Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 21 grudnia 2016
Brunkager - duńskie pierniczki

W tym roku skromnie u nas z piernikami, ale może dlatego, że to co upiekę zaraz znika z puszek ... znaczy się, że dobre:). Te pierniki, na które chcę Was zaprosic też znikaj± w szybkim tempie. Nie dziwi mnie to, bo s± pyszne. Mięciutkie w ¶rodku i chrupi±ce na zewn±trz ... a dodatkowo maj± w sobie niespodziankę w postaci orzechów laskowych.

Przepis na nie znalazłam u Kornika (klik), dopisuję je do trwaj±cego u Majanki Festiwalu Pierniczków (klik).

Upieczcie je, warto:).

W tle widac lampion zrobiony przez mojego Synka:).

 

               Brunkager - duńskie pierniczki

 

BRUNKAGER - DUŃSKIE PIERNICZKI

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g miodu
  • 150 g cukru muscovado
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml wody
  • 600 g m±ki pszennej
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

 

           Brunkager - duńskie pierniczki

 


Roztop w garnuszku masło z miodem i cukrem, ci±gle mieszaj±c, aby składniki się poł±czyły. Sodę rozpu¶ w wodzie i dodaj do masy (spieni się i podwoi objęto¶c). Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. M±kę przesiej do misy miksera, wymieszaj j± z posiekanymi orzechami (lub migdałami), skórk± otart± z pomarańczy i przypraw± do piernika. Do suchych składników wlej masę ma¶lano - cukrow± i wyrób ciasto. Będzie do¶c wilgotne, ale nie powinno zbytnio kleic się do r±k. Podziel ciasto na 4 czę¶ci, z każdej czę¶ci utocz wałek o ¶rednicy 4-5 cm. Zawiń go w folię spożywcz±, zroluj jak cukierek. Wałki włóż do zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasto wyjmuj porcjami z zamrażalnika i pokrój na plastry o grubo¶ci ok. 5 mm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem, zachowuj±c spore odstępy, bo pierniki do¶c mocno rosn±. Piecz ok. 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. WystudĽ na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

07:12, jolantaszyndlarewicz , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (6) »
sobota, 17 grudnia 2016
Pierniczki na choinkę

Dzisiaj ubieramy choinkę, a wczoraj przypomnieli¶my sobie z dzieciaczkami, że nie mamy pierników na choince ... a (u nas przynajmniej) choinka bez pierników to nie choinka:).

W lodówce walała się resztka zmielonych orzechów włoskich, stwierdzili¶my więc, że będ± z orzechami. Pododawali¶my to i owo i wyszły - nasze pierniczki:) ... Lilka zjadła wczoraj chyba z 8 na raz i stwierdziła, że zjadła już swoj± kolację ... stwierdziła też, że wyszły pyszne:). Jak na razie s± twarde, ale na choince na pewno zmiękn±:).

 

                  Pierniczki na choinkę

 

 

PIERNIKI NA CHOINKĘ

Składniki:

  • 550 - 570 g m±ki pszennej (u nas typ 450)
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 120 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jaja
  • 100 g cukru (u nas light muscovado)
  • 4 solidne łyżki miodu

Jaja roztrzep z cukrem. M±kę przesiej do miski, dodaj orzechy, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczon±. Wymieszaj. Do m±ki dodaj miód, roztopione masło i roztrzepane z cukrem jaja. Zagniec ciasto. Rozwałkuj je cienko, podsypuj±c m±k±. Wykrawaj ulubione kształty, w każdym pierniczku zrób dziurkę rurk± do napojów. Pierniczki przełóż na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia. Piecz 10 - 11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. WystudĽ na kratce.

 

Pierniki dodaję do Festiwalu pierniczków prowadzonego przez Majankę (klik).

