Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 06 listopada 2016
Razowe babeczki bananowe z orzechami

Uwielbiam wypieki z bananami. Podczas ich pieczenia w domu unosi się nieziemski zapach, a jednocze¶nie możemy być pewni, że będzie przepysznie:)... tak jest i w przypadku tych muffinek. Można je zrobić zarówno z , jak i bez kruszonki - za każdym razem będzie pysznie:).

Przepis znaleziony na blogu Beaty (klik). Przepis dodaje do Orzechowego Tygodnia (klik) u Atinki.

 

                  Razowe babeczki bananowe z orzechami

 

RAZOWE BABECZKI BANANOWE Z ORZECHAMI

Składniki:

  • 150 g m±ki pełnoziarnistej (użyłam pszenn±)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 100 g br±zowego cukru (u mnie muscovado)
  • 100 g oleju
  • 3 ¶rednie banany - rozgniecione
  • 2 jajka roztrzepane
  • 50 g orzechów włoskich - posiekanych
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki kruszonki:
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki cynamonu

Wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej misce zrób to samo z mokrymi. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżk±. Nałóż ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Na wierzch każdej nałóż łyżeczkę kruszonki (wymieszaj razem wszystkie jej składniki). Babeczki piecz przez ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 30 paĽdziernika 2016
Muffiny bananowo - czekoladowe

Dzi¶ nasza kuchnia zaprasza na pyszne muffinki, które upiekli¶my z Olkiem i Lili na Dzień Chłopca jako poczęstunek dla klasy Synka. Ponoć smakowały:) .... nam bardzo. Muffinki s± wilgotne, pełne czekolady, smak bananów jest delikatnie wyczuwalny. Polecamy:).

 

          Muffiny banaowo - czekoladowe

 

MUFFINY BANANOWO - CZEKOLADOWE

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 banany
  • dodatkowo 16 kostek gorzkiej (lub mlecznej) czekolady

Wymieszaj ze sob± wszystkie mokre składniki, w kolejnej wszystkie suche. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj. Na końcu dodaj rozgniecione banany i wymieszaj. Masę przełóż do papilotek (do 3/4 ich wysoko¶ci). Do każdej wci¶nij na końcu kostkę czekolady. Piecz ok. 25 - 28 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)

06:06, jolantaszyndlarewicz , Muffiny
Link Komentarze (3) »
pi±tek, 25 marca 2016
Babeczki razowo - jaglane z jabłkiem

Dzi¶ babeczki, nie do¶ć, że pyszne to i zdrowe:).... i na dodatek z cudownym jabłkiem - szar± renet±:) .... i jeszcze długo zachowuj± ¶wieżo¶ć.... Nic tylko piec:).

Przepis zaczerpnięty ze strony Kingi Paruzel (klik).

 

           Babeczki razowo - jaglane z jabłkiem

 

BABECZKI RAZOWO - JAGLANE Z JABŁKIEM

Składniki na 12 babeczek:

  • 175 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g płatków jaglanych (lub innych ulubionych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g cukru dark muscovado (lub kokosowego)
  • 75 g oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g musu jabłkowego (ok. 2 jabłek startych na drobnych oczkach)
  • 1 jabłko
  • 50 g żurawiny lub rodzynek
  • sok z ½ cytryny

 

            Babeczki razowo - jaglane z jabłkiem

 

Rozgrzej piekarnik do 180 º C, wyłóż formę do pieczenia muffinek papilotkami. Jabłko obierz i pokrój  plastry, skrop je sokiem z cytryny, aby nie ¶ciemniały. Wymieszaj m±kę z proszkiem do pieczenia, sod± oczyszczon±, sol± i cynamonem. Dodaj płatki jaglane, cukier i rodzynki lub żurawinę. W drugiej misce wymieszaj ze sob± jajka, jogurt, oliwę i mus jabłkowy. Poł±cz składniki suche z mokrymi i wymieszaj. Przełóż ciasto do papilotek, na wierzchu każdej muffinki połóż plaster jabłka. Piecz muffinki ok. 20 - 25 minut (do suchego patyczka).

 

Częstujcie się proszę:)

05:08, jolantaszyndlarewicz , Muffiny
Link Komentarze (2) »
niedziela, 06 wrze¶nia 2015
Muffiny z masłem orzechowym i czekolad±

Dzi¶ zapraszam Was na muffinki, które mój Olek upiekł własnoręcznie wraz z siostrzyczk± z przeznaczeniem na szkolne ¶niadanie ... tak, tak dba o to, aby jego pojemnik napełnić smacznym jedzonkiem:).

Przepis na muffinki pochodzi z bloga Kingi (klik), której za ten przepis serdecznie dziękujemy:).

Muffinki s± przepyszne, mocno orzechowe, mocno czekoladowe, a przy tym puszyste i wilgotne .... i tak proste, że poradziła sobie z nimi dwójka dzieciaków:).

 

           Muffinki z masłem orzechowym i czekolad±

 

MUFFINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADˇ

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki br±zowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 100 g czekoladowych kropelek + 30-40 g do posypania po wierzchu

Włóż do miski masło orzechowe, jaja i oba cukry, poł±cz je dokładnie za sob± za pomoc± trzepaczki. Dodaj sól oraz m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaj. Ci±gle mieszaj±c dodawaj porcjami mleko, a następnie olej. Wsyp kropelki czekoladowe (100 g) i lekko przemieszaj. Formę do muffinek wypełnij papilotkami. Do każdej z nich wlej masę, max. do 3/4 wysoko¶ci. Posyp po wierzchu kropelkami czekoladowymi. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach C (do suchego patyczka).

 

Oto krótka relacja z pieczenia:

  

               Olek i Lili

 

               Olek i Lili

 

               Olek i Lili

 

               Olek i Lili

 

               Olek i Lili

 

Muffinki s± moj± ostatni± propozycj± do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

               Kasia

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 16 stycznia 2015
Muffinki bananowe z nutell± i migdałami

Po ¦więtach zostało nam trochę mielonych migdałów, a z kosza na owoce zerkały banany z coraz większ± ilo¶ci± br±zowych kropek. Upiekli¶my z Olkiem muffinki, przy okazji czyszcz±c do końca słoik z nutell±:). Wyszły nam przepyszne muffinki, wilgotne, o wyczuwalnym smaku banana i nutelli. Olek (który nie zje niczego w czym s± owoce) sam zjadł 3, a i Lilka dotrzymywała mu kroku w pałaszowaniu. Je¶li macie br±zowiej±ce banany polecamy nasz przepis:).

 

               Muffinki bananowe z nutella i migdałami

 

MUFFINY BANANOWE Z NUTELLˇ I MIGDAŁAMI

Składniki:

  • 3 banany (rozgniecione widelcem)
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 3 duże łyżki nutelli
  • 2 jaja
  • 3 łyżki cukru light muscovado
  • 1/2 szklanki mleka
  • 75 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g m±ki

W misce wymieszać widelcem banany, masło, nutellę, jaja, cukier i mleko. W drugiej wymieszać składniki suche. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać widelcem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać do ich ciasto do 3/4 wysoko¶ci. Piec 25-30 minut w 190 stopniach C (do suchego patyczka). 

 

Częstujcie się proszę:)

 

07:01, jolantaszyndlarewicz , Muffiny
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7