Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 22 grudnia 2015
Korzenny pudding chia

Dzi¶ mam dla Was pyszn± i zdrow± propozycję ¶niadaniow± - pudding chia z dodatkiem przypraw korzennych, miodu i rodzynek. Pyszny i syc±cy ...

 

 

                 Piernikowy pudding chia

 

PIERNIKOWY PUDDING CHIA

Składniki na 1 porcję:

  • 1 i 1/4 łyżki nasion chia
  • 3 solidne łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/3 - 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżka rodzynek (u mnie jumbo)

Wymieszaj mleko z jogurtem i miodem, dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj. Odstaw na ok. 30 minut, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj np. z owocami lub bakaliami.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 03 paĽdziernika 2015
Pudding z nasion chia z pieczonymi ¶liwkami

Dzi¶ będę tańczyć, dzi¶ będę szaleć, dzi¶ będę wirować z Mężem, dzi¶ nie będę spać cał± noc i obiecuję ten czas godnie wykorzystać ... a żeby na te szaleństwa mieć siłę trzeba zje¶ć pożywne ¶niadanie ... i pyszne przy okazji. 

To moje drugie spotkanie z nasionami szałwii hiszpańskiej, pierwsze było we wtorek:). Dzisiejsze miało smak jogurtu i pieczonych ¶liwek (klik) ... tak, tak oszalałam na ich punkcie:). 

Przyznam szczerze, że chia jako¶ mnie strasznie nie oczarowały .... smakowo nijakie, przyjmuj± smak płynu, który do nich dodajemy .... ale już z pieczonymi ¶liwkami smakowały niebiańsko:).

Fajne w nasionach chia jest to, że ¶niadanie z nimi robimy wieczorem, wstawiamy do lodówki i rano tylko wyjmujemy szklankę czy słoiczek. Podobnie pieczone ¶liwki można zrobić wieczorem, a rano tylko nałożyć je na pudding .... a póĽniej wyj¶ć na zewn±trz, popatrzeć na wschód słońca, przeci±gaj±ce się koty i cieszyć się cisz±:)....

 

                    Pudding z chia z pieczonymi ¶liwkami

 

PUDDING Z CHIA Z PIECZONYMI ¦LIWKAMI

Składniki:

  • 1 i 1/2 łyżki nasion chia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 ¶liwki
  • 1 łyżeczka miodu
  • cynamon

Nasiona chia wsyp do szklanki, dodaj jogurt naturalny, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc.

¦liwki umyj, osusz, przetnij na połówki i usuń pestki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym (rozcięciem do góry), polej miodem, posyp cynamonem i piecz ok. 20 - 25 minut w 180 stopniach C. Pozostaw na noc do wystudzenia. Rano wyjmij szklankę z puddingiem i nałóż na niego ¶liwki. 

 

Częstujcie się proszę:)         

         

niedziela, 01 marca 2015
Omlet z kabanosem, papryk± i szpinakiem

Uwielbiam omlety, jem je przynajmniej raz w tygodniu .... uwielbia je również moja Córeczka i M±ż .... staram się je urozmaicać różnymi dodatkami, żeby nie było nudno:).

Dzi¶ dodałam do niego pałętaj±cy się po lodówce kabanos, dorzuciłam 2 ostatnie kostki zamrożonego szpinaku i kawałek papryki. Efekt bardzo smakowity:).

 

            Omlet z kabanosem, papryk± i szpinakiem

 

OMLET Z KABANOSEM, PAPRYKˇ I SZPINAKIEM

Składniki:

  • 2-3 jaja (w zależno¶ci od apetytu)
  • 1/2 kabanosa
  • 1/8 papryki
  • 2 kostki mrożonego szpinaku
  • pół łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Kabanosa pokroić w plasterki, paprykę w drobn± kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szpinak, kabanosa i paprykę i chwilkę smażyć na małym ogniu. Jajka roztrzepać widelcem w miseczce z dodatkiem soli i pieprzu. Masę jajeczn± wlać na patelnię i rozprowadzić j± na całej jej powierzchni. Przykryć pokrywk± i smażyć omlet (na małym ogniu), aż się zetnie (3-5 minut). 

 

Częstujcie się proszę:)

08:23, jolantaszyndlarewicz , Na ¶niadanie
Link Komentarze (2) »
¶roda, 16 lipca 2014
Omlet z cukini±

Nigdy nie miałam ręki do omletów .... uwielbiam je, ale zawsze mi się rwały przy próbie przewrócenia .... odk±d jednak podpatrzyłam u Dorotki (klik) Jej sposób na omlety wychodz± mi jak malowane i do¶ć często pojawiaj± się u nas na ¶niadanie. S± ¶wietnym sposobem na wyczyszczenie lodówki z resztek:).

 

               Omlet z cukini±

 

OMLET Z CUKINIˇ

Składniki:

  • 3 jaja
  • mała szalotka
  • ok. 1/4 małej cukinii
  • 1-2 plasterki szynki
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

Cukinię umyć, odci±ć końcówki i pokroić w plasterki ok. 3-4 mm. Szalotkę pokroić w drobn± kosteczkę. Szynkę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, zeszklić na nim szalotkę. Dodać plasterki cukinii i szynkę i chwilkę smażyć (ok. 1-2 minut), aż cukinia trochę zmięknie. Jaja roztrzepać w miseczce z sol± i pieprzem. Wlać na patelnię, rozprowadzić po całej patelni. Patelnię przykryć pokrywk± i smażyć omlet, aż się zetnie (u mnie ok. 5 minut). Bardzo dobrze smakuje z kiełkami rzodkiewki:).

 

Częstujcie się proszę:)

07:35, jolantaszyndlarewicz , Na ¶niadanie
Link Komentarze (9) »
¶roda, 24 kwietnia 2013
Ziołowy serek z jogurtu greckiego

Dzi¶ przepis na szybki (prócz czasu oczekiwania) i przepyszny serek z jogurtu greckiego. 

Serek jest naprawdę pyszny, bardzo aromatyczny, jego plusem jest to, że sami decydujemy o jego smaku:). U nas najczę¶ciej go¶ci szczypiorkowo - bazyliowy .... ale równie pyszny jest z czosnkiem np:).

 

              Ziołowy serek z jogurtu greckiego

 

ZIOŁOWY SEREK Z JOGURTU GRECKIEGO

¬ródło przepisu: klik 

Składniki:

  • 2 opakowania jogurtu greckiego (660g)*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 6-7 listków bazylii
  • gaza (wymiary 1mx1m)

Posiekane zioła wymieszać z jogurtem i sol±. Gazę umie¶cić na sitku. Przełożyć na ni± jogurt. Zwi±zać sznurkiem. Powiesić w miejscu gdzie będzie mogła ¶ciekać woda, np. nad zlewem lub w spiżarni. Zostawić na około 24 godziny. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. 

 

            Ziołowy serek ze szczypiorkiem i bazyli± 

 

* nie może to być jogurt typu greckiego, bo wówczas serek nie wyjdzie ... te jogurty maj± zbyt luĽn± konsystencje, przetestowane:) 

Częstujcie się proszę:)

21:27, jolantaszyndlarewicz , Na ¶niadanie
Link Komentarze (19) »
 
1 , 2