Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 10 lipca 2016
Ogórki konserwowe

Jeśli nadal jesteś na etapie szukania idealnego przepisu na ogórki konserwowe to polecam tą recepturę. Znalazłam ją rok temu u Malwi (klik). W tym roku będę znów je robić i za rok, i za dwa i za trzy ..... te ogórki są wspaniałe, chrupiące, idealnie słodko - kwaśne. Nie zamienię tego przepisu na żaden inny. Polecam.

.... a tutaj przepis na wspaniałą paprykę konserwową (klik).

 

              Ogórki konserwowe

 

OGÓRKI KONSERWOWE

Składniki zalewy:

  • 5 l wody
  • 1 l octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli kamiennej

Dodatkowo:

  • ogórki (najlepiej takie mniejsze, ogórki nie mogą być uszkodzone)
  • liście wiśni lub czarnej porzeczki
  • korzeń chrzanu (ew. liście)
  • koper
  • czosnek
  • pieprz w ziarnach
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ziarna gorczycy
  • marchewka

Ogórki dokładnie umyj. W każdym słoiku (0,7 - 1l) umieść liść wiśni lub porzeczki, kawałek chrzanu, gałązkę kopru, 2-3 ziela angielskie, 1 obrany ząbek czosnku, 1 listek laurowy, 3 ziarna pieprzu, 3 plasterki marchewki i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Do słoików z przyprawami włóż ogórki. Zalej je gorącą zalewą (wszystkie składniki zalewy umieść w dużym garnku i zagotuj, sól musi się rozpuścić), zakręć. Włóż je do dużego garnka (spód można wyłożyć ściereczką), tak aby nie stykały się ze sobą. Zalej je do 3/4 wysokości ciepłą wodą i włącz gaz. Gdy tylko woda się zagotuje wyłącz gaz, wyjmij słoiki, dokręć je. Ułóż je do góry dnem na stół wyłożony kocem. Opatul je kocem i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 

 

Częstujcie się proszę:)

środa, 19 sierpnia 2015
Sałatka z letnich warzyw

Sezon na cukinię i paprykę trwa ... warzywa te są teraz tanie, warto więc je kupić i ustawić na półce kilka słoiczków pysznych warzywnych sałatek ... choćby tej:)... polecam Wam - jest pyszna. Zrobiłam ją jakieś 3 tygodnie temu z przepisu znalezionego u Wiosenki (klik). Przedwczoraj otworzyliśmy pierwszy słoik, aby sprawdzić smak. Sałatka jest przepyszna .... kwaśno - słodka ... warzywa są chrupiące ... jednym słowem genialna ... wchodzi do naszego przetworowego repertuaru na stałe. Wiosenko dziękuję za ten przepis.  

 

                      Sałatka z letnich warzyw

 

SAŁATKA Z LETNICH WARZYW

Składniki:

  • 3 kg cukinii (najlepiej cienkiej, nie przerośniętej)
  • 4 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 1 szklanka cukru
  • ziele angielskie
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 łyżki soli

Warzywa umyj i osusz. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki (o długości 2-3 cm). Warzywa posól, wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny (warzywa puszczą sporo soku). W tym czasie umyj dokładnie słoiki i zakrętki.

Składniki zalewy umieść w garnku i zagotuj. Gorącą zalewę wlej do warzyw i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Napełnij przygotowane słoiki, mocno zakręć i pasteryzuj 20 minut. 

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 26 lipca 2015
Frużelina wiśniowa

Wiśni było u nas w tym roku jak na lekarstwo .... grad skutecznie je wytłukł ... z 4 wielkich drzew udało się zebrać pół wiaderka. Starczyło na kompot i podwójną porcję frużeliny wiśniowej. Jeszcze tego samego dnia została wypróbowana i przyznam szczerze, że gofry z jej dodatkiem są obłędne:)... mówię to ja średnia wielbicielka gofrów:). 

Przejrzałam wiele przepisów, a skorzystałam z Kasiowego (klik). Koniecznie zajrzyjcie na Jej blog .... tam rządzi dobry smak, piękny wygląd, a to wszystko tworzy niesamowicie miła Kobieta:). 

 

                 Frużelina wiśniowa

 

FRUŻELINA WIŚNIOWA

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni (waga przed drylowaniem)
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 ml zimnej wody

Wymyj i wydryluj wiśnie, przełóż je do garnka, zasyp cukrem. Delikatnie przemieszaj i odstaw na ok. 2 godziny, aby puściły sok. Wstaw na ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 2-3 minut, po czym powoli dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gdy frużelina zgęstnieje zdejm ją z ognia. Przelej do wyparzonych lub wypieczonych (20 minut w 120 stopniach C) słoików, mocno zakręć i piecz przez 20 minut w 20 stopniach C.

 

Częstujcie się proszę:)

środa, 24 września 2014
Papryka konserwowa

Lato i jesień to czas przetworów ... u nas w tym roku skromnie, bo niestety grad wszystko wytrzaskał, ale od czegóż są targi, okoliczni rolnicy i sklepy ... troszkę tego, troszkę tego i spiżarnia zapełniona:)... a w spiżarni tej nie może zabraknąć papryki konserwowej.

Paprykę robiłam już z kilku przepisów, ale od dobrych 5-6 lat tylko z tego przepisu. Jest najlepszy. Otwarty słoik znika w oka mgnieniu, a i do sałatek jest świetna:).

 

                papryka konserwowa

 

PAPRYKA KONSERWOWA

Składniki na 1 porcję zalewy:

  • 500 ml wody
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • papryka
  • ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarna pieprzu

Słoiki (najlepiej takie o pojemności 0,5-0,7 l) umyć, pokrywki wyparzyć. Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Paprykę umyć, wydrążyć środek i pokroić na grubsze paski (ja dzieliłam każdą połówkę na 3 części). Paprykę ułożyć dość ściśle w słojach. Do każdego włożyć przekrojony ząbek czosnku, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować. Gorącą zalewą zalać paprykę, zakręcić słoiki. Pasteryzować je 15 minut od zagotowania (oczywiście mniejsze słoiki odpowiednio krócej). Wyciągnąć z wody i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

 

Częstujcie się proszę:)

 

Tagi: papryka
09:15, jolantaszyndlarewicz , Przetwory owocowe i warzywne
Link Komentarze (2) »
piątek, 18 października 2013
Sok z aronii

Aronia jest bogatym źródłem witamin, antyutleniaczy, ma właściwości przeciwmiażdżycowe. Jej wszystkich właściwości nie sposób wymienić - jest po prostu bardzo zdrowa i dobra dla naszego organizmu .... dlatego też doszczętnie ogołociłam krzaczek u swoich rodziców i zrobiłam z niej pyszny sok:). Przepis znalazłam u niezawodnej Karolci (klik). Z owoców pozostałych z robienia soku można zrobić dżem, ale moje niestety wylądowały na podłodze:(.

Ponoć aronię powinno się przed robieniem przetworów przemrozić, ja robiłam sok ze świeżej i jak dla nas nie jest cierpki.

              Sok z aroni

 

SOK Z ARONII

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wody

Wodę i cukier zagotować. Dodać umytą aronię i zagotować raz jeszcze. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić. Najlepiej zostawić go na noc. Sitko wyłożyć gazą.  Przelać sok przez gazę i odstawić, aż dobrze odcieknie.  Owoców nie wyrzucać (przydadzą się do zrobienia dżemu - ja spróbuję go dopiero w przyszły roku).  Sok ponownie zagotować. Przelać do wyparzonych lub wypieczonych butelek i zakręcić.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4