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 11 grudnia 2016
Najlepsze miękkie pierniczki II

Od paĽdziernika na okr±gło wypiekamy z Olkiem i Lili pierniczki wg naszego ukochanego przepisu (klik). Lubimy kiedy nie trzeba na nie czekac ... w końcu co to za frajda dla dziecka upiec pierniczki, by je schowac do pudełka:). Dlatego też przepis ten jest przez nas często wykorzystywany. Przedwczoraj dołożyli¶my do niego jeszcze jeden, znaleziony u Ani prowadz±cej cudownego bloga Addiopomidory (klik). Pierniczki wg tego przepisu s± doskonałe, mięciutkie, bardzo aromatyczne ... wyraĽnie czuc w nich dodatek skórki pomarańczowej. Na pewno pojawi± się na naszym Bożonarodzeniowym stole, a i Wam polecam je zrobic:)... zwłaszcza, ze robi się je bardzo szybko:).

 

           Najlepsze miękkie pierniki II

 

        

NAJLEPSZE MIĘKKIE PIERNICZKI II

Składniki:

  • 350 g m±ki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez dodatku maki i cukru)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru trzcinowego (u mnie light muscovado)
  • 60 ml miodu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko

Utrzyj masło z cukrem na puszyst± masę. W czasie gdy masło się uciera przesiej m±kę do miski, dodaj do niej pozostałe suche składniki i wymieszaj. W kolejnej misce rozkłóc jajo, dodaj miód, sok oraz skórkę otart± z pomarańczy. Do utartego masła dodaj mokre składniki i zmiksuj do poł±czenia. Stopniowo dodawaj m±kę, ci±gle ucieraj±c. Masa będzie delikatna, lekko klej±ca. Formuj z niej kulki wielko¶ci orzecha włoskiego, ułóż na blasze wyłożonej papierem, zachowuj±c odstępy. Piecz ok. 10 - 11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ważne, aby nie przesuszy pierników. Przełóż na kratkę do wystygnięcia. Przechowuj w puszce (je¶li będzie co przechowywac:)).

 

Przepis na pierniczki dodaję do Festiwalu pierników (klik) u Majanki.

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 23 grudnia 2015
Pierniczki Bakerlady i życzenia

Dzi¶ mój ostatni piernikowy wpis przed ¦więtami - pierniczki Bakerlady. Przyznam szczerze, że mam co do nich mieszane uczucia ... bo Mężowi i Dzieciaczkom bardzo smakuj±, a dla mnie (mimo, iż pyszne) s± zbyt delikatne w smaku. Choć to akurat jedyna ich wada, bo poza tym s± mięciutkie, pełne bakalii, a ja wierzę, ze w miarę leżenia (choć raczej krótki żywot im wróżę) nabior± bardziej piernego smaku.

Wprawdzie nie zd±życie ich już zrobić w tym roku, ale może komu¶ przyda się przepis na kolejne Boże Narodzenie.

Przepis na pierniczki znalazłam na blogu Bakerlady (klik). S± one moj± ostatni± propozycj± do kończ±cego się powoli Festiwalu Pierniczków u Majanki (klik).

 

           Pierniczki bakerlady

 

Korzystaj±c z okazji chciałabym życzyć Wam Kochani ciepłych (w sercu), spokojnych i rodzinnych ¦wi±t. Pamiętajmy, aby był to czas spędzony w gronie ukochanych osób... aby był to czas rado¶ci .... nie gońmy za idealnymi ¦więtami z bajki ... one nie istniej± - stwórzmy sobie sami wspaniałe ¦więta ..... i jeszcze ¶niegu Wam  sobie życzę:).

