Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 18 grudnia 2017
Pierniki na choinkę II

W pi±tek piekli¶my z Olkiem i Lili pierniczki na choinkę. Wykorzystałam w tym celu przepis znaleziony u Żanety (klik). Pierniczki s± przepyszne, aromatyczne, kruche. Maj± czekoladowy kolor, który pięknie współgra z zieleni± gał±zek choinkowych. Szczerze polecam ten przepis:).

 

                 Pierniczki na choinkę II

 

PIERNICZKI NA CHOINKĘ II

Składniki:

  • 600 g m±ki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 g masła / margaryny
  • 250 g miodu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 50 g kakao (można dać mniej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika (dałam 30 g swojskiej)

              

                         Pierniczki na choinkę II

                    

Miód podgrzej w rondelku z masłem i cukrem, do poł±czenia składników (oryginalny przepis nakazuje zagotować mieszankę). Dobrze przestudĽ i wymieszaj z jakiem. Do miski przesiej m±kę, sodę, kakao. Dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj. Wlej masę miodow± i zagnieć ciasto. Włóż je na kilka godzin do lodówki (masa się "zestali"). Wałkuj na stolnicy delikatnie podsypanej m±k± na grubo¶ć 3 - 5 mm. Wycinaj dowolne kształty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem od pieczenia. W każdym pierniku wytnij dziurkę (najlepiej słomk± do napojów). Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 7 - 9 minut (w zależno¶ci od grubo¶ci ciasta i wielko¶ci piernika). WystudĽ na kratce i dowolnie polukruj (lub nie).

 

                     Pierniki na choinkę II

 

Pierniczki wędruj± do 11 Festiwalu Pierniczków u Majanki (klik).

 

                                FP

 

Częstujcie się proszę:)

05:33, jolantaszyndlarewicz , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (1) »
¶roda, 13 grudnia 2017
Pierniczki Janki

Pierniczki... pierniczki... pierniczki ... uwielbiamy je:). Nie umiemy się oprzeć pokusie ich wypiekania:). Zreszt± i dla dzieci zdrowsze s± takie domowe słodko¶ci:). Kolejnym wypróbowanym przez nas przepisem s± pierniczki Janki. Recepturę na nie znalazłam na cudownym blogu Ani (klik). Porcja ciasta jest ogromna, ale nie polecamy jej zmniejszać bo pierniki s± wspaniałe. Z samym ciastem bardzo dobrze się pracuje, a pierniczki s± miękkie ... ale z tak± delikatn± "nut± krucho¶ci" ... szczerze je Wam polecamy:).

 

                   Pierniczki Janki

 

PIERNICZKI JANKI

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru (w oryginale 1/2 kg)
  • 1 i 1/2 kg m±ki pszennej
  • 1/2 kg miodu
  • 1/2 kg tłuszczu (np. masło i smalec)
  • 1 i 1/2 łyżki sody (w oryginale 1/2 łyżki sody i 1 proszek do pieczenia)
  • 5 dag kakao
  • 5 dag przyprawy do pierników
  • po 1 łyżeczce zmielonego cynamonu i goĽdzików

Połowę cukru  rozpu¶ć z tłuszczem i miodem (ci±gle mieszaj±c, nie zagotuj), wystudĽ. Resztę cukru ubij z jajkami (do rozpuszczenia cukru). Do miski przesiej m±kę z przypraw± do piernika, kakao i sod± oczyszczon±. Dodaj masę jajeczn± i miodowo - tłuszczow±. Wyrób ciasto. Odstaw na parę dni w chłodne miejsce (ale wystarcz± nawet 3-4 godziny). Rozwałkuj (na blacie lekko podsypanym m±k±) na grubo¶ć 5 mm, wykrawaj foremk± pierniczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C ok. 7-9 minut (mniejsze formy piekły się u mnie 7 minut, większe 8 - 9 minut).

 

Pierniczki Janki wędruj± do 11 Festiwalu Pierniczków u Madzi (klik).

 

                Festiwal Pierniczków

 

Częstujcie się proszę:)

07:17, jolantaszyndlarewicz , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 11 grudnia 2017
Pierniczki

W naszym domu praktycznie od listopada króluj± pierniki. Do takiego codziennego podjadania najczę¶ciej pieczemy nasze ulubione (klik). To pierniki jeszcze z czasów mojego dzieciństwa:). Piekę je rokrocznie w ogromnych ilo¶ciach. Jest jednak mnóstwo wspaniałych przepisów, które czekaj± na wypróbowanie ... wszak pierników nigdy do¶ć:). Jednymi z takich pierników s± te, na które przepis pokazała w zeszłym roku Karolcia (klik).  Upiekłam je na warsztaty ¶wi±teczne w szkole Olka, zostało też trochę w domu i powiem Wam, że s± wspaniałe:). Kruche (ale do¶ć szybko miękn±), aromatyczne ... takie dobre, że puszka jako¶ szybko robi się pusta (i to zasługa prawie wył±cznie dzieci:). Polecam zrobić je od razu z podwójnej porcji:).

