Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 08 listopada 2016
Czekoladowe masło orzechowe

Wczoraj pokazałam Wam podstawow± wersję masła orzechowego (klik). Można j± oczywi¶cie zmieniać używaj±c różnych orzechów lub ich mieszanek ... można też dodać do niego np. czekolady. Moje dzieciaki uwielbiaj± czekoladow± wersję. Powiedziałam, że to taka domowa wersja nutelli i mimo, iż nie jest słodkie, ani nawet podobne w smaku zajadaj±:).

Takie czekoladowe masło zobaczyłam po raz pierwszy u Beatki i Lubo (klik). Zrobiłam je jednak z pewnymi zmianami.

Czekoladowe masło orzechowe dodaję do akcji Atinki "Orzechowy tydzień" (klik).

 

         Czekoladowe masło orzechowe

 

CZEKOLADOWE MASŁO ORZECHOWE

Składniki:

  • ok. 500 g orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady

Orzeszki obierz z łupinek, podpraż je na suchej patelni i przestudĽ. Włóż je do pojemnika blendera, dodaj szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiego masła o lekko lej±cej konsystencji (rób przerwy podczas miksowania, aby nie zatrzeć silnika blendera). Do masła dodaj czekoladę roztopion± w k±pieli wodnej i wymieszaj.

Można też zrobić takie masło w szybszy sposób miksuj±c po prostu orzeszki z szczypt± soli i połaman± na kawałki czekolad±.

 

Częstujcie się proszę:)           

07:13, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 listopada 2016
Masło orzechowe

Uwielbiam masło orzechowe, najbardziej te z kawałkami orzechów. Wielokrotnie widziałam na blogach takie samodzielnie zrobione, ale jako¶ nie umiałam się zabrać do pracy. W końcu po wpisie Karoliny (klik) takowe swojskie masło orzechowe ukręciłam i ja. Takie masło mam zawsze w lodówce, a Olu¶ i Lili tylko wyczekuj±, aż będzie się kończyć.... uwielbiaj± obierać ze mn± orzeszki arachidowe.

Powiem Wam tylko, że mój blender ma moc 400 W i daje radę.

Takie masło orzechowe bije te sklepowe na głowę, więc nie zastanawiajcie tylko pędĽcie po orzeszki:).

 

                   Masło orzechowe

 

MASŁO ORZECHOWE

Składniki:

  • orzeszki  arachidowe (dowolna ilo¶ć)
  • sól

Obierz orzeszki z łupinek i podpraż je na suchej patelni. PrzestudĽ je, a następnie wrzucaj partiami do pojemnika blendera. Dodaj szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiego masła (trwa to kilka minut). Powinno mieć ono delikatnie płynn± konsystencję (mniej więcej jak gęsta ¶mietana). Podczas miksowania rób przerwy, aby nie przegrzać miksera.

Je¶li chcesz uzyskać masło z kawałkami orzechów czę¶ć z nich po prostu drobno posiekaj i dodaj do takiego gotowego masła.

Masło przechowuj w lodówce.

 

Masło orzechowe dodaje do akcji Atinki "Orzechowy tydzień" (klik).

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: orzechy
07:22, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (1) »
wtorek, 15 marca 2016
Pełnoziarniste ciasto na pierogi

Kiedy¶ wydawało mi się, że z m±ki pełnoziarnistej nie da zrobić się dobrego ciasta na pierogi, my¶lałam, że będzie się rwało, kruszyło .... nic bardziej mylnego:). Owszem jest to inne ciasto niż z m±ki pszennej jasnej, troszkę mniej elastyczne, ale pierogi lepi się z niego z tak± sam± przyjemno¶ci± ... a s± naprawdę pyszne (z każdym nadzieniem). Po ugotowaniu ciasto jest bardziej zwarte, ale tak samo mięciuchne jak to do którego jeste¶my przyzwyczajeni.