 

           Pierniczki bakerlady

 

PIERNICZKI BAKERLADY

Składniki:

  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 150 g smalcu
  • 3 torebki przyprawy korzennej (bez wypełniaczy typu m±ka, kakao, cukier)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 3 i 1/2 szklanki m±ki pszennej (+ 1 szklanka dodatkowo)
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki żytniej typ 720
  • 1/2 szklanki ¶mietany
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g rodzynek

Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy włóż do garnka i zagotuj. Kiedy cukier się rozpu¶ci, odstaw do przestudzenia na około 20 minut. Po tym czasie dodaj sodę (masa powinna się spienić ) jajka , ¶mietanę i obie m±ki. Wymieszaj dokładnie ręcznie lub mikserem (gotowe ciasto powinno mieć luĽn± konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera). Je¶li ciasto jest zbyt lej±ce - można dodać dodatkow± szklankę m±ki. Do ciasta dodaj bakalie i wymieszaj. Ciasto przełóż do kamionkowego (lub szklanego) naczynia. Naczynie przykryj ¶ciereczk±, obwi±ż sznurkiem, wstaw do foliowej torby i tylko delikatnie j± zawi±ż. Ciasto odstaw w chłodne miejsce na dowolny okres czasu- od kilku dni nawet do kilku miesięcy. Ciasto w tym czasie dojrzeje, zgęstnieje i będzie się dobrze wałkować. Po tym czasie wyjmuj po kawałku ciasta na blat, wałkuj do¶ć cienko, wykrawaj. Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz tylko do momentu lekkiego zezłocenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C.  Przechowuj w puszkach.

 

                  Festiwal Pierniczków

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 19 grudnia 2015
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

Dzi¶ co¶ dla wielbicieli piernika, marcepanu i powideł - krajanka ... idealna. Powiem Wam, że to moja pierwsza taka krajanka, ale chyba nie będę już szukać innych przepisów, bo ta jest genialna .... a jej smak dojrzewa z każdym dniem. Miło zje¶ć tak± pyszn± kostkę do porannej gor±cej herbaty z sokiem malinowym.

Przepis na krajankę jest autorstwa Bakerlady, znalazłam go na tej stronie (klik). Kochani je¶li macie jeszcze jakie¶ luki w słodkim ¶wi±tecznym menu to polecam z całego serca - szybko i pysznie:).

 

Krajanka jest moj± kolejn± propozycj± do Festiwalu Pierniczków u Majanki (klik).

Zamiast poszczególnych przypraw można dodać 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika.

 

                 Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

 

KRAJANKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM I POWIDŁAMI

Składniki ciasta:

  • 3 i 1/3 szklanki m±ki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goĽdzików
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajo
  • drobno posiekane orzechy i kandyzowana skórka pomarańczowa (dałam po pół szklanki)

Składniki nadzienia:

  • 225 g pasty migdałowej (dałam 400 g kupnego marcepanu)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki m±ki
  • 1 łyżka mleka
  • po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 1/2 słoika powideł ¶liwkowych

Przesiej m±kę z proszkiem do pieczenia, sod± i sol±, dodaj posiekane orzechy i skórkę pomarańczow±. Miód, cukier i masło rozgrzej do¶ć mocno w dużym rondlu (ale nie zagotuj). Dodaj przyprawy korzenne, wymieszaj. Stopniowo dodawaj m±kę, ci±gle mieszaj±c, aż ciasto zacznie odchodzić od ¶cianek rondla. Zdejmij z palnika i lekko przestudĽ.  Dodaj jajko i wymieszaj. Przełóż ciasto na stolnicę i lekko wyrób, podsypuj±c w razie konieczno¶ci m±k±. Jeszcze ciepłe podziel na dwie czę¶ci, każd± z nich rozwałkuj na prostok±t (35 x 25 cm). Pierwszy z prostok±tów umie¶ć w blasze wyłożonej papierem od pieczenia, na cie¶cie rozsmaruj masę marcepanow± (rozetrzyj marcepan z cukrem, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj [najlepiej zrobić to za pomoc± miksera żyrafy]), zostawiaj±c 1 cm margines z każdej strony. Na marcepanie rozsmaruj równ± warstwę powideł i przykryj drug± czę¶ci± ciasta. Dokładnie zlep brzegi. Piecz k. 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Lekko przestudĽ i polukruj. Zostaw odkryte ciasto na cał± noc, a następnie pokrój na małe kwadraciki i przechowuj w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem.

 

                  FP

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6