 

                 Pierniczki

 

PIERNICZKI

Składniki:

  • 250 g miodu
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 600g m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 g kakao

Podgrzej w garnku miód, masło, przyprawę i cukier.  Podgrzewaj cały czas mieszaj±c, aż wszystko ładnie się poł±czy.  PrzestudĽ masę, do lekko chłodnej dodać jajko.  Przesiej do miski m±kę, sodę i kakao. Dodaj masę miodowo - jajeczn± i wyrób ciasto.  Przełóż je na folię lub do miski (wychodzi do¶ć miękkie), przykryj i włóż na dobę do lodówki (moje stało kilka godzin). Wyjmij i ociepl ciasto.  Odrywaj po kawałku i rozwałkuj na lekko om±czonej powierzchni.  Wycinaj ulubione kształty i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 8 - 10 minut.  Pierniczki po wyjęciu z piekarnika będ± miękkie, dlatego warto zostawić je na kilka minut na blaszce, ale szybko stwardniej±.  Przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.

 

Pierniczki wędruj± do 11 Festiwalu Pierniczków u Majanki (klik).

 

                        Festiwal Pierniczkó 2017

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 21 grudnia 2016
Brunkager - duńskie pierniczki

W tym roku skromnie u nas z piernikami, ale może dlatego, że to co upiekę zaraz znika z puszek ... znaczy się, że dobre:). Te pierniki, na które chcę Was zaprosic też znikaj± w szybkim tempie. Nie dziwi mnie to, bo s± pyszne. Mięciutkie w ¶rodku i chrupi±ce na zewn±trz ... a dodatkowo maj± w sobie niespodziankę w postaci orzechów laskowych.

Przepis na nie znalazłam u Kornika (klik), dopisuję je do trwaj±cego u Majanki Festiwalu Pierniczków (klik).

Upieczcie je, warto:).

W tle widac lampion zrobiony przez mojego Synka:).

 

               Brunkager - duńskie pierniczki

 

BRUNKAGER - DUŃSKIE PIERNICZKI

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g miodu
  • 150 g cukru muscovado
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml wody
  • 600 g m±ki pszennej
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

 

           Brunkager - duńskie pierniczki

 


Roztop w garnuszku masło z miodem i cukrem, ci±gle mieszaj±c, aby składniki się poł±czyły. Sodę rozpu¶ w wodzie i dodaj do masy (spieni się i podwoi objęto¶c). Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. M±kę przesiej do misy miksera, wymieszaj j± z posiekanymi orzechami (lub migdałami), skórk± otart± z pomarańczy i przypraw± do piernika. Do suchych składników wlej masę ma¶lano - cukrow± i wyrób ciasto. Będzie do¶c wilgotne, ale nie powinno zbytnio kleic się do r±k. Podziel ciasto na 4 czę¶ci, z każdej czę¶ci utocz wałek o ¶rednicy 4-5 cm. Zawiń go w folię spożywcz±, zroluj jak cukierek. Wałki włóż do zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasto wyjmuj porcjami z zamrażalnika i pokrój na plastry o grubo¶ci ok. 5 mm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem, zachowuj±c spore odstępy, bo pierniki do¶c mocno rosn±. Piecz ok. 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. WystudĽ na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

07:12, jolantaszyndlarewicz , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (6) »
sobota, 17 grudnia 2016
Pierniczki na choinkę

Dzisiaj ubieramy choinkę, a wczoraj przypomnieli¶my sobie z dzieciaczkami, że nie mamy pierników na choince ... a (u nas przynajmniej) choinka bez pierników to nie choinka:).

W lodówce walała się resztka zmielonych orzechów włoskich, stwierdzili¶my więc, że będ± z orzechami. Pododawali¶my to i owo i wyszły - nasze pierniczki:) ... Lilka zjadła wczoraj chyba z 8 na raz i stwierdziła, że zjadła już swoj± kolację ... stwierdziła też, że wyszły pyszne:). Jak na razie s± twarde, ale na choince na pewno zmiękn±:).

 

                  Pierniczki na choinkę

 

 

PIERNIKI NA CHOINKĘ

Składniki:

  • 550 - 570 g m±ki pszennej (u nas typ 450)
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 120 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jaja
  • 100 g cukru (u nas light muscovado)
  • 4 solidne łyżki miodu

Jaja roztrzep z cukrem. M±kę przesiej do miski, dodaj orzechy, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczon±. Wymieszaj. Do m±ki dodaj miód, roztopione masło i roztrzepane z cukrem jaja. Zagniec ciasto. Rozwałkuj je cienko, podsypuj±c m±k±. Wykrawaj ulubione kształty, w każdym pierniczku zrób dziurkę rurk± do napojów. Pierniczki przełóż na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia. Piecz 10 - 11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. WystudĽ na kratce.

 

Pierniki dodaję do Festiwalu pierniczków prowadzonego przez Majankę (klik).

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7