Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 28 lutego 2017
Czekoladowe ciasto gryczane bez mleka i jaj

Dzi¶ zapraszam na ciekawe w smaku ciasto gryczane ... podkre¶lam jednak, że raczej dla wielbicieli kaszy gryczanej, gdyż czuć do¶ć intensywnie jej smak:). Ciasto należy raczej do tych suchszych, ale podpowiem Wam, ze z powidłami smakuje wy¶mienicie:). Bez nich tez jest smaczne:).

 

                  Ciasto gryczane

 

Przepis na nie znalazłam na blogu Odchudzona kobietka (klik).

 

CIASTO GRYCZANE

Składniki:

    • 1 szklanka maki gryczanej
    • 1/2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
    • 2-3 łyżki cukru (u nas dark muscovado)
    • 3 łyżki kakao
    • 1/3 szklanki oleju
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżka octu
1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody z sokiem malinowym

        

                Czekoladowe ciasto gryczane bez mleka i jaj

Poł±cz ze sob± suche składniki w misce. Dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do tortownicy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Można posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 17 lutego 2017
Brownie z fasoli i bananów

Zachciało mi się ostatnio ciasta czekoladowego, ale nie miałam na nie pomysłu. Przypomniało mi się ciasto, które swojego czasu robiłam z fasoli w puszce - było cudownie wilgotne i miało tak± chrupi±ca skórkę. Przy okazji wykorzystałam banany, których zawsze do¶ć dużo jest u nas w domu:). Powstało wspaniałe ciasto .... a nawet dwa:). Szczerze je Wam polecam.

 

           Brownie z fasoli i bananów

 

BROWNIE Z FASOLI I BANANÓW

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 do¶ć spore banany
  • 1/2 szklanki cukru dark muscovado
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 jaja
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 czubat± łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 8 łyżek startych orzechów włoskich
  • po 1 gar¶ci rodzynek i żurawiny

Fasolę os±cz na sicie, a następnie dobrze wypłucz pod strumieniem bież±cej wody. Za pomoc± blendera tzw. żyrafy zmiksuj na gładk± masę fasolę wraz z bananami, żółtkami, kakao, ekstraktem waniliowym i mlekiem. Ubij białka na sztywno z cukrem, do masy dodaj zmiksowan± fasolę z dodatkami, bakalie oraz starte orzechy włoskie wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj masę. Przełóż j± do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (keksówki o wymiarach dolnych 30x7 cm oraz tortownicy o ¶rednicy 18 cm). Formy wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz ok. 60 minut. WystudĽ ciasto przed krojeniem.

 

Częstujcie się proszę:).

06:36, jolantaszyndlarewicz , Ciasta czekoladowe
Link Komentarze (3) »
czwartek, 17 marca 2016
Ciasto czekoladowe z fasoli

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na przepyszne czekoladowe ciasto. Jego głównym składnikiem jest fasola, zupełnie nie wyczuwa się jej w smaku. Ciasto jest cudowne w smaku, nie za slodkie, wilgotne, intensywnie czekoladowe ... my je uwielbiamy:).

Przepis na nie dostałam od wspaniałej Osoby - Basi. Dziękuję Kochana:).

 

            Ciasto czekoladowe z zfasoli

 

CIASTO CZEKOLADOWE Z FASOLI

Składniki:

  • 320 g ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki)
  • 4 jaja
  • 6 - 7 łyżek cukru dark muscovado
  • 3 - 4 płaskie łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki wiórek kokosowych (mój dodatek)
  • suszone owoce (dowolne) - ok. 1/2 szklanki

Białka ubij na sztywn± pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i ubijaj, aż piana stanie się szklista i rozpuszcz± się wszystkie kryształki cukru. W tym czasie zblenduj na gładk± masę żółtka z fasol±, kakao i mlekiem. Delikatnie wymieszaj z pian±, dodaj wiórki i suszone owoce i ponownie delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do keksówki (u mnie o wymiarach dna 30x7 cm), wyrównaj i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 09 paĽdziernika 2015
Murzynek z dżemem truskawkowym

Dzi¶ zapraszam na murzynka, pysznego, wilgotnego, mocno czekoladowego. Przepis dostałam od Cioci, od siebie dorzuciłam troszkę dżemu truskawkowego, bo tak błagalnie zerkał z lodówki:). Nie odlewałam też masy na polewę, a więc nieznacznie zwiększyłam ilo¶ć m±ki. 

 

           Murzynek z dżemem truskawkowym

 

MURZYNEK Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
  • 2 i 1/4 szklanki m±ki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Umie¶ć w rondelku masło, cukier, kakao i mleko. Rozpu¶ć składniki, aż się poł±cz± (nie zagotuj masy) i wystudĽ masę. Do letniej masy dodaj żółtka, wymieszaj łopatk± lub zmiksuj. Dodaj dżem oraz m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do poł±czenia składników. Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek. Ciasto przełóż do tortownicy o ¶rednicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej m±k± lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wystudzone ciasto polej ulubion± polew± czekoladow±. 

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 29 maja 2015
Murzynek II

Szyszki, ciasteczka owsiane bez pieczenia, blok czekoladowy, zebra i murzynek - to słodycze mojego dzieciństwa ... ukochane ... większo¶ć z nich uwielbiaj± i moje dzieci .... zwłaszcza murzynek:). Mam na niego swój sprawdzony przepis (klik). Tym razem pokusiłam się na wypróbowanie przepisu od Ani (klik). Skusił mnie troszkę nietypowy sposób przygotowywania, mianowicie topienie składników masy czekoladowej na parze. Murzynek wyszedł pyszny, cudownie czekoladowy, do¶ć wilgotny, mięsisty. Znikał tak szybko, że bałam się, iż zabraknie mi go do niespodzianki, któr± zaplanowałam dla dzieci:).

 

                Murzynek

 

MURZYNEK II

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 7 łyżek kakao
  • 5 jaj
  • 2 szklanki m±ki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiona polewa do polania lub cukier puder do posypania

Masło, cukier, kakao i wodę rozpu¶ć w k±pieli wodnej i ostudĽ. Białka ubij na sztywno, dodaj żółtka ostudzon± masę czekoladow± i delikatnie wymieszaj. Dodaj m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 35-40 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu polej polew±. ¦wietnie sprawdzi się do przełożenia dżemem lub bit± ¶mietan±.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4