Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 12 grudnia 2016
Zdrowy krem czekoladowo - orzechowy

Dziś nasza kuchnia zaprasza na zdrową wersję kremu czekoladowo - orzechowego. Przepis na ten krem dostałam od wspaniałej osoby i najlepszej na świecie dietetyczki - Basi:).

Krem ten nie smakuje jak nutella, do smaku której większośc z nas jest przyzwyczajona. Jest on znacznie lżejszy, delikatniejszy ... dla nas cudowny:). Spokojnie może postac 3-4 dni w lodówce, a zużyc można go na wiele sposobów:). Polecam:).

 

       Zdrowy krem czekoladowo - orzechowy

 

ZDROWY KREM CZEKOLADOWO - ORZECHOWY

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 dojrzałe banany (nie przejrzałe)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 czubata łyżka kakao lub karobu

Wszystkie składniki włóż do misy blendera i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 10 września 2016
Szyszki czekoladowe

Dziś zapraszam na ulubioną słodkość moich Dzieci - szyszki. Nieważne, czy w wersji jasnej czy ciemnej znikają w oka mgnieniu:). Przyznam szczerze, że i ja nie umiem im się oprzeć:).

Przepisów na szyszki wypróbowałam już kilka, ale ten wg mnie jest najlepszy:) ..... Aniu dziękuję za sms-a z przepisem:).

 

            Szyszki czekoladowe

 

Szyszki można oczywiście zrobić w jasnej wersji, pomijając kakao.

 

SZYSZKI CZEKOLADOWE

Składniki:

  • 30 dag cukierków krówek (waga po obraniu z papierków)
  • 15 dag masła
  • 70 g ryżu preparowanego
  • 2-3 łyżki kakao (gorzkiego)

Krówki oraz masło włóż do dość sporego garnka, rozpuść na małym ogniu (mieszając). Zdejmij z ognia, dodaj kakao i wymieszaj. Dodaj ryż preparowany, wymieszaj i formuj szyszki (ostrożnie bo masa jest dość gorąca). Szyszki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do stężenia. Przechowuj w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 19 maja 2016
Trufelki / batony czekoladowo - pomarańczowe

Dziś przepis na trufelki / batony, które zachwyciły nas smakiem .... zajadała cała czwórka, nawet Olek - bo nie wiedział co jest w środku:) .... batony są zdrowe, świetne na "po treningu" i nie tylko:). Polecam.

Przepis na te słodkości znalazłam na blogu ChiiliBite (klik).

 

             Trufelki czekoladowo - pomarańczowe

 

TRUFELKI / BATONY CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWE

Składniki:

  • 140 g orzechów (ulubionych) lub blanszowanych migdałów
  • 140 g daktyli (waga bez pestki)
  • 50g rodzynek
  • 18g ciemnego kakao
  • 2-3g, czyli czubata łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • ew. kilka łyżek wrzącej wody
  • ew. wiórki kokosowe do obtoczenia

Orzechy lub migdały zmiksuj na mąkę lub drobniutką kaszę. Dodaj do blendera daktyle, rodzynki, skórkę pomarańczową i kakao. Miksuj pulsująco, aż do uzyskania gładkiej masy (ew. dodaj kilka łyżek wrzącej wody, gdyby masa była zbyt sucha, jak to miało miejsce u mnie; gdyby okazało się, że masa jest zbyt klejąca dodaj trochę zmielonych orzechów). Z masy uformuj kuleczki lub batony, możesz je obtoczyć w wiórkach kokosowych.

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 24 kwietnia 2016
Owsiany batonik

Dziś zapraszam na bardzo smaczny (choć Synkowi nie smakował, ale to akurat nie dziwne:)), syty, pełen zdrowych składników batonik. Przepis pochodzi z bloga Małgosi Kijowskiej (klik) i jest propozycją Małgosi (klik) do kolejnego weekendowego "Wypiekania na śniadanie" (klik).

 

             batonik owsiany     

 

BATONIK OWSIANY

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki drobniutko posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka ekspandowanego amarantusa
  • 2/3 szklanki łuskanego słonecznika
  • 2 jaja

Dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady

Zagotuj na niewielkim  ogniu mleko z masłem i cukrem, dodaj masło orzechowe i cynamon - wymieszaj i wystudź. W czasie gdy mieszanina się studzi upraż na suchej patelni słonecznik. Przestudź go i wymieszaj w misce z płatkami owsianymi, amarantusem i orzechami.Dodaj wystudzone płynne składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj roztrzepane jaja i ponownie dokładnie wymieszaj. Blaszkę (24x24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią masę i uformuj dłońmi lub łyżką równą, ok. 2 cm warstwę. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Wystudzoną masę pokrój na batoniki i oblej stopioną gorzką czekoladą.

 

Razem ze mną piekły:

Dorota (klik)

Małgosia (klik)

Magda (klik)

Magda (klik)

Kamila (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 28 lutego 2016
Gorąca czekolada (kakao) w proszku

Ostatnio wraca do nas zimno i śnieg (szkoda tylko, że topnieje od razu jak tylko spadnie)... fajnie jest się więc rozgrzać kubkiem gorącego kakao ... a jeszcze jak smakuje cynamonem to podwójna przyjemność:) .... mówię Wam jest pysznie:) ... sprawcie i sobie odrobinę kulinarnej przyjemności:).

Przepis na to kakao znalazłam u Kasi (klik) .... Lilka twierdzi, ze to najlepsze kakałko, jakie w życiu piła (no super, ekstra, fantastyczne mówię Ci mamo), więc my będziemy wracać do tego przepisu:).

 

                  Gorąca czekolada w proszku

 

GORĄCA CZEKOLADA (KAKAO) W PROSZKU

Składniki:

  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta mielonego pieprzu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, przełóż je do szczelnego słoiczka. Gdy chcesz przygotować kakao podgrzej szklankę mleka, dodaj do niej 2 łyżeczki mieszanki. Dokładnie wymieszaj i gotowe.

 

          Gorąca czekolada w proszku

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4