Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 18 listopada 2014
Ciasto Latte Macchiato

Nie lubię i nie pijam kawy... ale w wypiekach to już inna sprawa:)... dlatego też musiałam upiec ciasto Latte Macchiato, które znalazłam u Kasi (klik). Naniosłam kilka zmian w stosunku do oryginalnego przepisu i taką też wersję pokażę u siebie. Ciasto wyszło naprawdę przepyszne, jest tak delikatne, że wprost rozpływa się w ustach. Nie jest za słodkie, wyczuwalny jest w nim smak kawy ... a dodatkowo pięknie wygląda w przekroju ... ponadto robi się je szybko, jeśli tylko wcześniej upieczecie sobie biszkopt.. dlatego też jest wg mnie świetną propozycją na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

 

                    Ciasto Latte Macchiato

 

CIASTO LATTE MACCHIATO

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki kakao)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier (stopniowo). Do ubitej piany dodać żółtka, wymieszać łopatką lub zmiksować na najmniejszej prędkości miksera. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łopatką. Masę przełożyć do blaszki (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównać. Piec 20-25 minut w 175 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z blaszki, wystudzić, a następnie przekroić na dwie warstwy (najlepiej biszkopt upiec kilka godzin wcześniej).

Składniki kremu:

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut). Do ubitego masła dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Zmiksować do dokładnego połączenia się składników.

Składniki ponczu:

  • 300 ml kawy espresso lub bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej (5-6 łyżek kawy na 300 ml wody)
  • 100 ml wódki orzechowej (u mnie Soplica) (może być też likier Baileys, kawowy lub czekoladowy, ale wówczas ciasto będzie słodsze)

Zaparzyć kawę, wystudzić. Dodać alkohol.

Dodatkowo:

  • 1,5 paczki okrągłych biszkoptów
  • gorzkie kakao  

 

Pierwszy blat ciasta włożyć do formy. Nasączyć go ponczem (ok. 10 łyżek) i wyłożyć na niego połowę masy. Na masie ułożyć biszkopty (jeden obok drugiego) namoczone w ponczu i lekko oprószyć kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem (od spodu lekko posmarowanym kremem - ok. 1/3 z pozostałej połowy). Wierzch ciasta nasączyć ponczem, posmarować pozostałą masą i ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie posypać gorzkim kakao. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Częstujcie się proszę:)

10:54, jolantaszyndlarewicz , Przekładańce
Link Komentarze (9) »
wtorek, 11 listopada 2014
Jesienna Pani Walewska

 Mój Mąż jest wielkim fanem Pani Walewskiej (klik), dlatego też na urodziny postanowiłam zrobić mu niespodziankę i upiec jesienną wersję Pani Walewskiej. Ciasto bardzo mu posmakowało, stwierdził jednak, że przez tą czekoladę na wierzchu i odwrócony blat jest zupełnie inne ... ale równie pyszne. Jeśli o mnie chodzi to przyznam szczerze, że ciasto smakowało mi bardziej niż tradycyjna Pani Walewska (której nie jestem jakimś wybitnym wielbicielem).

Ciasto wymaga troszkę czasu, ale warto je upiec na jakąś specjalną okazję gdyż pięknie wygląda w przekroju (ja aby ułatwić sobie pracę budyń gotuję najczęściej wieczorem i zostawiam do ostudzenia na noc). Jest smaczne, smak orzechów jest w nim wyczuwalne, a gorzka czekolada na wierzchu fajnie przełamuje słodką bezę w cieście.

Przepis na to ciasto znalazłam u niezawodnej Dorotki (klik).

 

Ciasto dodaję do Orzechowego Tygodnia (klik) u Anitki.

 

                   Jesienna Pani Walewska

 

JESIENNA PANI WALEWSKA

Składniki ciasta kruchego:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 350 g schłodzonego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić je na dwie równe części, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce.

Dodatkowo:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych (250 ml)
  • 20 dag łuskanych orzechów włoskich, posiekanych

Blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną częścią schłodzonego ciasta wylepić dno formy, wyrównać. Posmarować połową powideł śliwkowych. 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo 1/2 szklanki cukru. Sztywną pianę wyłożyć na powidła, posypać połową orzechów włoskich. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45-50 minut. W identyczny sposób upiec drugi blat. Blaty wystudzić.

Składniki kremu:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 ml likieru orzechowego (u mnie Soplica orzechowa) lub wódki

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać ją do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając szczelnie folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu, zapobiega to utworzeniu się na nim kożucha). Masło utrzeć na puch. Ciągle miksując stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na końcu (ciągle miksując) powoli wlewać alkohol.

Na pierwszy placek nałożyć krem maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo - śliwkową do dołu i polać polewą czekoladową.

Składniki polewy:

  • 100 ml kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady (można użyć również pół na pół z mleczną)

Czekoladę połamać na małe kawałki. Przesypać ją do miseczki. W małym garnuszku zagotować kremówkę, zalać nią czekoladę i pozostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy. Polewą oblać ciasto. Schłodzić je i przetrzymywać w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 31 października 2014
Maxi King

Nie wiem jak smakuje batonik Maxi King, wiem natomiast, że ciasto o tej nazwie jest uzależniające:). Słodkie, ale jakie pyszne .... herbatniki, mleczna masa, kajmak i chrupiące orzeszki ... niebo w przysłowiowym dziobie:). Gdy zrobiłam je Połówkowi do pracy ekipa szybko poradziła sobie z całą blaszką:) ...

Przepis znalazłam na blogu Magdy (klik). Serdecznie dziękuję, ciasto jest boskie:).