 

          Pełnoziarniste ciasto na pierogi

 

PEŁNOZIARNISTE CIASTO NA PIEROGI

Składniki:

  • 3 szklanki m±ki pszennej razowej
  • 200 - 220 ml gor±cej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy / oleju

M±kę wraz z sol± wsyp do miski, dodaj olej i wodę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto (ok. 7-8 minut). Włóż je do om±czonej miski, przykryj dokładnie ¶ciereczk± i odstaw na 20minut, aby odpoczęło. Następnie wałkuj cienko, wykrawaj kr±żki i dowolnie nadziewaj.

 

Częstujcie się proszę:)

07:01, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 18 stycznia 2016
Zakwas z buraków I

Dzi¶ przepis zakwas z buraków, był on podstaw± barszczu podczas ostatniej kolacji wigilijnej. Barszcz wyszedł pyszny i aromatyczny, a sam zakwas można pić codziennie. Jest on ¶wietnym sposobem choćby na wzmocnienie i uzupełnienie żelaza w organizmie.

Przepis na zakwas zaczerpnęłam z bloga Pani Agnieszki Maci±g (klik).

 

                Zakwas z buraków I

 

ZAKWAS Z BURAKÓW I

Składniki:

  • 1 kg buraków (najlepiej ekologicznych)
  • kilka z±bków czosnku obranych i przekrojonych na pół (u mnie cała główka)
  • 2 l przegotowanej i ostudzonej wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1-2 łyżki soli

Buraki umyj, cienko obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Poukładaj je w kamionkowym naczyniu lub dużym słoju (wcze¶niej wyparzonym) na zmianę z czosnkiem i przyprawami. Wodę wymieszaj z sol±, zalej ni± buraki. Ważne jest, aby wszystkie buraki były dobrze zanurzone (je¶li wypływaj± na powierzchnię wówczas należy je docisn±ć np. wyparzonym talerzykiem). Kamionkę lub słój przykryj kilkoma warstwami gazy lub mu¶linow± tkanin±, zawi±ż sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni do fermentacji. Może się zdarzyć, że po 3-5 dniach na zakwasie pojawi się biały nalot, zdejmij go wówczas łyżk±. Gdy zakwas jest gotowy zlej go do wyparzonych słoików lub butelek i przechowuj w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: czosnek
07:49, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (4) »
¶roda, 09 grudnia 2015
Krem korzenny / Korzenne smarowidło (pyszne)

Uwielbiam grudzień ... za przejmuj±ce zimno ... za ¶nieg (którego niestety jeszcze nie ma:)) ... za ¦więta i smak pierników, pierniczków czy ciastek speculoos ... teraz też lubię go za krem z ich dodatkiem:). Jest pyszny, aksamitny, mocno korzenny, ¶wietny do nale¶ników i do wyjadania łyżeczk±:).

Przepis na ten krem znalazłam u Margarytki (klik). Poszperajcie na Jej blogu, to istna kopalnia smakowito¶ci:).

 

              Korzenne smarowidło

 

KREM KORZENNY

Składniki:

  • 120 g ciastek korzennych (speculoos lub pierników)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 50 ml mleka
  • 80 - 100 g mascarpone

Podgrzej lekko mleko z olejem kokosowym i miodem, wsyp przyprawę do piernika, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Połam ciasteczka korzenne i zmiksuj je w blenderze na pył. Do ciastek wlej wystudzone mleko z dodatkami i zmiksuj do dobrego poł±czenia składników. Serek mascarpone włóż do miseczki, dodaj połowę masy piernikowej, dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę masy i ponownie wymieszaj. Krem po wymieszaniu może by delikatnie luĽny, ale po schłodzeniu w lodówce będzie miał konsystencję idealn± do smarowania. Gotowy krem przełóż do słoiczka, przechowuj do kilku dni w lodówce.

 

Krem korzenny jest moj± propozycj± do Festiwalu pierniczków prowadzonego przez Majankę (klik).

 

                   Festiwal pierniczków

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6