Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 11 czerwca 2015
Chrupi±ce gofry (jak te znad Bałtyku)

Nie raz i nie dwa wspominałam już, że moja kochana trójeczka (M±ż i Dzieci) uwielbiaj± gofry ... najlepsze to oczywi¶cie te chrupi±ce z zewn±trz i miękkie w ¶rodku .... dodatki już wedle gustu, ale ważna, żeby były chrupi±ce:). Takie też s± te gofry, na które przepis znalazłam na blogu Czekolad± utkane (klik). Szczerze je Wam polecam, na pewno się w nich zakochacie. 

Je¶li nie macie bardzo mocnej gofrownicy (1000W) tylko tak± słabsz± jak ja (700 - 750W) wówczas pamiętajcie, aby po ok. 2 minutach pieczenia otworzyć na kilka sekund gofrownicę .... wówczas upu¶cicie parę i gofry będ± zdecydowanie bardziej chrupi±ce.

 

          Gofry jak znad Bałtyku

 

CHRUPIˇCE GOFRY

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki m±ki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła, przestudzonego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do miski wbij jaja, wlej mleko, ekstrakt waniliowy i roztopione masło. Wszystko zmiksuj, a następnie stopniowo dodawaj suche składniki (m±kę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól). Miksuj wszystko do uzyskania jednolitej, do¶ć gęstej konsystencji. Rozgrzan± gofrownicę posmaruj olejem (tylko za pierwszym razem), wylej ciasto i piecz kilka minut (wszystko zależy od mocy naszej gofrownicy). Upieczone gofry odłóż na kratkę do przestudzenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

Częstujcie się proszę:)

05:58, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 25 maja 2015
Gofry na ma¶lance

Troszkę dużo ma¶lankowych przepisów ostatnio, ale przecież to taki zdrowy napój:). Dzi¶ ma¶lanka w gofrach, pysznych, chrupi±cych na zewn±trz i miękkich w ¶rodku. Moje dzieci  i ich mała Kuzynka zajadały z wielkim apetytem:).

Przepis od Dorotki (klik), wchodzi na stałe do naszego gofrowego repertuaru. Dorotko dziękuję:) ... a wkrótce kolejny gofrowy przepis .... równie pyszny:).

 

                  Gofry na ma¶lance

 

GOFRY NA MA¦LANCE

Składniki:

  • 3/4 szklanki m±ki pszennej
  • 2 czubate łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki ma¶lanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50  roztopionego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczypt± soli. Do osobnej miski wsyp obie m±ki przesiane z proszkiem do pieczenia i cukier. Wlej ma¶lankę, mleko, żółtka, ekstrakt waniliowy i ostudzone masło. Zmiksuj wszystko lub wymieszaj trzepaczka na gładk± masę. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj Smaż gofry ok. 3-4 minuty (moja gofrownica ma moc 700W). Po ok. 1-2 minutach smażenia otwórz na kilka sekund gofrownicę i wypu¶ć parę, wówczas gofry będ± bardziej chrupi±ce. Podawaj z cukrem pudrem, bit± ¶mietan±, dżemem, owocami.

 

Gofry dopisuję do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy?" (klik). 

 

                         Kasia

 

Częstujcie się proszę:)

 

07:53, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (3) »
wtorek, 05 maja 2015
Gofry Pani Marty

Lato zbliża się wielkimi krokami, a jak lato to morze o gofry .... nie dla mnie, bo za goframi nie przepadam ... ale już moja Rodzinka jak najbardziej. Dlatego od czasu do czasu robię im je na rozpustn± kolację czy podwieczorek. Ostatnio na tak± wła¶nie rozpustna kolację mnie naszło:).

Mam już kilka sprawdzonych przepisów na gofry, jednak tym razem zachciało mi się czego¶ nowego i takim to sposobem znalazłam na blogu Gotuje, bo lubi (klik) przepis na gofry Pani Marty. S± spaniałe, chrupi±ce i lekkie ... wiem, bo sama tez ugryzłam kawałek:). Dzieci zajadały z nutell± i cukrem pudrem, a po ich umazanych buĽkach widać było, że im smakuj±:)

 

             Gofry Pani Marty

 

GOFRY PANI MARTY

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki m±ki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja zmiksuj z cukrem na jasn±, puszyst± masę. Dodaj resztę składników i dokładnie zmiksuj ciasto. Odstaw je na min. 30 minut, aby odpoczęło. Piecz gofry w dobrze nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Gofry po upieczeniu odstaw do lekkiego przestudzenia na kratce, gdyż stygn±c nabieraj± chrupko¶ci. 

 

Częstujcie się proszę:)

06:40, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (7) »
wtorek, 25 czerwca 2013
Gofry V

Moi Chłopcy bardzo lubi± gofry, ja jako¶ mniej się nimi zachwycam ... zjem 1-2 i to najlepiej bez niczego ... Olek uwielbia je z cukrem pudrem ...a Połówek z bit± ¶mietan±, dżemem, owocami ... z wszystkim co dobre:).

Wypróbowałam już wiele przepisów na gofry, na blogu pojawiaj± się te, które nam naprawdę posmakowały ... tak było i z tymi goframi znalezionymi u Karolci (klik):). Z przepisu wychodzi ich sporo, ale to akurat nie problem bo też i szybko znikaj±:). S± chrupi±ce, słodkawe i naprawdę pyszne.

 

             Gofry V 

 

GOFRY V

Składniki:

  • 3 szklanki m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Żółtka ubić z cukrem na jasn± , puszyst± masę. Do tego dodać m±kę z proszkiem do pieczenia , następnie mleko , a po około minucie ubijania , olej. Na koniec masę wymieszać delikatnie łyżk± z ubit± na sztywno pian± z białek. Gotowe ciasto nalewać do rozgrzanej gofrownicy i piec około 5 minut (ja zawsze po ok. 2 minutach pieczenia otwieram na chwilkę gofrownicę, żeby wypu¶cić nadmiar pary - gofry s± wówczas bardziej chrupi±ce). Upieczone gofry wykładać na kratkę kuchenn± do wystudzenia. 

 

Częstujcie się proszę:) 

16:14, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (18) »
pi±tek, 11 maja 2012
Gofry IV

Pyszne, chrupi±ce, dobre zarówno na gor±co, jak i na zimno ....zajadali¶my je z cukrem pudrem i z dżemem truskawkowym z bazyli± ....to był cudowny podwieczorek:).

 

            Gofry IV

 

GOFRY IV

¬ródło: Fuzja smaków

Składniki:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki m±ki pszennej

Jajka rozdzielić, białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę. Pozostałe składniki wymieszać razem w misce, dodać pianę do masy i starannie poł±czyć, wpuszczaj±c do powstałej masy dużo powietrza. Gofrownicę rozgrzać. Przy dwóch pierwszych partiach wafli dobrze jest delikatnie posmarować płytki niewielk± ilo¶ci± oleju - potem będ± bez problemu odchodzić.

Ciasto nie ma w składzie cukru i nie jest to bł±d, póĽniejsze posypanie ich cukrem pudrem czy dodatek bitej ¶mietany i owoców  w zupełno¶ci wystarczy:).

 

Częstujcie się proszę:) 

14:05, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (13) »
 
1 , 2