Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 11 czerwca 2015
Chrupiące gofry (jak te znad Bałtyku)

Nie raz i nie dwa wspominałam już, że moja kochana trójeczka (Mąż i Dzieci) uwielbiają gofry ... najlepsze to oczywiście te chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku .... dodatki już wedle gustu, ale ważna, żeby były chrupiące:). Takie też są te gofry, na które przepis znalazłam na blogu Czekoladą utkane (klik). Szczerze je Wam polecam, na pewno się w nich zakochacie. 

Jeśli nie macie bardzo mocnej gofrownicy (1000W) tylko taką słabszą jak ja (700 - 750W) wówczas pamiętajcie, aby po ok. 2 minutach pieczenia otworzyć na kilka sekund gofrownicę .... wówczas upuścicie parę i gofry będą zdecydowanie bardziej chrupiące.

 

          Gofry jak znad Bałtyku

 

CHRUPIĄCE GOFRY

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła, przestudzonego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do miski wbij jaja, wlej mleko, ekstrakt waniliowy i roztopione masło. Wszystko zmiksuj, a następnie stopniowo dodawaj suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól). Miksuj wszystko do uzyskania jednolitej, dość gęstej konsystencji. Rozgrzaną gofrownicę posmaruj olejem (tylko za pierwszym razem), wylej ciasto i piecz kilka minut (wszystko zależy od mocy naszej gofrownicy). Upieczone gofry odłóż na kratkę do przestudzenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

Częstujcie się proszę:)

05:58, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 25 maja 2015
Gofry na maślance

Troszkę dużo maślankowych przepisów ostatnio, ale przecież to taki zdrowy napój:). Dziś maślanka w gofrach, pysznych, chrupiących na zewnątrz i miękkich w środku. Moje dzieci  i ich mała Kuzynka zajadały z wielkim apetytem:).

Przepis od Dorotki (klik), wchodzi na stałe do naszego gofrowego repertuaru. Dorotko dziękuję:) ... a wkrótce kolejny gofrowy przepis .... równie pyszny:).

 

                  Gofry na maślance

 

GOFRY NA MAŚLANCE

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50  roztopionego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do osobnej miski wsyp obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i cukier. Wlej maślankę, mleko, żółtka, ekstrakt waniliowy i ostudzone masło. Zmiksuj wszystko lub wymieszaj trzepaczka na gładką masę. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj Smaż gofry ok. 3-4 minuty (moja gofrownica ma moc 700W). Po ok. 1-2 minutach smażenia otwórz na kilka sekund gofrownicę i wypuść parę, wówczas gofry będą bardziej chrupiące. Podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem, owocami.

 

Gofry dopisuję do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy?" (klik). 

 

                         Kasia

 

Częstujcie się proszę:)

 

07:53, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (3) »
wtorek, 05 maja 2015
Gofry Pani Marty

Lato zbliża się wielkimi krokami, a jak lato to morze o gofry .... nie dla mnie, bo za goframi nie przepadam ... ale już moja Rodzinka jak najbardziej. Dlatego od czasu do czasu robię im je na rozpustną kolację czy podwieczorek. Ostatnio na taką właśnie rozpustna kolację mnie naszło:).

Mam już kilka sprawdzonych przepisów na gofry, jednak tym razem zachciało mi się czegoś nowego i takim to sposobem znalazłam na blogu Gotuje, bo lubi (klik) przepis na gofry Pani Marty. Są spaniałe, chrupiące i lekkie ... wiem, bo sama tez ugryzłam kawałek:). Dzieci zajadały z nutellą i cukrem pudrem, a po ich umazanych buźkach widać było, że im smakują:)

 

             Gofry Pani Marty

 

GOFRY PANI MARTY

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj resztę składników i dokładnie zmiksuj ciasto. Odstaw je na min. 30 minut, aby odpoczęło. Piecz gofry w dobrze nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Gofry po upieczeniu odstaw do lekkiego przestudzenia na kratce, gdyż stygnąc nabierają chrupkości. 

 

Częstujcie się proszę:)

06:40, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (7) »
wtorek, 25 czerwca 2013
Gofry V

Moi Chłopcy bardzo lubią gofry, ja jakoś mniej się nimi zachwycam ... zjem 1-2 i to najlepiej bez niczego ... Olek uwielbia je z cukrem pudrem ...a Połówek z bitą śmietaną, dżemem, owocami ... z wszystkim co dobre:).

Wypróbowałam już wiele przepisów na gofry, na blogu pojawiają się te, które nam naprawdę posmakowały ... tak było i z tymi goframi znalezionymi u Karolci (klik):). Z przepisu wychodzi ich sporo, ale to akurat nie problem bo też i szybko znikają:). Są chrupiące, słodkawe i naprawdę pyszne.

 

             Gofry V 

 

GOFRY V

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Żółtka ubić z cukrem na jasną , puszystą masę. Do tego dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , następnie mleko , a po około minucie ubijania , olej. Na koniec masę wymieszać delikatnie łyżką z ubitą na sztywno pianą z białek. Gotowe ciasto nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec około 5 minut (ja zawsze po ok. 2 minutach pieczenia otwieram na chwilkę gofrownicę, żeby wypuścić nadmiar pary - gofry są wówczas bardziej chrupiące). Upieczone gofry wykładać na kratkę kuchenną do wystudzenia. 

 

Częstujcie się proszę:) 

16:14, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (18) »
piątek, 11 maja 2012
Gofry IV

Pyszne, chrupiące, dobre zarówno na gorąco, jak i na zimno ....zajadaliśmy je z cukrem pudrem i z dżemem truskawkowym z bazylią ....to był cudowny podwieczorek:).

 

            Gofry IV

 

GOFRY IV

Źródło: Fuzja smaków

Składniki:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej

Jajka rozdzielić, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pozostałe składniki wymieszać razem w misce, dodać pianę do masy i starannie połączyć, wpuszczając do powstałej masy dużo powietrza. Gofrownicę rozgrzać. Przy dwóch pierwszych partiach wafli dobrze jest delikatnie posmarować płytki niewielką ilością oleju - potem będą bez problemu odchodzić.

Ciasto nie ma w składzie cukru i nie jest to błąd, późniejsze posypanie ich cukrem pudrem czy dodatek bitej śmietany i owoców  w zupełności wystarczy:).

 

Częstujcie się proszę:) 

14:05, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (13) »
 
1 , 2