZONE ¦LIWKI

Składniki na 1 porcję:

  • 4 - 5 ¶liwek (zależnie od wielko¶ci)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • cynamon

¦liwki umyj, osusz, wypestkuj. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry. Polej miodem, oprósz cynamonem (nie za dużo, tak aby nie przyćmić smaku ¶liwek). Piecz ok. 20 - 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. ¦liwki będ± rozpieczone i uwolni się  z nich niebiańsko pyszny sosik:).

 

Częstujcie się proszę:)

   

07:04, jolantaszyndlarewicz , Desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 27 lipca 2015
Galaretka z owoców lata

Dzi¶ zapraszam na ¶wietny deser dla wielbicieli owoców. Wspaniały dla dzieci, jak i dla dorosłych ... bo któż nie lubi galaretki:). Galaretki mog± być tak słodkie i z takich owoców, jakie akurat macie w domu, więc do dzieła:).

Pomysł na galaretkę znalazłam na blogu Małe kulinaria (klik). Minimalnie zmieniłam proporcje i w takiej wersji je Wam pokazuję. 

 

             Galaretka z owoców lata

 

GALARETKA Z OWOCÓW LATA

Składniki:

  • 300 g malin (u mnie mrożone)
  • 300 g truskawek
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru (ew. mniej lub więcej)
  • żelatyna (1 opakowanie na 1 l płynu, lub proporcjonalnie więcej)

Owoce umyj, odszypułkuj i zalej wod±. Zagotuj, lekko przestudĽ i posłodĽ wg swoich preferencji. Przelej przez sito, a owoce przetrzyj. Zmierz ilo¶ć uzyskanego płynu i naszykuj odpowiedni± ilo¶ć żelatyny. Rozpu¶ć j± dokładnie w połowie szklanki wody. Przelej do przetartych owoców i dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanek lub pucharków i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Podawaj udekorowane owocami.

 

Galaretki dodaję do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

               Z dziećmi i dla dzieci

 

Częstujcie się proszę:)

05:13, jolantaszyndlarewicz , Desery
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3