 

             Maxi King

 

MAXI KING

Składniki:

  • ok. 400 g herbatników
  • 1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego  przez 2,5 - 3 godziny)

Składniki masy mlecznej:

  • 1,5 kostki miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego)

Składniki polewy:

  • 2 czekolady gorzkie
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych)

 

                  Maxi King                

 

Mleko (1 szklanka) zagotować z cukrami, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać wystudzone mleko z cukrem i stopniowo (ciągle miksując) po szklance mleka w proszku (wg uznania, ja dodaję ok. 4,5 szklanki). Masę wstawić na chwilę do lodówki. Puszkę z kajmakiem otworzyć i wstawić ją do miseczki wypełnionej wrzącą wodą (kajmak zmięknie i będzie się łatwiej rozprowadzał). W tym czasie formę (25x35, a jeśli chcecie grubsze warstwy 24x28) wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Wyłożyć na nią połowę masy mlecznej, wyrównać. Przykryć następną warstwą herbatników, rozsmarować na nich kajmak. Bezpośrednio na masę kajmakową wyłożyć resztę masy mlecznej, a następnie ostatnią warstwę herbatników.
Orzechy laskowe (bez skórki) posiekać, a następnie podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Czekoladę połamać na małe kawałki, wsypać do miseczki. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę i pozostawić na ok. 2 minuty. Wymieszać na gładką masę, dodać orzechy, wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Wyrównać i wstawić na noc do lodówki.
Częstujcie się proszę:)
Tagi: kajmak
06:31, jolantaszyndlarewicz , Przekładańce
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 14 kwietnia 2014
Marlenka

Dziś chciałam zaprosić Was na ciasto, które podbiło nasze serca. Po raz pierwszy zrobiłam je na roczek Lili. Znikało w oka mgnieniu. Wcale się nie dziwię, bo jest mięciutkie, rozpływa się w ustach i jest mocno kajmakowe:) .... oczywiście dość mocno słodkie, ale i tak nie sposób go sobie odmówić:). Marlenkę będę piekła na Wielkanoc i jeśli nie macie jeszcze ustalonego menu to i Wam polecam.

Patrząc na opis można pomyśleć, ze to pracochłonne i czasochłonne ciasto - nic bardziej mylnego:). Bardzo dobrze pracuje się z malrenkowym ciastem, a placki pieką się po 3-5 minut .... a i krem jak widać szybki:).

Za przepis na Marlenkę dziękuję Oli (klik).

 

             Marlenka

 

MARLENKA

Składniki masy:

  • Puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 l mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy + 3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
  • 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
Ugotować budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstawić do ostudzenia (przykryć wierzch folią spożywczą, wówczas nie wytworzy się kożuch). Najlepiej ugotować budyń wieczorem i zostawić na kuchennym blacie, aby był w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową.  Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto).  Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.

Składniki ciasta:
  • 600 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 1 - 1,5 łyżeczki octu
  • 2 duże jajka
Do sporego garnka włożyć masło, miód, cukier puder. Gotować na średnim ogniu -ciągle mieszając- aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miałam kolor jasno-żółty.W osobnej miseczce wymieszać sodę z octem (będzie się pienić). Natychmiast dodać ją do masy. Zmniejszyć ogień na minimum i cały czas mieszać miksturę. Po paru minutach kolor zmieni się na pomarańczowo-brązowy (zacznie ładnie pachnieć). Zdjąć miksturę z ognia i schładzać przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie bardzo energicznie mieszając miksturę trzepaczką dodać jajka. Jaja mają się dobrze połączyć z całością, a mieszanina troszkę ściemnieje. Następnie dodawać do masy mąkę (stopniowo). Ważne, żeby z ciastem na marlenkę pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysypać na stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagniatać wszystko razem do dobrego połączenia się składników.  Podzielić ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkować na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar blaszki 25x25cm). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty można wyrównać odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta należy później zmielić i posypać nimi wierzch wypieku.  Blaty piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego (ok. 3-5 minut). Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smarować masą. Wierzch ciasta również posmarować masą i posypać posypką zrobioną ze zmielonych skrawków ciasta. Ciasto odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce, aby blaty zmiękły.
Częstujcie się proszę:)
04:53, jolantaszyndlarewicz , Przekładańce
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 15 listopada 2010
Stefanka

Stefankę upiekłam już dość dawno, bo w sierpniu, na urodziny synka. Bardzo długo czekała na opublikowanie, a nie powinna ...bo jest rewelacyjna. Ma wspaniały smak, można ją stosunkowo długo (w porównaniu z innymi ciastami) przechowywać, jest prosta do zrobienia (mimo kliku warstw) i świetnie się mrozi. My zdecydowanie powtórzymy ją w święta, bo jakoś mi pasuje do Bożego Narodzenia.

Przepis zaczerpnęłam od Asi z przepięknego bloga Kwestiasmaku.


Stefanka


STEFANKA

Składniki ciasta miodowego:

  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g sztucznego lub naturalnego miodu
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 torebka cukru waniliowego
Składniki masy:
  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego (ja dałam amaretto)
Składniki ponczu:
  • 250 ml gorzkiej herbaty z cytryną
Składniki polewy czekoladowej:
  • 150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
  • 50 g miękkiego masła
Ciasto miodowe: Przygotować średnią formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić je na 3 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.
Masa: Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Polewa: Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kosteczkę.

Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować drugą połowę masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

Częstujcie się proszę:)

Tagi: miód
21:34, jolantaszyndlarewicz , Przekładańce
Link Komentarze (22) »
 
1 , 2